Afghaanse windhond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Afghaanse windhond

Trots - Trouw - Dapper - Beschermend

Afghaanse windhond vierkant
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Consequente opvoeding nodig - Veel beweging nodig - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Afghaanse windhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Afghaanse Windhond

Een Afghaanse Windhond is heel intelligent en onafhankelijk. Het is een vriendelijke hond maar hij kan afstandelijk, of beledigend doen tegen vreemden. Tegen zijn familie is hij totaal niet afstandelijk, hij is heel loyaal en liefdevol. De Afghaanse Windhond houdt van rennen, hij vindt het heerlijk om met de wind door zijn haren achter een bal of een eekhoorn aan te rennen. Deze hond kan in een groot en klein huis wonen. De hond heeft wel voldoende beweging nodig, want hij heeft heel veel energie. Ook moet je veel aandacht besteden aan de vacht van de hond. Als je de Afghaanse Windhond de zorg kan geven die hij nodig heeft, krijg je er een liefdevolle hond voor terug die er ook nog eens prachtig uitziet. Hij is redelijk lastig te trainen, maar hij is van nature wel gemakkelijk in de omgang zolang hij met respect wordt behandeld.

Aandachtspunten

  • De lange vacht van de Afghaanse Windhond behoeft dagelijkse verzorging. Vraag bij een betrouwbare trimmer na hoe je de vacht het beste kan verzorgen voor het beste resultaat.
  • De Afghaanse Windhond heeft heel erg veel energie en moet dagelijks een behoorlijke hoeveelheid beweging krijgen. Een plek waar ze vrijuit kunnen rennen is ideaal.
  • De Afghaanse Windhond heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct en zal dus ook graag achter kleinere dieren aan willen gaan, houd hier rekening mee als je de hond los wilt laten lopen. Zorg bijvoorbeeld voor een omheining waar de hond niet uit kan.
  • Omdat de Afghaanse Windhonden gevoelig en temperament vol zijn, reageren ze niet goed op harde behandeling, wees hier dus voorzichtig mee.

De beste eigenaar voor de Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond heeft een eigenaar nodig die zijn onafhankelijke gedrag kan waarderen. Een eigenaar die bereid is veel aandacht en tijd in zijn hond te stoppen. Je moet geduld hebben om de basistraining te geven zodat de Afghaanse Windhond een gewaardeerd gezinslid wordt.

De Afghaanse Windhond is moeilijk te trainen, maar het is niet onmogelijk. Een stevige, maar vriendelijke en consistente training is nodig. Als je ruw omgaat met de Afghaanse Windhond en geen geduld hebt resulteert dat in koppig en niet reageren. Zachtaardig, vriendelijk en geduld is de beste manier om dit ras te trainen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Afghaanse windhond

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Hierbij valt het eigen afweersysteem de schildklier aan met als gevolg een ontstekingsreactie. De klachten ontstaan pas na de eerste levensjaren als de schildklier al erg aangetast is. De hond wordt slomer, kan een hangbuik krijgen en gaat vaak op zoek naar een warmere ligplaats. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond op levenslange medicatie moeten die bestaat uit een kunstmatig schildklierhormoon.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van een Afghaanse Windhond is fijn van textuur. Hij heeft een dikke vacht van lang zijdeachtig haar. Je hebt de Afghaanse Windhond in alle kleuren.

De vacht kan snel gaan klitten, dus verzorging is heel belangrijk. Het liefst elke dag een borstelbeurt en één keer per week grondig borstelen. Hoewel de Afghaanse Windhond veel haar heeft verhaart hij weinig.

De Afghaanse Windhond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Afghaanse Windhond kan goed met kinderen overweg, zolang de kinderen geleerd hebben respectvol met de hond om te gaan. De Afghaanse Windhond zal niet zo snel gaan spelen met de kinderen maar hij kan wel aan ze wennen. Het is binnenshuis een rustige hond. Een goede socialisatie is essentieel om een goede band tussen kind en hond op te bouwen.

Over het algemeen is de Afghaanse Windhond ook erg tolerant tegenover andere huisdieren. Pas wel op met kleinere dieren, omdat die het jachtinstinct van dit ras kunnen triggeren. Ook voor andere huisdieren geldt dat een goede socialisatie essentieel is voor een goede omgang.

Op zoek naar een Afghaanse windhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Consequente opvoeding nodig - Veel beweging nodig - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Afghaanse windhond pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Afghaanse windhond