Whippet | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Whippet

Aanhankelijk - Levendig - Intelligent - Vriendelijk

Wh rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Kan last hebben van verlatingsangst - Sterk jachtinstinct

Op zoek naar een Whippet pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Whippet

Vriendelijk, stil en zachtaardig thuis maar intens in de jacht, dat is de Whippet. Hij blaft niet veel en is vrolijk naar iedereen die hij ontmoet. Als waakhond is hij dan ook niet geschikt. Het is belangrijk dat hij bij het gezin wordt betrokken en wordt voorzien in zijn trainingsbehoeftes. De Whippet heeft veel energie. Wanneer hij dit goed kwijt kan, zal hij thuis rustig en tevreden zijn. Ook is het een echte familiehond door zijn rustige karakter binnenshuis. Het is een middelgrote hond. De Whippet wordt gemiddeld tussen de 45 en 56 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 11 en 19 kg.

Zoals elke hond heeft de Whippet behoefte aan vroege socialisatie. Het beste om dit te doen is door blootstelling aan veel verschillende mensen, honden, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jouw Whippet-puppy opgroeit tot een gehoorzame, lieve hond.

Aandachtspunten

  • Whippets zijn geschikt om in een appartement te wonen zolang ze voldoende naar buiten kunnen. Whippets hebben normaliter een laag energieniveau binnenshuis, maar worden overactief en destructief als niet aan hun trainingsbehoeften wordt voldaan.
  • Whippets hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig en zullen genieten van ravotten en rennen in een omheinde tuin of aan de lijn.
  • Een Whippet mag tijdens wandelingen nooit los lopen. Ze hebben een sterke prooidrift en zullen snel de achtervolging inzetten.
  • Wanneer Whippets niet goed worden gesocialiseerd, kunnen ze timide en gestrest worden door veranderingen in hun omgeving. Een goed gesocialiseerde Whippet is een beleefde en niet veeleisende hond die geweldig is met vreemden en andere honden.
  • Whippets zijn niet geschikt als waakhond, omdat ze zelden blaffen en vriendelijk zijn tegen iedereen die ze ontmoeten.
  • De dunne huid van een Whippet is kwetsbaar voor krassen, schaafwonden en andere verwondingen.
  • Whippets zijn geen buitenhonden en moeten onder de mensen leven. Door hun dunnen huid hebben ze het gemakkelijk koud. Daarbij kunnen ze last hebben van verlatingsangst en destructief raken. Het is dan ook belangrijk om tijd met jouw Whippet samen door te brengen.
  • Hoewel Whippets het heel goed doen in huishoudens met meerdere honden, kunnen sommige door hun prooidrift minder goed samen leven met katten.
  • Whippets zijn geweldige metgezellen voor kinderen en genieten van hun aanwezigheid.

De beste eigenaar voor de Whippet

De Whippet is een veelzijdige intelligente hond die bij veel eigenaren past. Ze hebben een liefdevolle zachte opvoeding nodig. Dan zal hij veel van je aannemen en een snelle leerling zijn. De Whippet vindt het leuk om 'serieuze 'trainingen af te wisselen met spelletjes.

Daarnaast hebben ze veel energie wat ze graag kwijt willen. Ze kunnen enorm hard rennen. Let goed op wanneer er iets in het vizier van de Whippet komt, het kan zomaar zijn dat hij erachteraan gaat. Wanneer de Whippet buiten zijn energie kwijt kan, dan zal hij in huis erg rustig zijn.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Whippet

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Whippet vereist weinig verzorging door zijn schone vacht. Meestal is de vacht afnemen met een vochtige doek al voldoende om de losse haren te verwijderen. Dit zullen er ook niet veel zijn. De Whippet verhaart niet veel. Deze hond komt in veel verschillende kleuren voor. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, beige, rood, wit en iets in combinatie met deze kleur.

De Whippet met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Whippets spelen graag met kinderen en zijn vanwege hun formaat niet te onstuimig voor kleine kinderen. Het is dan ook echt een familiehond.

Whippets houden van het gezelschap van andere honden en kan hun verlatingsangst verhelpen. Ze hebben echter een sterke prooidrift en kunnen daarom niet goed samenwonen met katten of andere kleine dieren. Sommige Whippets kunnen leren vreedzaam met katten te leven, vooral als ze vanaf hun puppytijd met hen zijn grootgebracht, maar je moet altijd toezicht op ze houden als ze samen zijn en ze uit elkaar houden als je niet thuis bent.

Op zoek naar een Whippet pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Kan last hebben van verlatingsangst - Sterk jachtinstinct

Op zoek naar een Whippet pup?
Bekijk fokkers