Dobermann | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Dobermann

Aanhankelijk - Intelligent - Loyaal - Waaks

Dobermann rasdetail1
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 10-13

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Kan dominant en territoriaal zijn

Op zoek naar een Dobermann pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Dobermann

De Dobermann is een intelligente, aanhankelijke hond die het liefst zo dicht mogelijk en zo vaak mogelijk bij het gezin is. Het is dan ook niet aan te raden om hem buiten of in een kennel te houden. De Dobermann houdt veel van spelen. Vooral trekspelletjes zijn zijn favoriet, maar hij kan hiermee ook té wild spelen. De Dobermann zal altijd zijn gezin beschermen en zal een vreemde dan ook verwelkomen met een duidelijke blaf. Deze hond wordt gemiddeld tussen de 60 en 72 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 27 en de 46 kg.

Aandachtspunten

  • Een Dobermann verdedigt zijn familie zonder aarzeling, en hierdoor begroet hij vreemdelingen met een aangeboren scepsis.
  • De Dobermann heeft veel dagelijkse beweging en mentale stimulatie nodig.
  • De Dobermann is een hond die een verantwoordelijke eigenaar eist.
  • Hebben veel last van erfelijke aandoeningen

De beste eigenaar voor de Dobermann

De Dobermann is een intelligente, gevoelige en veelzijdige hond die tot een hoog niveau getraind kan worden. Hij is echter ook dominant met een sterke eigen wil. De Dobermann verlangt daarom een ervaren, actieve en geduldige eigenaar. Als toekomstige Dobermann eigenaar moet je in staat zijn om hem een stevige doch sympathieke aanpak te geven, met veel beloning om de hond te motiveren.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Dobermann vereist weinig vachtverzorging. Deze hond beschikt over een kortharige vacht zonder onderwol. Dit betekent ook dat ze niet geschikt zijn om buiten gehuisvest te worden. De vacht hoeft niet geborsteld te worden. Wel verhaart deze hond gemiddeld. De Dobermann komt voor in de kleuren zwart en bruin, blauw en bruin, bruin en lichter bruin en bruin.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Dobermann

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij het Wobbler Syndroom is de structuur van de wervels in de hals afwijkend. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg met het gevolg dat de hond coördinatieproblemen krijgt. Er kan een specialistische operatie worden uitgevoerd om de wervels te stabiliseren, maar de prognose blijft gereserveerd.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Alopecia X is een huidaandoening veroorzaakt door een gebrek aan groeihormoon. Het haar wordt dunner op met name de romp van het dier en de huid eronder verkleurt donkerder. In sommige gevallen groeit het haar weer spontaan terug, maar meestal is er medicatie nodig.

Aandoening van de rugwervels, waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt. Ook wordt er nieuw botweefsel aangemaakt, waardoor de wervels met elkaar vergroeien. De hond kan zijn rug minder bewegen en krijgt pijn in zijn rug. In ernstige gevallen kunnen zenuwen beschadigd raken en kan er uitval optreden.

Een oogafwijking waarbij bindweefselresten in lens achterblijven waardoor verminderd zicht ontstaat. In een ernstige vorm kan dit uiteindelijk leiden tot cataract.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

De Dobermann met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij

slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Een goed getrainde Dobermann kan een goede gezinshond zijn, maar de training is veel werk. Hij is aanhankelijk en beschermend. Een jonge Dobermann kunnen echte rouwdouwers zijn. Je moet de dus goed in de gaten houden dat de hond niet te wild met de kinderen spelen. De Dobermann is niet aan te raden voor een onervaren gezin met hele jonge kinderen.

Op zoek naar een Dobermann pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 10-13

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Kan dominant en territoriaal zijn

Op zoek naar een Dobermann pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Dobermann