Staat jouw vraag er niet tussen, schroom niet om contact met ons op te nemen
Om een pup aan te vragen via Bazoeki vragen we je altijd om onze aanmeldingsfee van €25 te betalen. Dit vragen we om er zeker van de te zijn dat je serieus geïnteresseerd bent en om de website te kunnen onderhouden. Heb je uiteindelijk een match bij een fokker dan vraagt Bazoeki een Kopersbescherming van €100,-. Hiervoor kunnen we langsgaan op locatie en alle administratie rondom ieder individueel nestje zorgvuldig controleren.
In de Bazoeki-standaard kun je lezen waar we op letten bij onze screening. Dit zijn wettelijke verplichtingen die we hebben aangevuld met gezondheids- en welzijn criteria. Naast dat de fokker de pups goed moet socialiseren en vooral eerlijk tegen jou moet zijn over de pup die je mogelijk gaat kopen, vinden we het belangrijk dat de fokker geld en tijd heeft geïnvesteerd om een zo gezond mogelijke pup te fokken. We vinden het daarom belangrijk dat de fokker zijn ouderdieren screent op erfelijke afwijkingen die voorkomen bij het desbetreffende ras. Welke testen wij hebben bekeken en geverifieerd zie je op het fokkerprofiel. Klik op een ouderdier en kijk achter de test of deze door Bazoeki is geverifieerd.
Op Bazoeki staan hobbymatige, semi-bedrijfsmatige en bedrijfsmatige fokkers. Je bent een bedrijfsmatige fokker als je meer dan 20 pups per jaar verkoopt. Hobbymatig als je één keer in de twee jaar een nestje fokt en iedereen die tussen deze normering zit, valt onder semi-bedrijfsmatige fokkers. Ze voldoen allemaal aan onze standaard en hebben een bezoek van ons gehad op locatie. In het profiel van de fokker is aangegeven wat de werkwijze is. Het is aan jou om te bepalen of deze werkwijze bij je past.
Nee dat kan Bazoeki helaas niet. Ook een fokker kan jou niet 100% garanderen dat de pup uitgroeit tot een gezonde volwassen hond. Wij verplichten de fokker om de pups te vaccineren of een titerbepaling uit te voeren en de leefomgeving van de honden schoon te houden. Zo kunnen infectieziektes bij pups worden voorkomen, maar zelfs dan kan er een pup bij zitten die pech heeft. Veel rashonden hebben te maken met erfelijke afwijkingen. We verplichten de fokker om minimaal onderzoek te doen naar erfelijke afwijkingen, maar de perfecte test om alle afwijkingen uit te sluiten bestaat helaas niet. In ons kenniscentrum kun je meer lezen over de gezondheid van je toekomstige pup en wat je zelf kunt uitzoeken om een goede keuze te maken.
Fokkers op Bazoeki mogen zelf bepalen welke prijs ze vragen voor hun pups. Ga ervan uit dat de meeste fokkers ongeveer tussen de 1300 en 1700 euro vragen voor een pup. Sommige fokkers vragen ook meer. Zo moeten bedrijfsmatige fokkers ook belasting betalen voor iedere verkochte pup en dit berekenen ze vaak door in de prijs. Wat een eerlijke prijs is voor een pup is afhankelijk van wat de fokker allemaal heeft gedaan (testen op ouderdieren, wel/geen stamboom etc.) en welke zaken hij jouw daarvoor teruggeeft (denk bijv. aan een jaar garantie op aangeboren afwijkingen). Het is goed om hier met de fokker over in gesprek te gaan.
Gemiddeld reageren fokkers op Bazoeki binnen 20 uur op jouw aanvraag. De fokkers die ook beschikbare of geplande nestjes hebben, geven vaker al sneller een reactie dan de fokkers waarbij je alleen een wachtlijst plek aanvraagt.
Dat kan verschillen per ras, fokker en natuurlijk jouw eigen voorkeuren. Sommige rassen zijn erg populair en hebben een wachtlijst van wel twee jaar. Als jij zelf ook nog allerlei eisen hebt op het gebied van kleur of vacht dan kan dit nog wel langer zijn. Daarnaast kunnen fokkers ook lastig voorspellen wanneer ze voor jou een pup beschikbaar hebben. Het ene nestje is groter dan het andere, er kunnen pups overlijden of bijvoorbeeld alleen maar pupjes van hetzelfde geslacht worden geboren.
Online is heel veel te vinden over het begrip ‘erkende fokker’, maar erg weinig over wat een erkende fokker precies is. Sommige mensen zeggen dat een fokker die met stamboom fokt een erkende fokker is, andere zeggen dat alleen fokkers die lid zijn van de rasvereniging erkende fokkers zijn. Op Bazoeki vind je fokkers die lid zijn van de rasvereniging, fokkers die met stamboom fokken, fokkers van kruisingen en fokkers van rashonden die niet met stamboom fokken. Al deze fokkers moeten aan dezelfde eisen voldoen. Wij hebben als platform gekeken of deze fokkers zich houden aan de Nederlandse wet en of ze hun best doen om gezonde en gesocialiseerde honden te fokken. Daar kun je als bezoeker van Bazoeki in ieder geval vanuit gaan.
Wanneer je woonachtig bent in België kun je bij iedere Bazoeki-fokker een aanvraag doen, maar het kan je zoektocht naar een pup wel ingewikkeld maken. Door Europese regelgeving mogen pups pas met 15 weken de grens over. De verplichte rabiës vaccinatie mag pas vanaf 12 weken worden gegeven en is 3 weken na het zetten pas geldig. Een fokker die een hond vanuit Nederland verkoopt aan jou die jonger is dan 15 weken doet dit dus eigenlijk illegaal. Je kunt natuurlijk goede afspraken maken met Nederlandse fokkers over een langer verblijf bij hun thuis, maar niet iedere fokker staat hiervoor open. Wij raden je aan om op zoek te gaan naar een pup in België of om te wachten totdat Bazoeki daar ook actief is.