Borador | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Borador

Intelligent - Betrouwbaar - Vrolijk - Actief

Borador
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Op zoek naar een Borador pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Borador

De Borador is een kruising tussen de Labrador Retriever en de Border Collie. Dit betekent dat de hond over karaktereigenschappen van beide hondenrassen kan beschikken. Beide ouders zijn werk of herdershonden en wanneer deze gecombineerd worden, krijg je enthousiaste en intelligente pups. Veel Borador-enthousiastelingen benadrukken dat het gemengde ras echt een gezinshond is. De hond is blij en ze zijn net zo enthousiast over deelnemen aan behendigheidswedstrijden als over lekker op de bank liggen - zolang het maar met hun gezin is. De Borador wordt gemiddeld tussen de 45 en 55 cm groot en weegt gemiddeld tussen de 25 en 30 kg. Het zijn extraverte honden. Ze zijn zelfs zo extravert dat ze elke vreemdeling met een kwispel zullen begroeten. Dit maakt ze beter als metgezellen dan als waakhonden.

Hoewel de Borador ongelooflijk zachtaardig is, kunnen de Border Collie-instincten op de pup vat krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat ze kinderen en andere dieren proberen te hoeden. Omdat het slimme en zeer energieke honden zijn, hebben Boradors veel beweging en uitdaging nodig. Als de Borador onvoldoende worden uitgedaagd, kan hij verveeld destructief gedrag vertonen. Voorkom ongewenst kauwen en graven door uw Borador fysiek en mentaal voldoende te stimuleren.

Aandachtspunten

  • De Borador is een kruising tussen een Border Collie en een Labrador Retriever, waardoor eigenschappen kunnen verschillen.
  • De belangrijkste kleuren van Boradors zijn bruin, zwart, geelbruin en wit. Soms is hun vacht effen gekleurd en soms hebben ze een mix van kleuren.
  • De vacht van de Borador is makkelijk te verzorgen. Een goede borstelbeurt per week is waarschijnlijk voldoende.
  • De meeste Boradors zijn zo extravert dat ze elke vreemdeling meteen met een kwispel zullen begroeten. Dit maakt ze beter als metgezellen dan als waakhonden.
  • Wanneer pups meer de De Border Collie-instincten erven kunnen ze proberen om kinderen en andere dieren te hoeden. Elke neiging tot hoeden kan gemakkelijk worden afgeleerd met positieve bekrachtiging en training.
  • Boradors zijn over het algemeen geweldig met kinderen, andere huisdieren en andere leden van het gezin. Speeltijd tussen honden en kinderen moet wel altijd onder toezicht gebeuren.

De beste eigenaar voor de Borador

De Borador is een intelligente hond met een goede dosis aan energie. Ze hebben veel beweging nodig en moeten daarnaast voldoende mentale uitdaging krijgen. Als deze wensen van de Borador worden vervuld, dan is het een ideale gezinshond. Ze zijn erg trouw aan hun baas en naasten.

Het trainen van de Borador gaat relatief makkelijk, omdat ze graag willen leren en hun eigenaar tevreden willen stellen. Naast de basistraining wil de Borador nog meer uitdaging hebben. Je kunt verschillende hondensporten met ze beoefenen, bijvoorbeeld agility of apporteerwerk.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Borador

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Door de kortharige vacht van de Borador is het verzorgen van de vacht erg makkelijk. Wekelijks de vacht doorkammen is voor deze hond voldoende. De Borador verhaart veel. In de lente en herfst verhaart de hond extra veel. Een extra moment om te kammen is in die seizoenen niet overbodig. De Borador komt voor in vier verschillende kleuren. Dit zijn zwart, bruin, geelbruin en wit. Soms komt het voor dat de Borador een mix van deze kleuren in hun vacht heeft.

De Borador met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Omdat Boradors zo extravert en aanhankelijk zijn, worden ze snel bevriend met kinderen. Toch moeten kinderen, net als bij alle honden, worden geleerd hoe ze veilig en correct met uw Borador kunnen omgaan. Als je Borador enige gewoonten heeft om te hoeden en de enkels te knijpen, moet je kinderen misschien leren hoe ze dat gedrag tijdens het spelen kunnen bestraffen.

Als het om andere huisdieren gaat, kunnen Boradors vrij gemakkelijk overweg met andere dieren. Het is altijd een goed idee om ze langzaam en kalm te introduceren, en vroege socialisatie zal dit helpen de acceptatie soepel te laten verlopen. Toch kan er een Borador zijn die niet goed overweg kan met andere honden en katten, dus het komt echt neer op training, socialisatie en beetje geluk.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids op:

Op zoek naar een Borador pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Op zoek naar een Borador pup?
Bekijk fokkers