Beauceron | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Beauceron

Trouw - Moedig - Slim - Waaks

Beauceron vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Veel beweging nodig - Niet graag alleen - Behoeft werk

Op zoek naar een Beauceron pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Beauceron

Een Beauceron is een trouwe hond. Het is een brave onverschrokken hond. Hij is onbevreesd, moedig en leert erg snel. Een Beauceron is een sportieve hond die graag werkt voor zijn baasje, maar ook is hij een goede zelfstandige werker. Hij is fijngevoelig en heeft behoefte aan goed contact met zijn eigenaar. Hij is niet graag lang alleen. Daarnaast heeft hij veel behoefte aan beweging. De Beauceron is een intelligente moedige hond. Hij is heel oplettend en waakt goed. Hij kan wel wantrouwig zijn tegen onbekenden, vroege socialisatie is daarom ook erg belangrijk.

Aandachtspunten

  • De Beauceron heeft dagelijks veel beweging nodig.
  • Hij heeft een goede training nodig.
  • Het is een waakhond, dus hij kan gaan blaffen om te beschermen en om te waarschuwen.
  • De Beauceron heeft aan de achterpoten dubbele Hubertusklauwen.

De beste eigenaar voor de Beauceron

De Beauceron heeft een consequente, duidelijke en liefdevolle opvoeding nodig. Hij heeft veel aandacht en beweging nodig. Hij heeft een evenwichtige eigenaar nodig die stevig in zijn schoenen staat. Een Beauceron leert snel en hij heeft ook plezier in nieuwe dingen leren. Een Beauceron opvoeden kan de eerste 2 jaar erg veel tijd en energie kosten, hij is namelijk pas laat mentaal volwassen. Als puppy kan een Beauceron verlegen zijn, maar daar groeien ze later overheen. Met een goede eigenaar en opvoeding is een Beauceron een betrouwbare, stabiele en vrij rustige vriend. Behandel de hond zorgvuldig en consequent, met een vaste en geen harde hand. Train de Beauceron op een vriendelijke manier, onder te veel dwang presteert hij weinig tot niet. Hij heeft het liefst een ervaren baasje.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Beauceron

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Een aangeboren afwijking waarbij de urineleiders tussen de nieren en blaas verkeerd zijn aangelegd. Vaak zie je problemen van incontinentie of (terugkerende) blaasontsteking. Het probleem kan worden verholpen door een specialistische chirurgische ingreep.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vachtverzorging van een Beauceron is eenvoudig. Hij heeft een harde en korte vacht. Twee keer in de week een borstelbeurt is voldoende, en in de rui periode iets vaker. De kleur van de vacht is zwart met taankleurige vlekken, of driekleurig (grijs en zwart met taankleurige vlekken). De Beauceron verhaart gemiddeld, tijdens de rui iets meer dan normaal.

De Beauceron met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Een Beauceron is goed met kinderen. Ze kunnen zich wel waaks opstellen tegen vreemden, dus socialiseer ze goed. Als de Beauceron zoveel mogelijk andere mensen, kinderen, honden en huisdieren leert kennen wordt het een evenwichtige hond. En kan hij er goed mee omgaan. Het is een sensitieve hond dus begin vroeg met de socialisatie.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Beauceron pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Veel beweging nodig - Niet graag alleen - Behoeft werk

Op zoek naar een Beauceron pup?
Bekijk fokkers