Old English Sheepdog | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Old English Sheepdog

Stabiel - Trouw - Vriendelijk - Enthousiast

Oes
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Kan last hebben van verlatingsangst - Veel vachtverzorging - Ze verharen veel

Op zoek naar een Old English Sheepdog pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog staat bekend om zijn trouwe en evenwichtige karakter. Ze zijn erg speels en kunnen zich als een 'clown' gedragen bij hun familie. Onderschat ze echter niet, het zijn intelligente honden en hebben voldoende mentale en fysieke uitdaging nodig. De Old English Sheepdog is graag in de buurt van mensen en heeft er aanleg voor om verlatingsangst te ontwikkelen. Hun liefde voor het gezin kunnen sommige Sheepdogs ook uiten door ze thuis te beschermen tegen indringers.

Aandachtspunten

  • De Old English Sheepdog kan erg uitbundig en enthousiast zijn. Het is daarom belangrijk om hem op jonge leeftijd de basiscommando's aan te leren, voordat hij zijn volwassen grootte bereikt.
  • Als eigenaar van de Old English Sheepdog moet je bereid zijn om veel aan zijn vacht te doen. Daarnaast moet je het niet erg vinden om haar en meegenomen vuil in huis tegen te komen.
  • De Old English Sheepdog behoort tot de herders en veedrijvers, waardoor ze voldoende fysieke en mentale uitdaging nodig hebben.
  • De Old English Sheepdog is erg gericht op zijn familie, waardoor hij soms last kan hebben van verlatingsangst.

De beste eigenaar voor de Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog is intelligent en daardoor een snelle leerling. Het is belangrijk om op jonge leeftijd de basiscommando's aan te leren, omdat de Sheepdog groot uit zal groeien. Hij kan soms erg onstuimig en enthousiast zijn en daarom is het fijn om hem goed op te leiden. Naast de basistraining is de Old English Sheepdog ook geschikt voor het beoefenen van andere hondensporten. Met hun goede dosis aan energie maak je ze blij met 1-2 uur aan activiteit per dag.

Doordat de Old English Sheepdog aanleg heeft voor het ontwikkelen van verlatingsangst, is het belangrijk dat de eigenaar dit al op jonge leeftijd traint. Dit ras past goed thuis in een energiek gezin met wat oudere kinderen. Daarnaast moet de eigenaar bereid zijn om tijd te steken in zijn vachtverzorging.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Old English Sheepdog

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Old English Sheepdog heeft een overvloed aan vacht met een ruige structuur. Daarbij is hij in het bezit van een ondervacht heeft daardoor een waterafstotende werking. De kleur kan grijs, blauw of grauw zijn. Witte aftekeningen mogen voorkomen, maar niet op het lichaam een de achterhand.

De verzorging van de vacht vraagt veel tijd en moet wekelijks helemaal worden uitgekamd. Daarnaast moet er dagelijks worden gecontroleerd op klitten. Reken erop dat je meerdere uren per week kwijt bent aan de verzorging van de Old English Sheepdog. Laat je pup op jonge leeftijd als kennismaken met het kammen van de vacht. Daarnaast mag de Sheepdog eens in de zoveel tijd worden gewassen.

De Old English Sheepdog met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Old English Sheepdog is een perfecte gezinshond en kan goed overweg met kinderen. Ze hebben van nature een herdersinstinct en kunnen daarom over de kinderen in het gezin gaan waken. De drang van dit ras om bij mensen in de buurt te zijn, kan ertoe leiden dat hij verlatingsangst ontwikkelt. De eigenaar moet vroeg starten met het leren alleen zijn. Daarnaast kan de Old English Sheepdog goed samenleven met andere huisdieren, mits hij op jonge leeftijd goed is gesocialiseerd.

Op zoek naar een Old English Sheepdog pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Kan last hebben van verlatingsangst - Veel vachtverzorging - Ze verharen veel

Op zoek naar een Old English Sheepdog pup?
Bekijk fokkers