Wat is het verschil tussen de Berner Sennenhond en Leonberger? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Wat is het verschil tussen de Berner Sennenhond en Leonberger?

Het verschil tussen de Berner Sennenhond en Leonberger?

De Berner Sennenhond en de Leonberger zijn grote krachtig gebouwde honden met een volle lange vacht. De Berner Sennenhond komt voor uit een mix tussen de vier Sennenrassen. Het is van oudsher een boeren erfhond uit de Alpen die verschillende taken toegewezen kreeg, maar zijn voornaamste taak was het erf bewaken. De Leonberger is rond 1860 ontstaan uit de Landseer, Sint Bernard en de Pyreneese Berghond. De precieze oorsprong van dit ras is niet bekend, maar het zijn ook goede bewakers. Waarin lijken de Berner Sennenhond en de Leonberger op elkaar en wat zijn de verschillen tussen deze grote vriendelijke reuzen?

Berner Sennenhond

Leonberger

Oorsprong

Midden-Zwitserland

Zuidwest-Duitsland

Formaat

60-70 cm

40-55 kg

65-80 cm

55-65 kg

Kleuren

Zwart met bruin-rode aftekeningen op de kop, borst en poten (tan-kleuring). Mag met witte aftekening op kop, borst, poten en staartpunt.

Goud-geel tot rood-bruin. Gepaard met een donker tot zwart masker.

Vacht

Dichte lange vacht, recht tot licht golvend haar.

Dichte lange vacht, zacht tot stug aanvoelend, recht tot licht golvend haar. Manen bij de borst en halsregio.

Uiterlijk

Krachtig en goed gespierd, met stevige ledematen. Harmonische lichaamsbouw.

Krachtig en goed gespierd, maar met enige elegantie. Harmonische lichaamsbouw.

Beweging

Moet minimaal 30 min. per dag vrij rond kunnen rennen. Houdt van lange wandelingen.

Niet geschikt voor een appartement zonder tuin.

Veel beweging nodig, maak meerdere lange wandelingen per dag.

Niet geschikt voor een appartement. Grote tuin is gewenst.

Training

Consequente maar vriendelijke opvoeding nodig. Relatief makkelijk te trainen. Vroege socialisatie en training essentieel.

Consequente maar vriendelijke opvoeding nodig. Vroege socialisatie en training essentieel. Minder geschikte beginnershond.

Karakter eigenschappen

Intelligent, vriendelijk, stabiel, rustig, opgewekt, zelfstandig, gevoelig, soms waaks, past zich makkelijk aan, kan gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Rustig, vriendelijk, zelfverzekerd, enthousiast, evenwichtig, intelligent, gehoorzaam, waaks, onbevreesd, bestendig tegen harde geluiden.

Welk ras past het beste bij jou?

Deze grote harige honden zijn bij uitstek familiehonden en hebben veel liefde in zich om uit te delen. Het is vooral bij de Berner Sennenhond belangrijk dat je hem vroeg socialiseert met vreemde mensen om te voorkomen dat hij eenkennig wordt. Zowel de Berner Sennenhond als de Leonberger stellen het op prijs als ze een grote tuin tot hun beschikking hebben. De Leonberger is op zijn erf over het algemeen iets waakser dan de Berner Sennenhond.

De Berner Sennenhond kan zich makkelijk aanpassen en daarmee ook lui worden als je hem niet uitdaagt. Zorg dat je hem stimuleert om te bewegen en maak lange wandelingen om hem in conditie te houden. De Leonberger heeft iets meer behoefte aan beweging en gaat met zijn uitbundige enthousiasme graag mee op avontuur. Deze werkhond wil ook graag mentaal worden uitgedaagd.

Beide honden zijn goed te trainen en begin hier ook op tijd mee in verband met hun grootte en gewicht wat ze zullen bereiken als ze volwassen zijn. Ze vragen om een consequente respectvolle trainingsmethode en zullen dan bereid zijn om alles voor je te doen. De Berner Sennenhond is een iets meer geschikte beginnershond. Tenslotte moet je het niet erg vinden om de vacht van je hond regelmatig te borstelen en wat vaker je huis te stofzuigen. Deze honden hebben een dikke vacht en zijn goede verhaarders. Hun overdosis aan liefde maakt dit dubbel en dwars weer goed.

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26