Poedel

Intelligent - Goedaardig - Gehoorzaam - Gevoelig

Aandachtspunten

  • Als je jouw Poedel verwent en hem niet traint, zal hij zichzelf als de alfa van het gezin gaan beschouwen. Dit komt vooral voor bij de kleinere Poedels - Mini en Toy - omdat die sneller wordt vertroeteld. Het is bij een Poedel dus van belang om hem goede hondenmanieren aan e leren en hem duidelijk te laten zien dat jij de baas bent.
  • Vanwege hun intelligentie en speelse aard is gehoorzaamheidstraining essentieel om de geest van jouw Poedel actief te houden. Een Poedel die nadenkt en leert, verveelt zich niet en zal daarom geen destructieve manieren vinden om zichzelf bezig te houden.
  • De poedelvacht heeft veel onderhoud nodig om mooi en gezond te blijven. De meeste poedelbezitters brengen hun honden om de drie tot zes weken naar een professionele trimmer. Als je geld wilt besparen op verzorgingskosten, kan je dit zelf leren, maar het kost veel tijd en moeite.
  • Poedels hebben huilende ogen die vlekken op het omringende haar rond de ogen kunnen veroorzaken. Om vlekken te verminderen, kun je het gezicht dagelijks voorzichtig afvegen met een alcoholvrij doekje voor huisdieren of een washandje gedrenkt in warm water.

Persoonlijkheid

Intelligent, liefdevol, loyaal en ondeugend zijn vier woorden die poedelliefhebbers vaak gebruiken om de persoonlijkheid van het ras te beschrijven. Ondanks zijn koninklijke uiterlijk houdt de Poedel erg van spelen. Hij is altijd in voor een spelletje van welke aard dan ook.

De Poedel is dol op mensen en wil hen graag een plezier doen. Combineer dat met zijn legendarische intelligentie en je hebt een hond die zeer trainbaar is. Een goede Poedel die hondenmanieren heeft geleerd, heeft een kalm karakter vooral als hij voldoende lichaamsbeweging krijgt om zijn natuurlijke energie te verbranden.

De Poedel beschermt zijn huis en familie door waarschuwend te blaffen als vreemden je huis naderen. Hoewel hij aanhankelijk is naar zijn gezin, kan het even duren voordat hij zich heeft opgewarmd voor nieuwe mensen.

Een opvallend kenmerk van de poedel is zijn intelligentie. Er wordt vaak gezegd dat hij een mensachtige intelligentie heeft, een verbazingwekkende slimheid die zijn eigenaren verbaast. Slimme honden kunnen natuurlijk moeilijk zijn om mee te leven. Ze leren snel goede en slechte gewoontes aan en onthouden alles. Daarom is hem jong trainen en goede manieren aanleren essentieel.

Gezondheid

Veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras:

PRA (degeneratie van de licht ontvangende oogcellen)
Cataract (vertroebeling van de ooglens)
Ziekte von Willebrand (bloedstollingsziekte)

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De poedel is een geweldige metgezel voor kinderen, hoewel jonge kinderen die niet weten hoe ze met een hond moeten omgaan, per ongeluk een speelgoedpoedel kunnen verwonden.

Poedels kunnen agressief zijn naar mensen buiten hun gezin of naar andere honden. Ze dienen op vroege leeftijd gesocialiseerd te worden met andere mensen en huisdieren. Ze hebben duidelijkheid en consistentie nodig bij de training.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

comb
Vachtverzorging

dagelijks

ball
Beweging

Veel

comb
Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

ball
Kenmerken

Soms luidruchtig - Ondeugend - Niet graag alleen

Relevante artikelen

Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

31613074722