Welsh Corgi Cardigan | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Welsh Corgi Cardigan

Levendig - Waaks - Actief - Intelligent

Welsh corgi cardigan
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Sommige zijn zeer vocaal - Veedrijvers instinct

Op zoek naar een Welsh Corgi Cardigan pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Welsh Corgi Cardigan

Hoewel Welsh Corgi's nog steeds als werkhond worden gebruikt, zie je ze tegenwoordig steeds meer als huisdier. De Welsh Corgi Cardigan is levendig, actief en intelligent. De Cardigan meer als een clown omschreven, waar de Pembroke juist iets serieuzer is. Daarnaast doet de Caradigan iets minder zijn best om door vreemden aardig te worden gevonden. Voor zijn familie zal hij echter alles doen. Hij vindt het dan ook geweldig om te werken met en voor zijn baas en is inzetbaar voor allerlei hondensporten.

De Welsh Corgi Cardigan had vroeger tijdens het vee drijven de taak om in kuiten te bijten. Dit moet als pup direct worden afgeleerd, omdat hij het later anders als gewoonte zal maken.

De Welsh Corgi Cardigan past door zijn compacte formaat goed in een kleiner huis, maar vergeet niet dat hij dezelfde behoeften heeft als die van een grote herdershond. Wanneer de Cardigan genoeg beweging krijgt, zal hij in huis een rustige gezinshonden zijn. Daarnaast is de Welsh Corgi Cardigan ook een goede beschermer en zal hij blaffen als ze het gevoel hebben dat iets of iemand hun huis en/of gezin bedreigt.

Aandachtspunten

  • Welsh Corgi's zijn vocale honden die zich laten horen als iets of iemand zijn familie bedreigt.
  • Hoewel het intelligente honden zijn, kunnen ze ook koppig zijn. Een consequente eigenaar is gewenst.
  • Hun sterke drijfinstinct kan ervoor zorgen dat ze kinderen bij het spelen in de hielen gaan bijten. Leer dit direct af.
  • Welsh Corgi's kunnen zichzelf overeten en overgewicht ontwikkelen. Zijn voedselinname moet jij als baasje nauwlettend in de gaten houden.
  • Hoewel het kleine honden zijn, hebben Welsh Corgi's veel energie en hebben ze elke dag een gezonde hoeveelheid beweging nodig.

De beste eigenaar voor de Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan is een intelligente hond, wat ze makkelijk te trainen maakt. Wel is het belangrijk om te weten dat deze hond van nature niet onderdanig is en vaak ook een eigen wil heeft. Toch zijn ze erg trouw en willen ze graag de baas tevreden stellen. Een consequente en positieve opvoeding zal dus goed werken bij deze Cardigan. Zorg daarbij voor veel afwisseling in de trainingen om hem gemotiveerd te houden. Verder heeft deze hond, ondanks zijn korte pootjes, voldoende beweging nodig. De beste eigenaar voor de Welsh Corgi Cardigan is dus iemand die genoeg tijd heeft en lekker met de hond op pad gaat. Ook zal je de Cardigan erg blij maken door samen verschillende hondensporten te beoefenen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Welsh Corgi Cardigan

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Stoornis in de groei en rijping van het kraakbeen van de lange botten. Dit remt de groei van de botten met als resultaat korte, dikke botten. Voor sommige rassen is dit een uiterlijk kenmerk. De aandoening gaat vaak gepaard met het radius curvus syndroom. In sommige gevallen kan een specialistische chirurgische ingreep de aandoening verlichten.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Vachtverzorging, Vachtkleur en Verharen

De Welsh Corgi Cardigan heeft een korte middellange vacht met een harde structuur. Hij heeft tevens een goede weersbestendige ondervacht. De vacht komt voor in verschillende kleuren als brindle, blue merle, sabel, driekleur, rood, driekleur met brindle points en driekleur met red point. Ook kunnen er witte aftekeningen voorkomen.

De vacht van Welsh Corgi Cardigan vraagt om een wekelijkse borstelbeurt. Het is wel aan te raden de vacht vaker te borstelen wanneer de Corgi in de ruiperiode zit. Het wassen van de vacht hoeft alleen worden gedaan als dit echt noodzakelijk is. Deze hond verhaart, ondanks zijn korte vacht, vrij veel.

De Welsh Corgi Cardigan met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Welsh Corgi Cardigan is enorm gericht op zijn familie en zal goed overweg kunnen met kinderen. Ondanks hun affiniteit voor kinderen kunnen ze kinderen achterna zitten en in de hielen bijten. Corgi's zijn echter leergierig waardoor dit gedrag op jonge leeftijd goed kan (en moet) worden afgeleerd.

De Welsh Corgi Cardigan kan meestal goed omgaan andere huisdieren in het huishouden, zolang ze maar met hen zijn gesocialiseerd. De Cardigan kent echter iets meer jachtinstinct dan de Pembroke en kan daarom gaan 'jagen' op andere dieren.

Op zoek naar een Welsh Corgi Cardigan pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Sommige zijn zeer vocaal - Veedrijvers instinct

Op zoek naar een Welsh Corgi Cardigan pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Welsh Corgi Cardigan