Basenji | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Basenji

Eigenwijs - Nieuwsgierig - Intelligent - Zelfverzekerd

Basenji Groot
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Ik wil graag werken - Actieveling - Bewakers - Kan goed in kleiner huis

Op zoek naar een Basenji pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Basenji

De Basenji een intelligente en onafhankelijke hond. Ze zijn erg alert en kunnen aanhankelijk naar de familie toe zijn. Beweging trekt de Basenji zijn aandacht. Door zijn jachtinstinct kan hij op kleinere huisdieren gaan jagen. De Basenji kan erg afstandelijk zijn naar vreemden. Je moet dit ras ook niet alleen laten met katten of andere kleine huisdieren tenzij ze ermee opgegroeid zijn.

Aandachtspunten

  • Basenji’s staan erom bekend dat ze niet blaffen, maar ze kunnen zeker wel luidruchtig zijn. Denk hierbij als jodelen, jammeren en janken.
  • Het is lastig om dit ras te trainen, omdat ze erg onafhankelijk zijn. Ze zien het nut er niet van om jou te gehoorzamen en ze kiezen zelf wanneer ze willen luisteren.
  • De Basenji heeft een sterk jachtinstinct en is extreem goed in ontsnappen. Hij kan daarom niet los lopen. Soms weet hij zelfs weg te komen uit een omheind gebied door te klimmen of springen. Check dus eerst of daar een mogelijkheid voor is.
  • Basenji’s zijn onwijs energiek en hebben een uitlaatklep nodig. Als ze dit niet krijgen door lekker met jou te wandelen of spelen, zullen ze hun energie kwijtraken door te gaan slopen.
  • Dit ras kan niet goed overweg met kleine dieren, omdat hun jachtinstinct daar te sterk voor is.
  • De Basenji is erg eigenwijs, maar een harde aanpak is niet de oplossing. Daar zal dit ras alleen maar verward en agressief van raken. De opvoeding mag zeker consequent zijn, maar absoluut niet te streng.

De beste eigenaar voor de Basenji

De beste eigenaar voor de Basenji is iemand die actief is. De Basenji heeft veel energie en moet dit kwijt. Ze houden erg van spelen en hebben fysieke en mentale uitdagingen nodig om niet destructief te worden. Basenji's hebben vroege socialisatie en training nodig. Zoals elke hond kunnen ze timide worden als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Het is belangrijk dat je de Basenji vriendelijkheid en consistentie traint. Bijvoorbeeld met hulp van positieve versterkingen, waaronder voedselbeloningen en lof.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Basenji is kort. De vacht komt voor in verschillende kleuren zoals: Zwart, kastanjerood, zwart-kastanje of zwart met strepen. De voeten, borst en de staartpunt van de Basenji zijn allemaal wit. De Basenji is katachtig in zijn verzorging en houdt zichzelf schoon. Hij is makkelijk te borstelen. Het borstelen hoeft maar af en toe gedaan te worden. De Basenji verhaart ook minimaal.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Basenji

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Het oog van de puppy wordt in de baarmoeder bedekt door een speciaal vlies wat binnen 4 weken na de geboorte verdwijnt. In sommige gevallen verdwijnt dit vlies niet helemaal en blijven er resten achter op het oog.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

De buikwand rondom de navel groeit normaal gesproken na de geboorte dicht. Bij sommige honden gebeurt dit niet goed en zie je een navelbreuk. Hier kan vet of in ernstige gevallen een deel van de darm in uitpuilen. Deze afwijking kan chirurgisch worden verholpen.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

De Basenji met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Basenji is niet specifiek dol op kinderen. Als ze opgegroeid zijn met kinderen, kunnen ze er wel goed mee overweg. Vooral oudere kinderen vindt de Basenji leuk om lekker mee te kunnen spelen. Daar kan dit ras zijn energie goed in kwijt.

Daarentegen is het niet handig om een Basenji met kleine dieren alleen te laten. Hij heeft een sterk jachtinstinct en zal dan ook gaan jagen op ze. Dit geldt ook voor katten. Net als bij de kinderen geldt wel; als een Basenji is opgegroeid met een kleiner dier, ziet hij deze als familie.

Op zoek naar een Basenji pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Ik wil graag werken - Actieveling - Bewakers - Kan goed in kleiner huis

Op zoek naar een Basenji pup?
Bekijk fokkers