Bergamasco | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Bergamasco

Alert - Geduldig - Intelligent - Waaks

Bergamasco
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 - 14 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente, maar vriendelijke opvoeding nodig - Waaks - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Bergamasco pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Bergamasco

De Bergamasco wordt pas kort gehouden als familiehond en er zitten nog veel authentieke eigenschappen in het bloed van deze hond. Het is een zelfstandige hond die dit nog graag in zijn werk wil laten terugkomen. Je hoeft niet te verwachten dat het een slaafse of enorm gehoorzame hond wordt.

Deze hond houdt enorm van zijn familie en gezelschap. Hij is dan ook altijd vriendelijk, vrolijk en opgewekt. Een spelletje is voor deze hond nooit te veel. Wel beschikt hij over een erg waaks karakter en hij zal er dus alles aan doen om zijn familie en terrein te beschermen. Om deze reden is een vroege en goede socialisatie bij de Bergamasco essentieel.

Aandachtspunten

  • De Bergamasco is geen geschikte hond voor onervaren hondeneigenaren.
  • De Bergamasco is niet geschikt voor het leven in de stad of in een appartement.
  • De Bergamasco is geen geschikte hond wanneer je hem 'onnodige' trucjes en commando's wil aanleren.

De beste eigenaar voor de Bergamasco

Zoals eerder is aangegeven is de Bergamasco een zelfstandige hond en zal hij nooit een slaafse hond worden. Hij houdt van werken voor zijn baas, maar wel in partnerschap. Wanneer je een consequente, maar vriendelijke opvoeding aanhoudt is de Bergamasco niet moeilijk in de opvoeding. Wel een belangrijk punt om te weten is dat deze hond er niet op zit te wachten om onnodige commando's te leren.

Verder vereist deze hond veel dagelijkse lichaamsbeweging. Ze houden er erg van om samen met de baas activiteiten te ondernemen. Spelen met de bal of samen wandelen zijn goede activiteiten voor deze hond. Ondanks zijn vele dagelijkse beweging is de Bergamasco binnenshuis een rustige hond.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Bergamasco beschikt over drie verschillende soorten vacht, namelijk wol, geit en hond. De wol en het geitenhaar verschijnen na een jaar in de vacht. Geloof het of niet, maar de vacht van de Bergamasco vereist niet enorm veel vachtverzorging. Enkel in het eerste levensjaar van de hond kan de vacht worden geborsteld. Doe dit dan ook ongeveer twee keer per maand.

Na dit eerste jaar gaat de vacht vervilten. Brede viltplaten moeten met de hand worden gescheurd om te voorkomen dat er grote viltstukken ontstaan. Borstelen hoeft nu dus niet meer. Wel kan de hond gewassen worden, maar enkel in de zomer wanneer er een aantal dagen zon gepland staat. Het drogen van deze dag kan wel een paar dagen duren. De enorm lange vacht vol met matten helpt de hond met het regelen van de temperatuur. Het is dus ook belangrijk dat de hond nooit wordt geschoren. Door deze matten zal de hond ook amper verharen.

De Bergamasco komt voor in de vachtkleuren zwart, merle, lichtbruin, zwartbruin, zilvergrijs, licht fawn en grijs.

De Bergamasco met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Bergamasco is graag onder de aandacht van kinderen en andere honden. Het zijn echte speelkameraadjes. Ook met andere huisdieren kan de hond goed opschieten, maar dit kan wel enige training nodig hebben.

Op zoek naar een Bergamasco pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 - 14 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente, maar vriendelijke opvoeding nodig - Waaks - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Bergamasco pup?
Bekijk fokkers