Wat je moet weten over de gezondheid van je pup | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Wat je moet weten over de gezondheid van je pup

Je wilt graag een (ras)hond? Het is belangrijk om te weten of de hond mogelijk gevoelig is voor (erfelijke) gezondheidsproblemen en hoe jij hier in je zoektocht rekening mee kan houden. Natuurlijk, kun je net als bij mensen, nooit helemaal uitsluiten dat een hond nooit ziek wordt. Toch kan onderstaande informatie jou helpen een weloverwogen en onderbouwde keuze te maken. Zo hoef je niet achteraf te denken: had ik maar….

(Erfelijke) Gezondheidsproblemen
Net als bij mensen kunnen honden gezondheidsproblemen of ziektes erven van hun vader of moeder. Bij bepaalde rassen zijn het aantal gezondheidsproblemen groter dan bij andere. Bij sommige rassen worden de gezondheidsproblemen veroorzaakt door het uiterlijk van de hond. Je doet er dan verstandig aan om goed voor jezelf te bedenken of je persé een hond wil met zo’n uiterlijk. Lees er hier meer over.

Het is de verantwoordelijkheid van de fokker om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat gezondheidsproblemen van erfelijke aard niet worden doorgegeven aan de pups. Ze kunnen daarvoor twee dingen doen:

  1. hun honden bewust kruisen met een ander ras;
  2. of wanneer ze dit niet willen, de ouderdieren testen op erfelijke afwijkingen.

Kan een pup die voortkomt uit een kruising toch nog een erfelijke ziekte krijgen?
Het antwoord is ja. Niet alle erfelijke afwijkingen zijn namelijk altijd bekend en er kunnen ook nieuwe ontstaan. Ook honden die voortkomen uit een kruising kunnen nog te maken krijgen met erfelijke afwijkingen. Zeker wanneer beide ouders rasdieren zijn. De kans daarop is alleen kleiner.

Kan een gezondheidstest ervoor zorgen dat mijn pup zeker weten gezond is?
Gezondheidstesten voor ouderdieren zijn vaak een belangrijk onderdeel van een verantwoordelijk fokprogramma, maar het kan niet alles uitsluiten. Dit komt onder andere, omdat voor veel erfelijke ziektes nog geen goede testen bestaan. Daarnaast zijn testen voor sommige complexe aandoeningen niet altijd goed genoeg om te kunnen voorspellen of een pup de ziekte wel of niet kan krijgen. Daarnaast kunnen dieet, beweging, en de omgeving ook een rol spelen bij de ontwikkeling van gezondheidsproblemen. Een bekend voorbeeld hiervan is heupdysplasie.

Gezondheidsproblemen zijn verschillend voor verschillende rassen
Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen eenduidige richtlijn is voor het uitvoeren van gezondheidstesten. De testen die fokkers doen zijn gebaseerd op gezondheidsproblemen en ziektes die veel voorkomen bij hun ras. Zo is het bijvoorbeeld voor kruisingen lastig om de juiste testen te doen. Alleen als beide ouderdieren rasdieren zijn kun je de ouderdieren laten testen op afwijkingen die specifiek bij dat ras voorkomen.

Genetische testen versus klinisch onderzoek - en waarom het belangrijk is om het verschil te begrijpen
Over het algemeen kun je twee soorten testen onderscheiden wanneer het aankomt op onderzoek naar erfelijke gebreken bij ouderdieren; Genetisch onderzoek en klinisch onderzoek.

Genetisch onderzoek kan gedaan worden door een DNA test. Met deze test wordt gekeken of bij de hond een mutatie aanwezig is in zijn DNA dat de ziekte kan veroorzaken. Hier lees je meer over DNA en erfelijkheid.

Klinisch onderzoek is lichamelijk onderzoek door de dierenarts of diagnostisch onderzoek zoals een echo, een röntgenfoto of oogonderzoek. Hierbij kan de dierenarts wel zien of een ouderdier de aandoening heeft of zal krijgen, maar hij kan daarmee geen voorspellingen doen of de aandoening ook wordt doorgegeven aan nakomelingen.

Gezondheid van de pup in de eerste paar levensweken
Net als bij baby’s hebben pups in de eerste paar weken na de geboorte nog geen goed ontwikkeld immuunsysteem. Het is de zorg van de fokker dat ze opgroeien in een schone en stressvrije omgeving om ziektes te voorkomen. Daarnaast moet de fokker ervoor zorgen dat de pups worden ontwormd en vrij zijn van vlooien, worden gevaccineerd en met zes weken worden onderzocht door een dierenarts. Fokkers die op Bazoeki een profiel aanmaken onderschrijven daarmee de Bazoeki-standaard. Daarin verklaren ze dat ze deze zorg in de eerste paar weken op de juiste manier verlenen.

Huiswerk dat je zelf kunt doen:

  • Kijk in de Rashondengids van het LICG voor welke erfelijke aandoeningen het ras van jouw keuze gevoelig is (bij een kruising kijk je naar beide ouderdieren) en maak de afweging of je dat risico wilt aangaan.
  • Kijk naar je eigen (woon)omgeving en maak de afweging of een ras dat gevoelig is voor bepaalde afwijkingen past in jouw leven. Denk bijvoorbeeld aan traplopen.

Vragen die je kunt stellen aan je fokker:

Q. Welke gezondheidsproblemen komen veel voor bij dit ras?
Q. Heeft er ooit een pup uit jouw fokprogramma deze gezondheidsproblemen gekregen?
Q. Wat zijn de ideeën over het terugbrengen van gezondheidsproblemen bij de pups?
Q. Welke gezondheidstesten worden er uitgevoerd bij de dieren en waarom?
Q. Als er testen zijn gedaan, waar kan ik de uitslagen zien?
Q. Wat betekenen de uitslagen over de aanwezigheid en risico’s van de aandoeningen?

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26