Borador

Intelligent - Betrouwbaar - Vrolijk - Actief

Aandachtspunten

  • De Borador is een hond van een gemengd ras. Het zijn geen raszuivere dieren zoals hun Border Collie- of Labrador Retriever-ouders.
  • De vachtkleuren van Boradors zijn bruin, zwart, geelbruin en wit. Soms is hun vacht effen gekleurd en soms hebben ze een mix van kleuren.
  • Boradors zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Een goede borstelbeurt per week is waarschijnlijk voldoende.
  • De meeste Boradors zijn zo extravert dat ze elke vreemdeling vaak met een kwispel zullen begroeten. Dit maakt ze beter als metgezellen dan als waakhonden.
  • De Border Collie-instincten kunnen pups vasthouden waardoor ze proberen om kinderen en andere dieren te hoeden. Elke neiging tot hoeden kan gemakkelijk worden afgeleerd met positieve bekrachtiging en training.
  • Boradors zijn over het algemeen geweldig met kinderen, andere huisdieren en alle leden van het gezin. Speeltijd tussen honden en kinderen moet wel altijd onder toezicht gebeuren.

Persoonlijkheid

Veel Borador-enthousiastelingen benadrukken dat het gemengde ras echt een gezinshond is. De hond is blij en ze zijn net zo enthousiast over deelnemen aan behendigheidswedstrijden als over lekker op de bank liggen - zolang het maar met hun gezin is.

Ze zijn zelfs zo extravert dat ze elke vreemdeling vaak met een kwispel zullen begroeten. Dit maakt ze beter als metgezellen dan als waakhonden. Hoewel de Borador ongelooflijk zachtaardig is, kunnen de Border Collie-instincten op de pup vat krijgen, waardoor ze kunnen proberen over kinderen en andere dieren te hoeden.

Omdat het slimme en zeer energieke honden zijn, hebben Boradors veel beweging en uitdaging nodig. Als de Borador onvoldoende worden uitgedaagd, kan hij verveeld destructief gedrag vertonen. Voorkom ongewenst kauwen en graven door jouw Borador voldoende fysiek en mentaal te stimuleren.

Gezondheid

Veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij deze kruising:

Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
Epilepsie
Oogproblemen
Elleboogdysplasie (ontwikkelingsstoornis elleboog)
Hypothyreoïdie (schildklier aandoening)

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Omdat Boradors zo extravert en aanhankelijk zijn, worden ze snel bevriend met kinderen. Toch moeten kinderen, net als bij alle honden, worden geleerd hoe ze veilig en correct met jouw Borador kunnen omgaan. Als je Borador enige gewoonten heeft om te hoeden en/of enkels speels te bijten, moet je kinderen misschien leren hoe ze dat gedrag tijdens het spelen kunnen bestraffen.

Als het om andere huisdieren gaat, kunnen Boradors vrij gemakkelijk overweg met andere dieren. Het is altijd een goed idee om ze langzaam en kalm te introduceren, en vroege socialisatie zal dit helpen de acceptatie soepel te laten verlopen. Toch kan er een Borador zijn die niet goed overweg kan met andere honden en katten, dus het komt echt neer op training, socialisatie en beetje geluk.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids op:

comb
Vachtverzorging

wekelijks

ball
Beweging

comb
Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

ball
Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Relevante artikelen

Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

31613074722