Briard | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Briard

Intelligent - Onbevreesd - Trouw - Beschermend

Briard
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Waaks - Behoeft werk - Goede socialisatie is essentieel - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Briard pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Briard

De Briard is een intelligente en moedige hond. Het zijn echte gezinshonden en raken daarom ook erg gehecht aan de baas en het gezin. Deze hond is erg alert en waakzaam, wat hem een perfecte waakhond maakt. Ook is hij erg zelfstandig en voorzichtig, wat hem zeer geliefd maakt bij de schaapsherder. Verder kan deze hond een tikkeltje dominant zijn en is hij gereserveerd tegenover vreemden.

Aandachtspunten

  • De Briard staat ook wel bekend als de Berger de Brie.
  • Een opvallende aanwezigheid bij de Briard zijn de dubbele wolfsklauwen op de achterpoten.
  • De Briard heeft een sterk eigen karakter en is erg zelfverzekerd, wat hem ongeschikt maakt voor beginnende hondeneigenaren.
  • De Briard is erg gehecht en loyaal aan zijn gezin wanneer hij ook met respect wordt behandeld.

De beste eigenaar voor de Briard

De Briard is leergierig en onvermoeibaar wat hem goed te trainen maakt. Wel heeft hij daarbij veel aandacht en voldoende leiding nodig. Echter, dit is geen hond voor de beginnende hondeneigenaar. Een zachte, maar consequente training heeft bij deze hond de beste werking. Vanwege het zelfstandige karakter van de hond, zal slaan en schreeuwen ertoe leiden dat de hond zijn eigen weg gaat en niet meer zal gehoorzamen naar zijn baas.

Verder is bij de Briard enorm van belang dat hij als pup al goed wordt gesocialiseerd. Neem hem overal mee naartoe om zo angstige situaties te voorkomen.

Als laatste vereist deze hond veel beweging. Kortom, de beste eigenaar voor de Briard is iemand die stevig in zijn/haar schoenen staat en tijd en geduld heeft om lekker en veel met de hond aan de slag te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Briard

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij epitheliale corneadystrofie is het hoornvlies van beide ogen aangedaan. De hond kan hierdoor minder tot helemaal niks meer zien. De aandoening kan bij zowel jonge als oude dieren tot uiting komen.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Briard heeft een lange en ruige vacht dat licht golvend is. De Briard verhaart weinig, maar vereist wel dagelijkse vachtverzorging. Het is van belang de vacht dagelijks door te kammen om klitten te voorkomen en vuil te verwijderen. De wolfsklauwen op de achterpoten moeten worden geknipt indien nodig om te voorkomen dat ze te lang worden.

De Briard komt voor in de vachtkleuren zwart, wit, tawny, grijs, black & gray en black & tawny.

De Briard met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Briard is voorzichtig en zacht naar kinderen van alle leeftijden. Dit is misschien niet iets dat je ziet aankomen bij zo een temperamentvolle hond. Daarentegen kan de Briard wel zonder enige aankondiging agressief reageren naar andere honden. Het is dus verstandig hier goed op te letten.

Op zoek naar een Briard pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Waaks - Behoeft werk - Goede socialisatie is essentieel - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Briard pup?
Bekijk fokkers