Nederlandse Schapendoes | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Nederlandse Schapendoes

Aanhankelijk - Intelligent - Energiek - Eigenzinnig

Nederlandse schapendoes
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14 jaar

Kenmerken

Veel behoefte aan beweging - Neiging tot hoeden - Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Nederlandse Schapendoes pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Nederlandse Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes is vrolijk, intelligent, enthousiast en een echte gezinshond. Soms wil hij ook nog wel een beetje eigenwijs zijn, daarom heeft hij wel een consequente baas nodig zodat hij geen loopje met je neemt. Het liefst is deze hond met zijn eigenaar en doen ze samen met jou actieve dingen. Je kan hem wel leren om even alleen te zijn, als je dit van jongs af aan rustig opbouwt. Doordat schapen hoeden in zijn DNA zit, kan dit gedrag ook naar boven komen bij andere situaties, denk aan fietsers en andere dieren. Je moet hem wel leren dat dit natuurlijk niet helemaal de bedoeling is. Maar door zijn slimheid is dit ras goed te trainen. Mentale uitdaging is dus ook van belang, denk aan speurspelletjes of puzzels. De Schapendoes kan ook best beschermend over zijn familie zijn en waaks zijn. Bij onraad kan hij blaffen, maar ook tijdens het spelen. Het is belangrijk dat hij weet wanneer hij moet stoppen.

Aandachtspunten

  • Dit ras heeft een hele lange vacht, dat veel tijd in neemt om te verzorgen. De vacht moet minimaal eens per week of twee weken helemaal doorgekamd worden om klitten tegen te gaan. Dit duurt al snel een uur. Laat je hond hier dan ook al op jonge leeftijd aan wennen.
  • Dit ras heeft een consequente baas nodig. Dit om ongewenst gedrag te voorkomen. Zoals het achterna rennen van hardlopers, fietsers, kinderen of andere dieren. Ook is het belangrijk dat hij leert te stoppen met blaffen als je hem dat vertelt.
  • Dit ras heeft erg veel beweging nodig, hier maak je hem ook het meest blij mee. Houd er rekening mee dat hij zijn energie wel kwijt moet kunnen, en dat hij ook erg intelligent is. Dus mentale uitdaging is ook belangrijk.
  • Door zijn actieve aard is een appartement niet de ideale setting voor deze hond.

De beste eigenaar voor de Nederlandse Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes heeft een consequente eigenaar nodig die de regels bepaalt en grenzen weet te stellen. Het is een zeer intelligent ras en hij zal daarom snel en graag willen leren. Hij is bereid om met zijn eigenaar samen te werken, maar kan soms iets eigengereid zijn. Het is de taak aan de eigenaar te voorkomen dat hij zelf de regels gaat bepalen. Zorg daarom dat je hem veel mentale uitdaging geeft met bijvoorbeeld denkspelletjes. Daarnaast beschikt de Nederlandse Schapendoes over veel energie. Deze moet hij ook kwijt kunnen. Dit doet hij graag door lange wandelingen te maken of met het beoefenen van verschillende hondensporten, zoals flyball, honden frisbee en behendigheid.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Nederlandse Schapendoes

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Dit is een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij de hond. Normaliter sluit de ductus arteriosis vlak na de geboorte, maar bij deze afwijking gebeurt dat niet, waardoor de bloedstroom in het hart niet goed verloopt. Het hart moet harder pompen en dit leidt tot hartfalen. De ductus arteriosis kan met een specialistische ingreep worden gesloten mits het hart nog niet te ver is aangedaan.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Nederlandse Schapendoes heeft een lange dikke vacht die bestaat uit een bovenvacht en een ondervacht. De haren kunnen tot wel 10 cm lang worden en mogen in alle kleuren voorkomen. Meestal wordt de Nederlands Schapendoes in de kleuren blauwgrijs tot zwart gezien, vaak gecombineerd met wit. De vachtverzorging vergt veel onderhoud en moet wekelijks helemaal worden uitgekamd. Daarnaast moet er dagelijks worden gecontroleerd op de aanwezigheid van klitten en takjes. Vanwege de natuurlijke beschermende functie van de vacht, wordt het afgeraden om deze vaak te wassen. Zorg ervoor dat je je hond van jongs af aan al het verzorgingsritueel leert, zodat hij het later geen probleem vindt om zijn wekelijkse kambeurt te krijgen.

De Nederlandse Schapendoes met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Nederlandse Schapendoes kan goed met kinderen overweg. Hij kan soms veel enthousiaste energie hebben, waardoor het een overweldigend ras kan zijn voor hele kleine kinderen. Het is belangrijk dat hij al op jonge leeftijd kennismaakt met kinderen, andere mensen en dieren. Dan is het een zeer geschikte gezinshond. Vanwege zijn natuurlijke herdersinstinct kan hij dit soms laten zien binnen het gezin. Hij zal zijn mensen goed willen beschermen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Nederlandse Schapendoes pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14 jaar

Kenmerken

Veel behoefte aan beweging - Neiging tot hoeden - Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Nederlandse Schapendoes pup?
Bekijk fokkers