Alles wat je moet weten over de Rhodesian Ridgeback | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Rhodesian Ridgeback

Krachtig - Waaks - Loyaal - Beschermend

Rhodesian Ridgeback pups te koop
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Pups kunnen behoorlijk slopen - Goede socialisatie is essentieel - Ze verharen veel - Weinig kwijl

Op zoek naar een Rhodesian Ridgeback pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is onafhankelijk, sterk en intelligent. Door zijn ietwat arrogante karakter is het belangrijk om al vroeg te beginnen met een duidelijke en consequente training. Door zijn eigenzinnige karakter kan de Ridgeback zichzelf als een van de familie gaan beschouwen. Hij vindt het dan ook van als zijn levensstijl op die manier wordt ingericht. Desondanks zijn stoere uiterlijk kan hij een beetje luxe ook zeer waarderen.

Veel Ridgebacks zijn liever lui dan moe en hebben dan ook geen zin in eindeloze balspelletjes. Hij heeft echter een zeer goed uithoudingsvermogen en moet zijn energie ook kwijt kunnen tijdens het uitlaten. Het liefste rent hij dan lange stukken los. Vanwege zijn jachtwortels heeft de Rhodesian Ridgeback een hoge prooidrift. Dat betekent dat hij een jaagspel kan houden met katten en andere kleine dieren.

Tijdens de puppytijd is de Ridgeback erg uitbundig en actief, maar naarmate hij ouder wordt zal hij steeds rustiger worden. De Ridgeback kan waaks zijn en bij bezoek aan de deur ook gaan blaffen. Hij is gereserveerd tegenover vreemden, maar zachtaardig en aanhankelijk tegenover familieleden.

Zoals elke hond hebben Rhodesian Ridgebacks behoefte aan vroege socialisatie - blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen - als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Ridgeback-puppy opgroeit tot een goed afgeronde hond.

Aandachtspunten

  • De Rhodesian Ridgeback is tolerant ten opzichte van kinderen, maar kan te onstuimig zijn voor peuters.
  • Vanwege hun grootte, intelligentie en kracht worden Rhodesian Ridgebacks niet aanbevolen voor beginnenrs of timide eigenaren.
  • Als een Rhodesian Ridgeback samen met andere huisdieren wordt grootgebracht, zal hij ze accepteren. Hij kan echter nog steeds agressief zijn tegen vreemde dieren buiten het gezin, zelfs als hij goed gesocialiseerd en getraind is. Mannetjes kunnen agressief zijn tegenover andere mannetjes, vooral als ze niet gecastreerd zijn.
  • Als hij zich verveelt, kan de Rhodesian Ridgeback erg destructief worden.
  • De Rhodesian Ridgeback heeft een hoge omheining nodig om te voorkomen dat hij ontsnapt en ronddwaalt.
  • Rhodesian Ridgebacks verharen weinig, en je kunt ze schoon houden met een wekelijkse wasbeurt door hem af te nemen met een vochtige doek.
  • Trainen kan moeilijk zijn als u niet op zeer jonge leeftijd begint. Rhodesian Ridgebacks kunnen koppig zijn en een sterke wil hebben, maar als je consistent, vastberaden en eerlijk bent, kun je je Ridgeback naar een hoog niveau trainen.
  • De jonge Rhodesian Ridgeback is energiek en actief, maar naarmate hij volwassen wordt en door training wordt hij over het algemeen een kalme en rustige hond. Hij heeft dagelijks minstens 40 minuten aan lichaamsbeweging nodig.
  • Rhodesian Ridgebacks kunnen zich aanpassen aan een aantal woonsituaties, inclusief appartementen, als ze op de juiste manier worden uitgedaagd. Ideaal is een huis met een grote omheinde tuin.
  • Ridgebacks blaffen over het algemeen niet veel. Velen zullen blaffen om u te waarschuwen voor iets ongewoons, en sommigen zullen blaffen als ze zich vervelen.

