Wil ik een hond of een pup? | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Wil ik een hond of een pup?

Voordat je een hond aanschaft moet je bij jezelf goed nagaan of je voor een pup direct uit het nest (praktisch een baby) gaat of een herplaatser. Met een herplaatser bedoelen we een hond die al bij een ander baasje heeft gewoond en dus waarschijnlijk al wat ouder is. We hebben een aantal voor-en nadelen op een rijtje gezet.

Wil ik een pup?
Naast dat een pup heel schattig is, is hij ook nog heel kneedbaar. Jij helpt hem zijn toekomstige karakter te ontdekken en gedeeltelijk te vormen. Daarnaast is een pup in Nederland doorgaans makkelijker te vinden dan een geschikte herplaatser. Toch moet je je niet alleen laten leiden door schattigheid en gemak, maar ook goed nadenken over de nadelen die komen kijken bij de aanschaf van een pup;

  • Vooral in het eerste jaar ben je veel tijd kwijt aan de opvoeding van de pup.
  • Pups zijn gek op kauwen en ze maken hierin geen onderscheid tussen jouw dure gympen en een hondenkluif.
  • Een pup is net een baby en is niet meteen zindelijk. De eerste weken zal hij zijn behoefte in huis kunnen doen en moet je goed met hem oefenen om hem zindelijk te maken.
  • Een pup gaat soms lastig samen met kleine kinderen, omdat ze bepaald gedrag nog niet hebben afgeleerd.
  • Een pup kun je eigenlijk niet lang alleen laten. Je zult dus tijd vrij moeten maken van je werk om bij de pup te blijven.

Wil ik een herplaatser?
Honden komen om verschillende redenen in de herplaatsing terecht. Soms zijn er onvoorziene omstandigheden (zoals overlijden of een echtscheiding), waardoor de hond niet meer in zijn oude huis kan wonen. Vaker wordt de hond weggedaan, omdat mensen niet waren voorbereid op een schattige pup die uitgroeide tot een baldadige hond. Wat is er mooier dan zulke honden een tweede thuis te kunnen bieden? Veel mensen gaan met die gedachte enthousiast op zoek naar een leuke herplaatser. Als het meezit, is de hond al getraind en vaak zijn ze zindelijk. Qua karakter zal de hond niet veel meer veranderen en ook eventuele gezondheidsproblemen hebben zich mogelijk al geuit. Hierdoor weet je beter waar je aan toe bent. Toch is het ook goed om de mogelijke nadelen en risico’s van een herplaatser goed in overweging te nemen;

  • De zoektocht naar een herplaatser die goed bij je past, is vaak moeilijker en neemt meer tijd in beslag
  • Herplaatsers zijn soms honden met een hoop emotionele of psychische bagage waardoor ze een erg specifieke aanpak nodig hebben.
  • Ongewenst gedrag afleren is veel moeilijker dan gewenst gedrag aanleren.


Of je nou voor een herplaatser of pup gaat, beiden hebben voor- en nadelen. Maak een afweging op basis van jouw ervaring met honden, jouw werk, je gezinssituatie en het aanbod. Laat je altijd goed informeren naar de medische achtergrond, het karakter en de ervaringen met de hond. Vraag bij een herplaatser altijd waarom er van de hond afstand wordt gedaan, of is gedaan.

Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26