Azawakh | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Azawakh

Aanhankelijk -Attent - Onstuimig - Terughoudend

Azawakh vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 - 12 jaar

Kenmerken

Waaks - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Sterk jachtinstinct

Op zoek naar een Azawakh pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Azawakh

De Azawakh is een temperamentvolle, trotse, maar zachtaardige hond. Hij is erg gericht op zijn familie en kan zich dan ook erg gereserveerd gedragen tegenover vreemden. Deze hond heeft een waaks karakter en beschermd zijn huis en familie dan ook erg goed. Ook het jachtinstinct van vroeger zit nog steeds in de hond. Kortom, hij is erg veelzijdig.

Aandachtspunten

  • De Azawakh is niet geschikt voor beginnende hondeneigenaren.
  • Door het aanwezige jachtinstinct bij de Azawakh is het niet aan te raden de hond los te laten lopen.

De beste eigenaar voor de Azawakh

De Azawakh is erg gevoelig en heeft een sterk gevoel voor hiërarchie. Hij heeft een sterke en consequente leider nodig die tegelijkertijd ook enorm eerlijk en vriendelijk is richting de hond. Het positief belonen met wat lekkers werkt bij deze hond erg goed. Deze hond vereist een goede socialisatie van jongs af aan. Neem hem dus op een vroege leeftijd al mee naar drukke plekken en laat hem wennen aan kinderen, andere honden, andere dieren en vreemden.

Verder vereist de Azawakh erg veel beweging om fysiek en mentaal gezond te blijven. Hij is de ideale vriend voor als je graag gaat fietsen of hardlopen. Daarnaast vindt deze hond het ook fijn om dagelijks te spelen in een park, tuin of veld.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Azawakh

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Azawakh heeft een korte en dunne vacht. Hierdoor heeft de hond weinig vachtverzorging nodig. Wekelijks de vacht borstelen met een zachte borstel is voldoende. Hij verhaart gemiddeld. De Azawakh komt voor in de kleuren zwart, brindle, blue fawn, clear sand, dark fawn en grizzle.

De Azawakh met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Azawakh kan redelijk goed omgaan met kinderen, maar het is wel van belang dat zij de hond respecteren en in zijn waarde laten. Hij wil niet als speelgoed worden behandeld. Met andere honden kan de Azawakh ook goed overweg. Andere (huis)dieren kan een probleem zijn. Door het sterke jachtinstinct van de hond kan hij niet worden vertrouwt met andere dieren, zoals katten.

Op zoek naar een Azawakh pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 - 12 jaar

Kenmerken

Waaks - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Sterk jachtinstinct

Op zoek naar een Azawakh pup?
Bekijk fokkers