Markiesje | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Markiesje

Vriendelijk - Sportief - Aanhankelijk - Sociaal

Markiesje Groot Normaal
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar

Kenmerken

Kan redelijk goed alleen zijn - Loyaal naar eigenaar

Op zoek naar een Markiesje pup?
Bekijk fokkers

Karakter van het Markiesje

Het Markiesje is een veelzijdige hond en vraagt weinig van het gezin. Het ras is erg sportief en wil graag erop uit. Elke dag hetzelfde wandelrondje begint bij deze hond al gauw te vervelen. Het is een echte familiehond. Hij kan, als je dit rustig opbouwt, makkelijk een paar uur alleen gelaten worden. Tegenover vreemden en andere hond is dit ras erg vriendelijk. Het is belangrijk om vanaf jongs af aan dit ras goed te socialiseren. Het Markiesje wil graag alles doen voor het baasje. Het is een waaks ras en zal gaan blaffen als hij denkt dat er iets aan de hand is.

Aandachtspunten

  • Het Markiesje is een makkelijke hond en daarom ook geschikt voor mensen die voor het eerst een hond nemen.
  • Dit ras goed worden getraind om alleen te worden gelaten, zonder dat de hond hier zich raar van gaat gedragen.
  • Het Markiesje houdt erg van een boswandeling maken of om op avontuur te gaan naar een onbekende plek.
  • De vacht van het Markiesje moet wekelijks worden geborsteld. Controleer vooral regelmatig op klitten op de plekken waar de vacht langer is.

De beste eigenaar voor het Markiesje

De beste eigenaar voor het Markiesje is iemand die veel wil bewegen en graag dingen onderneemt met zijn hond. Het Markiesje is erg leergierig en wil graag op onderzoek uit gaan. Het is dus erg makkelijk om het Markiesje op te voeden. Het is belangrijk om vanaf jongs af aan goed te socialiseren. Het is voor dit ras niet erg om een paar uur alleen gelaten te worden. Mits je dit rustig opbouwt natuurlijk.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Markiesje

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van het Markiesje is over het algemeen volledig zwart. Enkele Markiesjes hebben witte accenten over het lichaam heen. Zijn vacht is halflang, glanzend en glad. De verzorging van de vacht is redelijk simpel. Hij moet twee keer per week geborsteld worden. Dit moet omdat er anders klitten kunnen ontstaan. Tijdens de ruiperiode wordt een dagelijkse borstelbeurt aangeraden.

Het Markiesje met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Het Markiesje is een echte kindervriend. Hij is uiterst loyaal naar zijn hele familie, waar de kinderen natuurlijk net zo goed bij horen. Ook kan het Markiesje zonder problemen omgaan met andere huisdieren. Net als bij alle andere honden is het belangrijk dat je hem van jongs af aan al socialiseert met vreemde mensen, kinderen en andere dieren.


Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Markiesje pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar

Kenmerken

Kan redelijk goed alleen zijn - Loyaal naar eigenaar

Op zoek naar een Markiesje pup?
Bekijk fokkers