Sheltie | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Shetland Sheepdog

Leergierig - Zachtaardig - Loyaal - Intelligent

Shelt rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting 14-15 jaar

Kenmerken

Gereserveerd tegenover vreemden

Op zoek naar een Shetland Sheepdog pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Shetland Sheepdog

De Sheltie is een intelligente, opgewekte en actieve hond die zich graag overal mee bemoeid. Hij is aanhankelijk en gehecht aan zijn gezin. De Sheltie moet ook echt voelen dat zijn eigenaar hem waardeert. Naar onbekenden kan de Sheltie van nature gereserveerd zijn. Het is dus belangrijk dat je je Sheltie pup goed socialiseert om te voorkomen dat hij schuw wordt.

Het is een actieve hond hond die een aantal wandelingen per dag in het park en voldoende tijd om te spelen nodig heeft. Zoek een veilige plek wanneer je hem los laat lopen. Van harde geluiden kan hij schrikken en de benen nemen.

Aandachtspunten

  • De Sheltie moet goed bezig gehouden worden, hij heeft veel behoefte aan uitdaging (zowel mentaal als fysiek) en spelen.
  • Hij is veeleisend wat betreft vachtverzorging en gezelschap.
  • Vroege socialisatie is essentieel om verlegenheid te voorkomen.
  • De Sheltie moet gestimuleerd worden op een positieve manier, als hij te hard bejegend wordt, wordt hij onzeker. Door deze spanning zal hij het niet meer kunnen begrijpen, wat er van hem verlangd wordt en zijn vertrouwen zal slechts met veel moeite herwonnen kunnen worden.

De beste eigenaar voor de Shetland Sheepdog

De Sheltie is een fantastisch gezelschap voor een rustige en gevoelige eigenaar die voldoende tijd besteedt aan beweging, training en verzorging. Shelties zijn zeer intelligent, willen graag meewerken en zijn gemakkelijk te trainen. Dit ras verlangt naar aanmoediging en een op beloning gebaseerde training. Een zachtaardige, geduldige en consistente training geeft de beste resultaten.

Zoals de meeste herdershonden is de Sheltie intelligent en heeft hij het nodig om zijn hoofd te gebruiken. Wanneer hij geen mentale stimulatie krijgt, zoals gehoorzaamheidstraining of behendigheid kan hij nerveus, luidruchtig en vernielzuchtig worden.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Shetland Sheepdog

Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Het blue merle syndroom komt tot stand als twee honden met het blue merle gen met elkaar worden gekruist. Deze combinatie geeft een plaatselijk verbleking van het pigment. Honden met blue merle syndroom komen vaak rondom de geboorte al te overlijden. De puppy's die wel levensvatbaar zijn, hebben witte vachtleur met ernstige oogwijkingen en doofheid.

Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.

Een aangeboren afwijking waarbij het oog erg achtergebleven is in groei. Dit gaat meestal gepaard met blindheid aan het oog.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Sheltie vereist wekelijkse vachtverzorging. Het is voldoende om de vacht één keer per week goed door te borstelen. Het is wel aan te raden om dit tijdens de ruiperiode vaker te doen. De Sheltie verhaart over het algemeen gemiddeld.

De vachtkleuren waarin de Sheltie voorkomt zijn merle, blue merle, driekleurig, sable en wit, sable, zwart-wit en black & tan.

De Shetland Sheepdog met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Sheltie is geschikt voor een energiek en ervaren gezin met oudere kinderen. Hij kan te onstuimig zijn voor peuters en kwetsbare ouderen.

De Sheltie is vrij gereserveerd en beslist zelf ook of hij naar onbekenden toe zal gaan. Het is daarom ook belangrijk de kennismaking met kinderen goed te begeleiden. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat gereserveerdheid omslaat in nerveus gedrag. Laat kinderen vooral rustig en kalm met de Sheltie omgaan. Shelties kunnen goed omgaan met andere huisdieren. Ze kunnen de neiging hebben om beweegbare objecten na te jagen en er soms in te happen. Mogelijk kan hij minder goed met de kat van de buren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Shetland Sheepdog pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting 14-15 jaar

Kenmerken

Gereserveerd tegenover vreemden

Op zoek naar een Shetland Sheepdog pup?
Bekijk fokkers