Waar kan ik een hond kopen? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Waar kan ik een hond kopen?

Je bent er helemaal zeker van dat het tijd is om een hond in je leven te verwelkomen. Je hebt je verdiept in een ras of kruising en bent voorbereid op een levensstijlverandering. Voordat je je zoektocht doorzet, is het goed om te begrijpen bij wat voor aanbieders je een hond kunt kopen of adopteren. Met dit artikel willen we je helpen om een keuze te maken die het beste bij jou past.

Asiels & Reddingsorganisaties

Als je op zoek bent naar een hond, zijn er veel lokale, nationale en internationale organisaties en diensten beschikbaar om je te helpen je nieuwe beste vriend te vinden.

Je kunt deze diensten onderverdelen in asiels en reddingsorganisaties.

Over het algemeen zijn asiels plekken waar dieren worden binnengebracht wanneer de eigenaar er niet meer voor kan zorgen. Asiels nemen ook vaak dieren op die in de steek zijn gelaten. Deze organisaties hebben meestal een locatie waar je de honden persoonlijk kunt ontmoeten en eventueel een rondje mee kunt lopen. Het kan gaan om een particuliere stichting die wordt gerund door een groep vrijwilligers of door de lokale overheid. Je vindt een mix van rassen, maten en persoonlijkheden in asielen, dus zorg ervoor dat je je door het personeel laat voorlichten over welke honden voor jou geschikt kunnen zijn.

Reddingsorganisaties of ‘rescues’ zijn meestal particuliere organisaties die honden redden van misbruik of dakloosheid in binnen en buitenland. Reddingsorganisaties hebben meestal geen fysieke locatie, maar werken met een netwerk van gastgezinnen die de honden huisvesten en verzorgen totdat ze zijn geadopteerd. Ze worden meestal gesteund door donaties, worden gerund door vrijwilligers, maar krijgen zelden financiering of steun van de overheid.

De meeste honden zitten buiten hun schuld om in asielen. Het vooroordeel dat asielhonden beschadigd zijn of lijden aan gedrags- en/of gezondheidsproblemen is lang niet altijd waar. Hoewel er zeker honden zijn met uitdagende problemen, worden er ook veel honden ter adoptie aangeboden met redenen als: niet in staat zijn om de zorg te betalen, verhuizing naar een kleiner appartement waar huisdieren niet zijn toegestaan of het hebben van een nieuw kind met een ernstige allergie.

Net als wanneer je een pup adopteert van een fokker is het altijd goed om met een herplaatsingsorganisatie of een asiel duidelijke afspraken te maken over wat je van elkaar verwacht. Hier lees je daar meer over.

Je neemt een hond over van iemand anders.
Wanneer mensen niet meer voor hun hond kunnen zorgen brengen ze de hond tegenwoordig vaak niet meteen meer naar het asiel, maar kijken eerst zelf of ze (via internet) een nieuw huisje voor de hond kunnen vinden. Soms biedt ook de fokker van de hond aan om te helpen de hond te herplaatsen. Vraag altijd aan de oude eigenaar waarom de hond wordt herplaatst, of het dier met iedereen kan samenwonen (kan wel/niet met kinderen/katten/andere honden etc.) en of je misschien het medisch dossier van de hond kan inzien.

Een pup aanschaffen bij een fokker.
In principe is iedereen die bewust twee honden met elkaar laat paren en de pups vervolgens voor geld verkoopt voor de Nederlandse wet een fokker. Bij het fokken van honden komen bepaalde verplichtingen kijken waar de fokker, groot of klein, aan moet voldoen. Wanneer je op zoek gaat naar een pup kom je ongetwijfeld verschillende soorten fokkers tegen. Helaas zijn er ook veel fokkers actief die zich niet netjes aan de regels houden. Dit worden vaak ‘broodfokkers’ genoemd. Een broodfokker is een fokker die veel geld verdienen belangrijker vindt dan de gezondheid en het welzijn van de pups en moederhond. Ze brengen de honden dan niet of te weinig naar de dierenarts, hebben geen oog voor erfelijke ziektes, zorgen niet voor een fijn en schoon onderkomen, brengen de pups onvoldoende in aanraking met mensen en zijn naar jou toe niet transparant over hun werkwijze.

Op Bazoeki staan fokkers die voldoen aan de Bazoeki Standaard. Op ons platform maken we onderscheid tussen drie verschillende soorten fokkers; gelegenheidsfokkers, semi-bedrijfsmatige fokkers en bedrijfsmatige fokkers. In het fokker-profiel is aangegeven waar de fokker onder valt.

Gelegenheidsfokkers zijn fokkers die niet meer dan eens in de twee jaar een nestje pups hebben. Vaak hebben ze niet meer dan 2 ouderdieren en fokken puur, omdat ze het gewoon heel erg leuk vinden. De honden leven vaak in huis en de pups dus ook.

Semi-bedrijfsmatige fokkers zijn fokkers die elk jaar 1 of twee nestjes hebben, daar graag wat geld aan overhouden, maar er niet van kunnen leven. Ze werken vaak in een boerenbedrijf (of zorgboerderij), hebben een hondenpension of een trimsalon ernaast. Doordat ze thuis werken kunnen ze alle aandacht geven wanneer er pups worden geboren. Ze hebben vaak 4 of 5 honden en die leven bij hun in huis, in een kennel en op het erf. Pups worden in huiselijke omgeving grootgebracht, maar lopen ook lekker buiten of zijn bij mama in de kennel. Elk jaar helpen ze weer aan aantal baasjes bij de aanschaf van hun hond en zodoende zullen ze je goed kunnen adviseren.

Bedrijfsmatige fokker ben je wanneer je meer dan 20 pups per jaar fokt. Vaak verdienen deze fokkers met het fokken van honden hun inkomen of een groot deel van het inkomen. Ze fokken op een professionele manier en zorgen goed voor hun ouderdieren en de pups. Wanneer het grote honden betreft dan leven deze vaak in een kennel, op het erf of in een gastgezin. Kleinere honden kunnen ook bij de fokker in huis leven. De nestjes kunnen in huis worden gehouden, maar soms ook in de kennel. Fokkers die bedrijfsmatig fokken moeten in het bezit zijn van een Vakbekwaamheidsbewijs Honden en Katten.

Alle fokkers mogen onder voorwaarden een profiel aanmaken op Bazoeki. Wat deze voorwaarden zijn dat lees je in onze standaard. Wat voor soort fokker goed bij jou past, ligt helemaal aan jouw eigen prioriteiten.

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26