Italiaans Windhondje | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Italiaans Windhondje

Intelligent - Aanhankelijk - Atletisch - Opgewekt

Italiaans windhondje vierkant
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 15 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Vereist veel dagelijkse beweging - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Italiaans Windhondje pup?
Bekijk fokkers

Karakter van het Italiaans Windhondje

Het Italiaans Windhondje is intelligent en erg aanhankelijk. Hij houdt ervan lekker met zijn baas te knuffelen. Wat als lastig kan worden opgevat is het feit dat het Italiaanse Windhondje niet goed alleen kan zijn. Om deze reden zie je ook vaak dat mensen meerdere honden adopteren. Net zoals andere windhonden heeft ook het Italiaans Windhondje een jachtinstinct. Hij jaagde voornamelijk op hazen. Hiermee moet dus wel worden opgepast tijdens de wandelingen. Een goede socialisatie is bij deze hond van jongs af aan erg belangrijk.

Aandachtspunten

  • Het Italiaans windhondje lijkt fragiel, doordat hij bijna geen vet heeft onder zijn huid. Koud en regen verdraagt deze hond dus ook niet zo goed. Een jasje is hiervoor een goede oplossing.
  • Wanneer de hond onder de 5 kg komt, kan het zijn dat hij aanhoudend zwak is en gaat bibberen.
  • Het Italiaanse Windhondje is lastig zindelijk te krijgen.

De beste eigenaar voor het Italiaans Windhondje

Het Italiaanse Windhondje is erg leergierig en daardoor gemakkelijk te trainen. Wel kan hij erg eigenwijs zijn. Het is daarom belangrijk dat de eigenaar van het Italiaans Windhondje stevig in zijn of haar schoenen staat. Het is van belang dat de opvoeding op een consequente maar vriendelijke manier gebeurt. Het hard straffen van deze hond zal een averechtse werking hebben. Bij ongewenst gedrag is negeren de beste handeling. Verder vereist het Italiaans Windhondje heel erg veel dagelijkse beweging. Beweging kan het beste worden gegeven door veel lange wandelingen waar de hond veel kan rennen en spelletjes met de hond te spelen. Wel is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de bouw van de hond. Hij heeft dunne pootjes waardoor hij dus niet urenlang op oneffen ondergronden kan rennen. De beste eigenaar voor het Italiaans Windhondje is dus iemand die echt de tijd en zin heeft om aan de dagelijkse behoeftes van deze hond te kunnen voldoen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Italiaans Windhondje

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Bij het Italiaans Windhondje hoef je geen rekening te houden met de vachtverzorging. Zijn vacht is kort en glad waardoor het niet nodig is om de vacht te kammen. Wel moet de vacht schoon worden gehouden en voornamelijk zijn oren. Deze hangen naar beneden waardoor het vuil daar vast kan zitten. Door zijn korte vacht, verliest het Italiaanse Windhondje ook bijna geen haar. Lekker voor een schoon huis. Verder komt deze hond voor in de kleuren grijs, zwart en isabel.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je de tanden poetst bij deze hondjes. Ze kunnen snel tandsteenvorming krijgen, waardoor tandvleesontsteking en zelfs het uitvallen van de tanden kan voorkomen.

Het Italiaans Windhondje met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Het Italiaans Windhondje is een goede speelvriend voor kinderen, maar het is wel belangrijk dat er voorzichtig met hem wordt omgegaan door zijn magere bouw. Hij is geen goede metgezel voor een huis met andere honden. Hij is namelijk erg gevoelig en kan door teveel drukte erg verlegen worden. In een kennel kan hij ook niet zo goed. Een Italiaans Windhondje kan het beste als enige hond in huis worden genomen. Met andere honden kan hij wel in één huis wonen, maar dit vergt wel enige training.

Op zoek naar een Italiaans Windhondje pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 15 jaar

Kenmerken

Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Vereist veel dagelijkse beweging - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Italiaans Windhondje pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Italiaans Windhondje