Wil ik een volwassen hond of een pup? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Wil ik een volwassen hond of een pup?

Voordat je een hond aanschaft moet je bij jezelf goed nagaan of je voor een pup direct uit het nest (praktisch een baby) wil gaan of toch voor een herplaatser kiest. Met een herplaatser bedoelen we een hond die al bij een ander baasje heeft gewoond. Dit kan nog een pup zijn, maar ook een hond zijn die al wat ouder is. We hebben een aantal voor-en nadelen op een rijtje gezet.

Wil ik een jonge (of al iets oudere) pup?
Naast dat een pup heel schattig is, is hij ook nog heel kneedbaar. Jij helpt hem zijn toekomstige karakter te ontdekken en ook gedeeltelijk te vormen. Daarnaast is een pup in Nederland doorgaans makkelijker te vinden dan een geschikte herplaatser. Je kunt kiezen voor een pup die je op 8 weken leeftijd bij de fokker ophaalt, maar er zijn soms ook nestjes met nog oudere pups beschikbaar bij een fokker. Tot de leeftijd van 6-8 maanden worden de meeste honden nog beschouwd als pup. Ook deze oudere pups kun je nog goed vormen en uiteindelijk een sterke band mee opbouwen. Het voordeel van een oudere pup is dat de fokker vaak al bezig is geweest met de socialisatie en de zindelijkheidstraining. Daarnaast zijn de karaktereigenschappen van de pup vaak nog beter zichtbaar. Als je voor een pup kiest moet je je niet alleen laten leiden door schattigheid, maar ook goed nadenken over de impact die komen kijken bij de aanschaf van een pup:

  • Het eerste jaar staat vooral in het teken van de opvoeding van de pup. Dit vraagt om veel van jouw tijd en je zal soms je eigen plannen moeten aanpassen om bijvoorbeeld cursussen te volgen. De tijd die je in deze periode investeert in je pup, zal eraan bijdragen dat je later een trouwe en gehoorzame hond hebt.

  • Pups zijn gek op kauwen, kauwen en nog eens kauwen. Ze ontdekken de wereld met hun tanden. Maak je huis ‘puppyproof’ en zorg ervoor dat hij niet bij meubels of objecten kan die heel waardevol zijn voor jou. Puppy’s maken namelijk geen onderscheid tussen jouw dure gympen en een hondenkluif.

  • Een pup is net een baby en is niet meteen zindelijk. De eerste weken zal hij zijn behoefte in huis kunnen doen en moet je goed met hem oefenen om hem zindelijk te maken. Dit betekent overdag bijna elk uur naar buiten voor een plasje, maar ook ‘s nachts zal je in het begin eruit moeten met je pup.

  • Een pup kan soms lastig samengaan met kleine kinderen, omdat ze bepaald (speels puppy) gedrag nog niet hebben afgeleerd. Heb je kinderen in huis die bang zijn voor honden, dan is een rustigere oudere hond zeker een overweging waard.

  • Een pup kun je in het begin nog niet lang alleen thuis laten. Je zult daarom veel thuis moeten zijn, je pup meenemen naar jouw activiteiten of eventueel oppas moeten regelen.

Wil ik een herplaatser?
Honden komen om verschillende redenen in de herplaatsing terecht. Soms zijn er onvoorziene omstandigheden (zoals overlijden of een echtscheiding), waardoor de hond niet meer in zijn oude huis kan wonen. Vaker wordt de hond weggedaan, omdat mensen niet waren voorbereid op een schattige pup die uitgroeide tot een baldadige hond. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen het leven met een pup hebben onderschat en vlak na aanschaf de pup al weer terugbrengen bij de fokker. Wat is er mooier dan zulke honden een tweede thuis te kunnen bieden? Veel mensen gaan met die gedachte enthousiast op zoek naar een leuke herplaatser. Als het meezit, is de hond al getraind en vaak zijn ze zindelijk. Qua karakter zal de hond niet veel meer veranderen en ook eventuele gezondheidsproblemen hebben zich mogelijk al geuit. Hierdoor weet je beter waar je aan toe bent. Toch is het ook goed om de mogelijke nadelen en risico’s van een herplaatser goed in overweging te nemen:

  • De zoektocht naar een herplaatser die goed bij je past, is vaak moeilijker en kan veel tijd in beslag nemen. Zorg ervoor dat je niet alleen naar het uiterlijk van de hond kijkt, maar selecteer vooral op eigenschappen.

  • Herplaatsers zijn soms honden met een ‘rugzakje’. De geschiedenis van een herplaatser is niet altijd bekend en ze kunnen emotionele of psychische schade hebben, waardoor in veel gevallen hulp nodig is van een gedragsexpert.

  • Ongewenst gedrag afleren is veel moeilijker dan gewenst gedrag aanleren. Als je een oudere hond in huis haalt die bepaalde ‘regels’ niet kent, zal je daar extra tijd en aandacht aan moeten besteden om dit ongewenste gedrag af te leren.

Of je voor een jonge pup direct uit het nest, een oudere pup of een volwassen herplaatser gaat, alle opties kennen voor- en nadelen. Laat de keuze afhangen van jouw ervaring met honden, jouw werk, je gezinssituatie en het aanbod van honden op dat moment. Laat je altijd goed informeren naar de medische achtergrond, het karakter en de ervaringen van de hond. Vraag bij een herplaatser altijd waarom er van de hond afstand wordt gedaan, of is gedaan.

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26