De beste eigenaar voor de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback heeft een sterke leider nodig die stevig in zijn schoenen staat. Het is daarom geen geschikte hond voor een eerste hondeneigenaar. De Ridgeback kan arrogant overkomen en is erg slim, waardoor hij je soms kan misleiden. Een consequente aanpak in de trainingen is erg belangrijk. De Rhodesian is er erg gesteld op zijn mensen en vindt het dan ook heerlijk om thuis rond te hangen. Alhoewel hij in huis een luie indruk kan maken, heeft hij veel energie wat hij buiten kwijt moet. Het is een geschikte gezinshond, maar zorg ervoor dat je hem als pup al goed socialiseert met andere mensen. Anders kan hij er beschermend worden.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Rhodesian Ridgeback vereist weinig vachtverzorging. Hij heeft een korte vacht, waarbij af en toe een borstelbeurt voldoende is. Een Ridgeback heeft geen specifieke ruiperiode, maar het hele jaar door verliest hij haren. De ridge wordt gevormd door haren die in tegengestelde richting van de rest van de vacht groeien en zo het karakteristieke kenmerk van het ras vormt. De kleur van de vacht varieert van licht tot tarwe rood, waarbij iets wit op tenen en borst is toegestaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Rhodesian Ridgeback

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

De scheiding tussen het ruggenmerg en huid verloopt abnormaal waardoor er een opening (sinus) in de huid blijft bestaan. Soms loopt deze door tot aan het ruggenmerg en dit is erg pijnlijk. De sinus is gevoeliger voor infecties en moet operatief worden verwijderd.

Hierbij vindt afbraak plaats van het kraakbeen tussen de rugwervels en is er nieuwe weefselvorming rondom de rugwervels. Dit geeft een vernauwing van het wervelkanaal wat resulteert in pijn en kreupelheid bij de hond.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Hierbij valt het eigen afweersysteem de schildklier aan met als gevolg een ontstekingsreactie. De klachten ontstaan pas na de eerste levensjaren als de schildklier al erg aangetast is. De hond wordt slomer, kan een hangbuik krijgen en gaat vaak op zoek naar een warmere ligplaats. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond op levenslange medicatie moeten die bestaat uit een kunstmatig schildklierhormoon.

Erfelijke vorm van epilepsie bij de Rhodesian Ridgeback die lijkt te worden getriggerd door stress en licht. De eerste aanval treedt meestal op voor de leeftijd van 18 maanden en tijdens de aanval zal de hond schokkende en krampende bewegingen maken. Er is een DNA-test beschikbaar die de gen-mutatie voor deze aandoening kan opsporen.

Osteosacroom is een van de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren in de hond en heeft een slechte prognose. De tumoren groeien snel en zaaien vaak uit naar de longen. Deze tumoren komen vooral voor bij grotere hondenrassen.

Erfelijke aandoening waarbij de bloedstolling niet goed kan plaatsvinden en de hond daardoor een verhoogd risico heeft op bloedingen. Het komt vooral voor bij reuen en de ernst van de aandoening is afhankelijk van het ras. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Aandoening van de rugwervels, waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt. Ook wordt er nieuw botweefsel aangemaakt, waardoor de wervels met elkaar vergroeien. De hond kan zijn rug minder bewegen en krijgt pijn in zijn rug. In ernstige gevallen kunnen zenuwen beschadigd raken en kan er uitval optreden.

De Rhodesian Ridgeback met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Rhodesian Ridgeback is tolerant met kinderen van alle leeftijden, maar hij is groot en kan te onstuimig zijn voor een peuter.

Zoals met elke hond, leer kinderen altijd hoe ze uw Rhodesian Ridgeback moeten benaderen en aanraken, en houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat beide partijen bijten of aan de staart trekken.

Op zoek naar een Rhodesian Ridgeback pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Pups kunnen behoorlijk slopen - Goede socialisatie is essentieel - Ze verharen veel - Weinig kwijl

Op zoek naar een Rhodesian Ridgeback pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Rhodesian Ridgeback