Engelse Cocker Spaniël | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Engelse Cocker Spaniël

Opgewekt - Goedaardig - Intelligent - Aanhankelijk

Engelse cocker spaniel
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Behoeft een consequente opvoeding - Eigenwijs

Op zoek naar een Engelse Cocker Spaniël pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker wordt omschreven als een vrolijke en aanhankelijke hond. Hij is speels, leergierig en vriendelijk naar mensen en andere honden. Toch kan hij soms wat gereserveerd zijn naar vreemde mensen. Hij heeft veel energie en moet daarom ook voldoende beweging krijgen. De Cockers uit de werklijn zijn gemiddeld nog actiever dan de Cockers uit de showlijn. De spaniël achtergrond maakt het dat Cockers graag hun neus volgen om sporen te zoeken en te jagen. Ze vinden het dan ook erg leuk om speurspelletjes te doen. Ook balspelletjes, zwemmen en behendigheid vinden ze geweldig.

Het is belangrijk dat de Engelse Cocker Spaniël al op jonge leeftijd goed wordt gesocialiseerd met andere mensen en dieren om te voorkomen dat ze eenkennig worden. Het zijn dan ook geschikte gezinshonden. Ze hebben een consequente, maar vriendelijke opvoeding nodig. De Cocker is goed te trainen en houdt van afwisseling, dan kan hij het beste zijn aandacht bij de les houden.

Aandachtspunten

  • Engelse Cocker Spaniëls kunnen soms moeilijk zindelijk worden. Goede benchtraining is aan te raden.
  • Sommige Engelse Cockers blaffen veel.
  • Engelse Cockers zijn enthousiast om te behagen en willen graag dichtbij hun familie zijn. Daarnaast jagen ze op andere honden en kunnen buiten vogels of kleine dieren gaan achtervolgen. Zorg ervoor dat u uw Engelse Cocker aan de lijn houdt wanneer u zich niet in een omheind gebied bevindt. Leer hem om naar je toe te komen als je roept.
  • Cockers hebben een "zachte" persoonlijkheid. Harde trainingsmethoden kunnen ze angstig maken of helemaal afsluiten. Zorg ervoor dat u zachte, consistente training gebruikt om de beste resultaten te behalen.
  • Als je Engelse Cocker niet genoeg beweegt, kan hij zwaarlijvig en destructief worden.
  • De lange oren van een Engelse Cocker Spaniël zijn vatbaar voor oorontstekingen.

De beste eigenaar voor de Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël is enorm gericht op zijn eigenaar en loopt jou dan het liefste de hele dag achterna. Als toekomstige eigenaar moet je kunnen accepteren dat je altijd een kwispelend hondenmaatje aan je zijde hebt. Hierdoor zijn deze honden niet graag lange tijd alleen thuis. Ze hebben genoeg energie, zijn altijd in voor avontuur en ze zijn goedleers, waardoor het opvoeden van de Engelse Cocker Spaniël makkelijk is. Wees consequent, maar vriendelijk tijdens de trainingen. Doordat ze van nature een jachtinstinct kunnen hebben, is het belangrijk om hem ook buiten zo snel mogelijk te trainen. Net zoals bij elke hond is het ook bij dit ras van belang om hem als pup al goed te socialiseren. De Engelse Cocker Spaniël past goed bij een eigenaar die een trouwe viervoeter zoekt en graag op pad gaat met zijn hond.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Engelse Cocker Spaniël

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij deze aandoening worden de rode bloedcellen door het eigen immuunsysteem aangevallen. Ook de nieuwe bloedcellen krijgen niet de kans om te rijpen en hierdoor ontstaat bloedarmoede. De hond is sneller moe en kan in een beginstadium van de ziekte last hebben van koorts en bleke slijmvliezen. De aandoening kan worden vastgesteld aan de hand van een uitgebreid bloedonderzoek.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Een neurologische aandoening die pas op latere leeftijd bij de hond tot uiting komt. De zenuwen in het lichaam vallen bij deze afwijking langzamerhand uit. Het begint meestal een wankele stand op de achterpoten en dit kan doorgaan tot een verlamming van de hele achterhand. In sommige gevallen kan de hond ook uiteindelijk niet meer op zijn voorpoten staan en kan hij moeite krijgen met slikken en ademen.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Ontsteking van de lever met als gevolg een verminderde werking daarvan. Symptomen die optreden zijn onder andere gewichtsverlies, misselijkheid, futloos en geelzucht. Vaak is er een onderliggende oorzaak die moet worden behandeld, in sommige is er geen duidelijke oorzaak voor de hepatitis aanwezig.

Overkoepelende term voor meerdere soorten nierproblemen die in en vroeg of later stadium kunnen optreden. Als de nieren verslechteren zal de hond meer gaan drinken en plassen, uiteindelijk stapelen er ook afvalstoffen op in het bloed en zal de hond zich steeds zieker gaan voelen. Om de nieren te ondersteunen kan er een speciaal nierdieet worden voorgeschreven.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Engelse Cocker Spaniël heeft een lange, gladde, golvende vacht. Hij komt in heel veel verschillende kleuren en kleurencombinaties voor. De verzorging van de Cocker vergt wel wat werk. De vacht moet dagelijks worden geborsteld en gecontroleerd worden op klitten. Doordat ze lange hangende oren hebben, is de kans groter dat ze oorinfecties krijgen. Daarom moeten de oren wekelijks worden gecontroleerd en eventueel worden schoongemaakt en overtollig haar voor de ingang van de gehoorgang moet worden verwijderd. Naast de verzorging thuis is het raadzaam om de Engelse Cocker Spaniël ongeveer 4x per jaar naar de trimsalon te brengen.

De Engelse Cocker Spaniël met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Engelse Cockers zijn vriendelijke, vrolijke en zachte familiehonden die het goed kunnen vinden met kinderen, vooral als ze met hen zijn grootgebracht. Engelse Cockers die niet bekend zijn met kinderen, doen het het beste in een huis met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan. Ze vinden het niet fijn als kinderen met hen sollen.

Engelse Cockers genieten van het gezelschap van andere honden en kunnen ook goed overweg met katten, vooral als ze op jonge leeftijd al worden geïntroduceerd. Door hun jachtinstinct is het raadzaam om de Cocker niet alleen te laten met kleine huisdieren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Engelse Cocker Spaniël pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Behoeft een consequente opvoeding - Eigenwijs

Op zoek naar een Engelse Cocker Spaniël pup?
Bekijk fokkers