Yakutian Laika | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Yakutian Laika

Opgewekt- Liefdevol - Energiek - Betrouwbaar

Yakutian 2
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Behoeft een consequente opvoeding - Kan agressief zijn naar andere honden

Op zoek naar een Yakutian Laika pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Yakutian Laika

De Yakutian Laika is een sociaal ras. Ze werden duizenden jaren geleden gebruikt als sledehonden en moesten goed samenwerken met hun roedel. De Yakutian Laika volgde hun baasjes in het dagelijkse leven: ze jaagden samen, hoedden samen rendieren, reisden en woonden samen.

Deze honden zijn energiek en speels. Ze hebben een sterke drang om hun baasje te plezieren en de meeste van deze honden zijn zeer goed te trainen. Als ze zich in een bedreigende situatie bevinden, kunnen ze agressief gedrag vertonen. Deze hond is daarom alleen geschikt voor een ervaren eigenaar. Gemiddeld worden ze tussen de 53 en 59 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 18 en 25 kg.

De Yakutian Laika kan dienen als waakhond. Ze worden als redelijk intelligente honden beschouwd. Ze kunnen zich snel vervelen en destructief raken als ze te lang alleen worden gelaten. Ze hebben veel fysieke en mentale activiteiten nodig om gelukkig en gezond te zijn.

Aandachtspunten

  • De Yakutian Laika is een heel oud hondenras dat werd gefokt door inheemse Russische stammen die leefden in de Yakutian-regio in Rusland. Deze honden werden voornamelijk gebruikt als sledehonden en voor de jacht.
  • Ze hebben een extreem dichte vacht om zich te beschermen tegen barre weersomstandigheden in het inheemse Siberische klimaat.
  • De Yakutian Laika is meestal heel zachtaardig en aanhankelijk ten opzichte van hun familie, maar ze kunnen agressief zijn wanneer ze iets of iemand als een bedreiging zien.
  • Ze zijn energiek, speels en behagen graag. Yakutian Laika's kunnen zich snel vervelen en destructief raken als ze te lang alleen worden gelaten. Wees je ervan bewust dat ze veel fysieke en mentale activiteiten nodig hebben om gelukkig en gezond te zijn.
  • De Yakutian Laika is alleen een geschikte hond voor een ervaren eigenaar.

De beste eigenaar voor de Yakutian Laika

De Yakutian Laika is een hond die ontzettend veel beweging vereist. De beste eigenaar voor deze hond is dus iemand die tijd en zin heeft om dagelijks lange wandelingen te maken. Het is belangrijk om vaak fysieke activiteiten met de hond te ondernemen. Verder is het belangrijk dat de eigenaar van de Yakutian Laika sterk in zijn of haar schoenen staat. Dit vanwege het mogelijk agressieve gedrag dat ze kunnen vertonen wanneer de hond zich bedreigt voelt.

De training van de Yakutian Laika gaat gemakkelijk. Deze hond heeft een positieve training nodig die absoluut niet te hard of streng is. Wanneer de hond goed wordt getraind, gaat hij voor zijn baas door het vuur.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Yakutian Laika

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Yakutian Laika laat veel haar achter door het hele huis. De vacht van deze hond is weerbestendig en schudt van zichzelf het vuil er goed af. Wel is het noodzakelijk om de vacht wekelijks door te kammen om klitten te voorkomen. De vacht van deze hond kan in vele kleuren voorkomen, echter komt deze het meeste voor in het wit of wit met zwart. De neus kan zwart of bruin zijn.

De Yakutian Laika met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Deze honden kunnen goed overweg met kinderen waarmee ze zijn opgegroeid. De meeste Yakutian Laika's zijn aanhankelijk en voorzichtig in de buurt van jonge kinderen, maar ze zullen een ruwe en respectloze behandeling niet verdragen. Daarom passen deze honden beter bij kinderen die wat ouder zijn en begrijpen hoe je een hond moet benaderen en ermee moet omgaan.

De Yakutian Laika is een ras dat duizenden jaren werd gebruikt om te jagen en om dat met succes te doen, hadden ze een hoge prooidrift nodig. Dat is een eigenschap die ze nog steeds hebben en dat betekent dat ze niet het meest geschikt zijn voor gezinnen die al andere huisdieren in huis hebben, vooral als die een stuk kleiner zijn dan de Yakutian Laika.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Yakutian Laika pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Behoeft een consequente opvoeding - Kan agressief zijn naar andere honden

Op zoek naar een Yakutian Laika pup?
Bekijk fokkers