Kaninchen dashond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Kaninchen teckel

Pittig - Alert - Liefdevol - Gevoelig

Dwergdashond pups
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Veel blaffen - Niet graag alleen - Kunnen moeite hebben met zindelijkheid

Op zoek naar een Kaninchen teckel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Kaninchen teckel

Het karakter van de Kaninchen teckel wordt omschreven als slim, levendig en moedig. Hij is gefokt op zijn doorzettingsvermogen, wat hem koppig kan maken. Teckels zijn gek op knuffels van hun baasje. Voor veel eigenaren weegt dit kenmerk zwaarder dan het feit dat ze te maken hebben met een ras dat graag zijn eigen zin doordrijft. Het karakter van de Kaninchen teckel kan ook variëren per vachttype. Omdat de ruwharige teckels een terriër op hun achtergrond hebben, kunnen ze ondeugender zijn. Langharige teckels zijn vaker kalm en stil.

Aandachtspunten

  • Kaninchen teckels kunnen erg koppig zijn.
  • Kaninchen teckels zijn intelligente honden met een onafhankelijk karakter en een speelse geest. Hierdoor kunnen ze ondeugend zijn. Wees geduldig, stevig en consistent bij de opvoeding.
  • Omdat ze zijn gefokt voor de jacht, kunnen ze gedrag vertonen dat daarmee in verband staat. Ze zijn ontworpen om in dassenholen te graven en dat instinct kan ertoe leiden dat ze in plaats daarvan je planten opgraven.
  • Kaninchen teckels hebben een luide, diepe blaf. Voor een hond van hun formaat blaffen ze graag!
  • Als je niet uitkijkt, kan je Kaninchen teckel dik en lui worden, wat zijn kwetsbare rug erg kan belasten. Het is belangrijk dus dat je jouw Kaninchen teckel op een gezond gewicht houdt.
  • Jouw Kaninchen teckel zal waarschijnlijk een 'eenpersoons' hond zijn. Van nature kan hij vreemden wantrouwen. Het is dus belangrijk om hem als pup goed te socialiseren.

De beste eigenaar voor de Kaninchen teckel

Het temperament van de Kaninchen teckel wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. De Kaninchen teckel is niet de makkelijkste hond om te trainen. De training moet leuk en motiverend blijven voor de hond wil de training lukken. Wanneer je de hond veel beloond en een groot doorzettingsvermogen hebt, valt er bij de Kaninchen teckel zeker wat bij te brengen.

Zoals elke hond hebben teckels vroege socialisatie nodig door ze bloot te stellen aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn. Socialisatie zorgt ervoor dat jouw teckel-pup opgroeit tot een lieve, gehoorzame hond. Hem inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Bezoekers regelmatig uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, naar winkels waar honden zijn toegestaan ​​en hem tijdens een ontspannen wandeling om vreemden te laten ontmoeten, zal ook helpen om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen.

De beste eigenaar voor de Kaninchen teckel is dus iemand met veel tijd en geduld, die alle aandacht in de hond steekt.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Kaninchen teckel

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Erfelijke vorm van epilepsie waarbij heftige aanvallen kunnen optreden, kenmerkend is dat de kop achterover wordt getrokken. Vaak wordt de aanval uitgelokt door plotseling fel licht of hard geluid. Er is een DNA-test beschikbaar om de aandoening op te sporen.

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Teckels zijn goed met kinderen uit hun eigen gezin wanneer ze als pup aan hen worden voorgesteld. Ze zijn misschien niet zo dol op de vriendjes van de kinderen, dus houd dit goed in de gaten. Met zijn lange rug kan de teckel gemakkelijk gewond raken als hij ruw wordt behandeld. Maak er een regel van dat jonge kinderen de teckel alleen mogen vasthouden of aaien als ze op de grond zitten.

Teckels kunnen overweg met andere huisdieren, vooral wanneer ze als pup met hen opgroeien.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Kaninchen teckel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Veel blaffen - Niet graag alleen - Kunnen moeite hebben met zindelijkheid

Op zoek naar een Kaninchen teckel pup?
Bekijk fokkers