Pup kopen & COVID19 | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Pup kopen & COVID19

Waar moet ik op letten bij de koop van een pup gedurende de Corona-crisis.

De aanschaf van een hond is een grote beslissing, waarin je jezelf kritische vragen moet stellen en een levensstijlverandering moet overwegen. Tijdens de Corona-crisis is het voor toekomstige pup eigenaren wijselijk om over nog meer zaken na te denken. Toekomstige baasjes moeten rekening houden met een verminderde toegang tot veterinaire zorg en moeilijkheden bij socialisatie in tijden van sociale afstand.

Voor sommige mensen is dit het perfecte moment om een ​​pup aan te schaffen. Je hebt meer tijd om een pup in je leven te verwelkomen en er is een grotere behoefte aan gezelschap. Bedenk wel eerst goed of je er echt al aan toe bent om baasje te worden en hoe jouw leven er na de crisis uit ziet. Past de hond daar dan nog steeds in? Ben je toch al helemaal overtuigd? In deze gids zetten we uiteen waar je aan moet denken gedurende deze crisis:

  1. Volg de veiligheidsmaatregelen bij de kennismaking en het ophaalmoment.

Ook al zijn er een honden positief getest op Corona is er op dit moment geen bewijs dat honden het virus ook actief kunnen verspreiden (bron: WUR). Dus, hoewel het risico dat je een Corona infectie oploopt van je nieuwe pup minimaal lijkt, zijn er nog steeds voorzorgsmaatregelen die jij en de fokker kunnen nemen om iedereen veilig te houden.

Wat we je willen aanraden, is om van tevoren met de fokker in gesprek te gaan om te bespreken welke voorzorgsmaatregelen de fokker neemt voordat de pup het huis verlaat. Je kunt hierbij denken aan:

  • Ervoor zorgen dat de ophaalmomenten voor alle pup-kopers over verschillende momenten worden verspreid.

  • en dat de overdracht van de hond naar jullie met voldoende sociale afstand kan plaatsvinden.

Zorg ervoor dat jij en de fokker een goed begrip hebben van het plan, zodat iedereen zich aan de juiste procedure kan houden.

Wanneer je naar de fokker toe rijdt om de pup op te halen, neem dan desinfecterende handgel en desinfecterende doekjes mee en probeer onderweg niet te stoppen.

Wanneer je bij de fokker komt zorg er dan voor dat je minstens 1,5 meter uit elkaar blijft. Vermijd lichamelijk contact en ga het huis van de fokker niet binnen. Als je pup eenmaal thuis is, reinig je alles wat met hem is meegeleverd (riem, halsband, enz.) en gooi je handdoeken of dekens waarop de pup in de auto lag in de wasmachine. Was vervolgens je handen opnieuw en geef dan pas je nieuwe beste vriend een rondleiding thuis.

Lees hier meer over het Coronavirus en huisdieren

2. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het eerste bezoek aan de dierenarts.

Wanneer je een pup adopteert, moet je deze normaal gesproken kort na thuiskomst naar de dierenarts brengen voor een routineonderzoek en de nodige vaccinaties.

In Nederland vallen dierenartsen niet onder de groep van ‘vitale beroepen’, maar gedurende deze tweede lockdown mogen dierenartsen wel open blijven. Let op! Mogelijk is de dierenartspraktijk wel beperkt open. Zorg ervoor dat je voor de thuiskomst van de pup contact zoekt met de dierenartsenpraktijk van jouw keuze om te kijken of het mogelijk is daar een afspraak te maken.

Hoe werkt de afspraak zelf? Iedere dierenarts zal dit op zijn eigen manier inrichten. Verwacht een zeer kort persoonlijk moment, waarbij je zoveel mogelijk op afstand blijft. De dierenarts zal contact zo veel mogelijk willen vermijden. Mogelijk kun je je vragen op een later moment nog telefonisch bespreken.

3. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren alles voor je pup in huis hebt.

Ook dierenwinkels mogen in de tweede lockdown gewoon open blijven, maar bijvoorbeeld tuincentra met ook een dierenwinkel moeten wel dicht. Mede door de aankomende feestdagen kan het zijn dat niet alle producten op dit moment continu verkrijgbaar zijn op tijd thuis worden bezorgd. Zorg dat je ruim voordat je je pup gaat ophalen alles in huis hebt. Denk hierbij aan puppyvoeding, vlooi - en ontwormingsmiddelen, maar ook de andere spulletjes die je nodig hebt voor de eerste weken met je pup.

4. Begrijp dat socialisatie en training misschien lastig zullen zijn.

Eigenlijk zijn socialisatie en training de meest lastige aspecten van het krijgen van een hond tijdens de Corona-crisis. Ja, je bent thuis om je nieuwe pup veel aandacht te geven, maar puppycursussen zijn niet fysiek beschikbaar en je kunt geen persoonlijke training krijgen voor de basiscommando’s (veel hondenscholen doen trainingen online.) Wanneer de hond in zijn jonge leven niet goed wordt getraind kan dat later tot gedragsproblemen leiden.

Sociale afstand kan ook gevolgen hebben voor de socialisatie van je hond. Je wilt de pup in de eerste weken met zoveel mogelijk mensen en situaties in contact laten komen. Zonder de mogelijkheid om je pup tijd te laten doorbrengen met andere honden en mensen of een drukke situatie kan laten meemaken in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of de horeca kan goede socialisatie in de weg staan. Bovendien loopt een pup die nooit alleen wordt gelaten een verhoogd risico op verlatingsangst wanneer je wel weer aan het werk gaat.

Een paar tips:

  • Als je kunt, breng je pup dan aan een lange lijn naar een veilige plek (bijvoorbeeld een park) en laat hem daar nieuwe mensen, bezienswaardigheden en geluiden van een veilige afstand ervaren.
  • Laat je pup elke dag wat tijd alleen doorbrengen, ook al betekent het alleen maar dat je ze in hun bench in een andere kamer plaatst of ze in huis laat en jij "doet alsof" je een tijdje weg gaat. Dit kan helpen om verlatingsangst op latere leeftijd te voorkomen.
  • Natuurlijk kun je ook gerust contact opnemen met je fokker om hun advies te krijgen. Verantwoordelijke fokkers weten veel over hun honden en het ras en zullen zodoende de beste voorlichter zijn.
Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26