Gordon Setter | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Gordon Setter

Alert - Loyaal - Energiek - Zelfverzekerd

Gordon setter
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar

Kenmerken

Veel beweging nodig, Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Gordon Setter pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Gordon Setter

De Gordon setter is een sociale, vriendelijke en gevoelige hond. Dit maakt hem de perfecte gezinshond. Dit is wel mits de hond voldoende beweging krijgt, anders raakt hij hyperactief. Naar zijn baas zal deze hond altijd loyaal zijn. Wel heeft deze hond een sterke wil. De sterkste zelfs van alle jachthonden. Hij is onbevreesd en zelfverzekerd. De Gordon setter kan terughoudend zijn tegenover vreemden, maar wanneer hij aan ze gewend is, zal hij zich open stellen.

Aandachtspunten

  • De Gordon setter is van oorsprong een jachthond en werd gebruikt om het wild naar de jager te drijven.
  • Van oorsprong komt de Gorden setter uit de Schotse hooglanden.
  • De Gorden setter is een stijlvolle hond met een evenwichtige bouw.

De beste eigenaar voor de Gordon Setter

De beste eigenaar voor de Gordon setter is iemand met veel tijd om de hond alle beweging te geven die hij nodig heeft. Dit betekent dat de hond zo een twee uur per dag aan beweging nodig heeft. Het is aan te raden zijn jachtinstinct hierbij te gebruiken. Doe bijvoorbeeld speurtrainingen met de hond. De Gordon setter is intelligent en daarom goed te trainen. Echter, deze hond houdt niet van een harde training. De beste eigenaar traint de Gordon setter op een duidelijke, consequente maar zachte manier.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Gordon Setter

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Gordon setter heeft een lange vacht. Dit zorgt er ook voor dat de vacht regelmatig moet worden geborsteld. Dit moet minimaal twee keer per week gebeuren. Hiermee worden klitten voorkomen en vuil verwijderd. Deze hond verhaart gemiddeld en komt voor in de vachtkleuren black & tan, rood en tan. Ook is het van belang dat zijn hangoren regelmatig worden schoongemaakt. De oren van de Gordon setter zijn namelijk gevoelig voor ontstekingen.

De Gordon Setter met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Gordon setter gaat over het algemeen goed om met kinderen en andere huisdieren. Wel is deze hond erg zelfstandig en heeft een ontzettend sterke eigen wil. Let dus wel op bij bijvoorbeeld kleine kinderen. Het vroeg socialiseren van de hond en hem in aanraking brengen met allerlei mensen, dieren en instituten zal hier zeker bij helpen.

Op zoek naar een Gordon Setter pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar

Kenmerken

Veel beweging nodig, Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Gordon Setter pup?
Bekijk fokkers