Chow Chow | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Chow Chow

Intelligent - Loyaal - Onafhankelijk - Rustig

Chow Chow vierkant
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Koppig - Veel vachtverzorging nodig - Afstandelijk

Op zoek naar een Chow Chow pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Chow Chow

Het karakter van een Chow Chow wordt soms vergeleken met het karakter van een kat, hij is heel afstandelijk, gereserveerd, onafhankelijk, waardig, intelligent en koppig. Hij is niet heel sociaal en extravert. Maar aan zijn familie is hij wel heel toegewijd en is hij heel beschermend. Hij speelt graag met zijn mensen. Maar tegenover vreemden kan hij agressief zijn. Dit maakt ze goeie waakhonden. Als de vreemden worden voorgesteld door zijn baasje dan zal hij ze wel accepteren. Een Chow Chow moet als pup goed gesocialiseerd worden met mensen en honden, zodat hij als volwassen hond veilig en ontspannen is. Een Chow Chow is eigenwijs en dominant en zal ook niet onderdanig zijn. Hierdoor is hij lastig te trainen.

Aandachtspunten

  • Een Chow Chow is een veeleisend ras wat betreft, socialisatie, training en vachtverzorging.
  • Dit ras is heel onafhankelijk en kan afstandelijk zijn.
  • Chow Chows kunnen wantrouwig zijn tegenover vreemden.
  • Chow Chows kunnen in een appartement leven zolang ze maar dagelijkse beweging krijgen.

De beste eigenaar voor de Chow Chow

Als baasje van een Chow Chow moet je zijn onafhankelijke karakter kunnen waarderen. Hij heeft een baasje nodig met ervaring, zelfvertrouwen en vooral geduld. Je moet als baasje bereid zijn veel tijd te besteden aan socialisatie, vachtverzorging en training. Een Chow Chow is een intelligente hond maar is moeilijk te trainen. Het is een onafhankelijke en dominante hond die alleen wil samenwerken als het hem uitkomt. Als je hem strikt geduldig en consistent traint zal hij uiteindelijk op zijn eigen tempo gaan reageren. Een Chow Chow heeft niet per se heel veel behoefte nodig aan beweging, 2 keer per dag wandelen is voldoende.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Chow Chow

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Je hebt 2 soorten vachten bij de Chow Chow, ruw- en gladharig. De Ruwharige komt het meest voor. De vacht van een ruwharige Chow Chow moet het liefst elke dag kort geborsteld worden en een keer in de week grondig, dit om klitten te voorkomen. De vacht van een gladharige Chow Chow moet 1 of 2 keer in de week geborsteld worden. De vacht van een Chow Chow komt voor in de kleuren, zwart, rood, blauw, fawn, crème en wit. Een Chow Chow verhaart 2 keer per jaar, als hij verhaart dan verhaart hij hevig.

De Chow Chow met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Sommige Chow Chows zijn heerlijke gezinshonden en goed met kinderen en andere weer niet. Het ligt eraan hoe goed ze gesocialiseerd zijn. Wanneer ze met kinderen worden grootgebracht kunnen ze het goed met hen vinden. Chow Chows doen het het beste in gezinnen met wat oudere kinderen die begrijpen hoe ze een hond moeten behandelen.

Chow Chows die goed gesocialiseerd en getraind zijn kunnen het ook goed vinden met andere honden en katten, vooral als ze als puppy zijnde al met hen in aanraking komen. Wel doen ze het het beste met honden van een ander geslacht. Een Chow Chow heeft wel nog een jachtpassie, dus let wel goed op bij kleine dieren.

Op zoek naar een Chow Chow pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Koppig - Veel vachtverzorging nodig - Afstandelijk

Op zoek naar een Chow Chow pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Chow Chow