Fila Brasileiro | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Fila Brasileiro

Aanhankelijk - Dapper - Loyaal - Waaks

Fila brasileiro
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 - 13 jaar

Kenmerken

Vereist een consequente maar vriendelijke opvoeding - Waaks - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Fila Brasileiro pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een zeer aanhankelijke, zachtaardige en gehoorzame hond richting zijn familie. Hij hecht zich dus sterk aan zijn baasjes. Naar vreemden is deze hond dan ook erg wantrouwig. Het is een goede waakhond, maar gedraagt zich rustig. Er is een gebruiksaanwijzing nodig voor zijn karakter, maar als je deze eenmaal snapt, wil je niks anders meer.

Aandachtspunten

  • Deze hond bedenkt zich geen minuut wanneer hij het gevoel krijgt dat zijn baas gevaar loopt. Het is belangrijk dus altijd goed een oogje in het zijl te houden.
  • Door zijn werkzame karakter, hoort deze hond thuis in een huis met een tuin waar hij aan deze behoeften kan voldoen. Een drukke wijk is voor dit hondenras niet handig.
  • Nieuwe huisdieren worden door de Fila Brasileiro niet snel geaccepteerd.

De beste eigenaar voor de Fila Brasileiro

De beste eigenaar voor de Fila Brasileiro is iemand die genoeg tijd en zin heeft om de hond door en door te leren kennen. Het is een echte werkhond in voornamelijk het waken en de jacht. Hij is erg sportief en vereist daarom ook veel dagelijkse beweging. Verder is socialisatie enorm belangrijk. Laat hem van jongs af aan al in contact komen met verschillende honden, andere dieren en instituten. Hij is erg eigenwijs en heeft daarom een consequente maar zachte aanpak nodig. Harde straffen zal bij deze hond een averechts resultaat opleveren.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Fila Brasileiro

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Fila Brasileiro heeft een korte en gladde vacht wat de vachtverzorging gemakkelijk maakt. Wekelijks de vacht borstelen is voor deze hond voldoende. Hij verhaart regelmatig wat hem geen geschikte hond maakt voor mensen met een allergie. De Fila Brasileiro komt voor in de kleuren zwart, rood, brindle en geel.

De Fila Brasileiro met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Fila Brasileiro kan goed overweg met eigen kinderen en is erg zachtaardig. Met vriendjes en vriendinnetjes van de eigen kinderen moet wel goed worden uitgekeken. Dit komt door de grote beschermingsdrang. Goed een oogje in het zijl houden en de kinderen niet alleen laten is aan te raden. Met andere huisdieren kan de Fila Brasileiro goed overweg wanneer hij hier van jongs af aan mee opgegroeid is. Wanneer een ander huisdier later bij de familie komt, wordt hij niet snel door deze hond geaccepteerd.

Op zoek naar een Fila Brasileiro pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 - 13 jaar

Kenmerken

Vereist een consequente maar vriendelijke opvoeding - Waaks - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Fila Brasileiro pup?
Bekijk fokkers