Akita | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Akita

Aanhankelijk - Eigenwijs - Kwijlen - Ondeugend

Akita vierkant
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Actievelingen - Bewakers - Grote honden - Goed met kinderen

Op zoek naar een Akita pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Akita

De Akita is een waaks ras dat erg loyaal is naar de familie. Ze zullen je dan ook niet in de steek laten. Het zijn trouwe honden die het hele leven gehecht zullen zijn aan de juiste mens. Ze houden niet van vreemden om zich heen. Wanneer vreemden hun territorium betreden zullen ze alarm slaan. Ze zijn erg afstandelijk en stil tegenover bezoekers. De Akita kan verassend lief en aanhankelijk zijn naar alle familieleden. Ze zijn erg moedig en zijn niet snel ergens bang voor. De Akita kan erg eigenwijs en eigenzinnig zijn. Ze gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Een bijzondere eigenschap van de Akita is het monden.

Ze houden ervan om dingen in hun mond te dragen. Ze kunnen je pols vast pakken en je bijvoorbeeld meenemen naar hun riem omdat ze bijvoorbeeld uitgelaten willen worden. Dit is dus geen daad uit agressie maar omdat ze iets willen of willen laten zien dat ze van je houden.

Aandachtspunten

  • De Akita kan agressief zijn naar andere honden, vooral naar hetzelfde geslacht. Ze hebben een goede socialisatie nodig om deze neiging te overwinnen.
  • De Akita is een intelligente hond die erg koppig kan zijn. Het is geen goede keuze voor beginnende hondenbezitters.
  • Voor de Akita is het belangrijk dat ze goed gesocialiseerd worden. Ook is een positieve, consistente en harde training essentieel voor de Akita.
  • De Akita werpt veel af. Ze verharen veel en kwijlen ook.
  • Het trainen van de eigenzinnige Akita kan heel uitdagend zijn. Je hebt er ervaring en geduld voor nodig.

De beste eigenaar voor de Akita

De Akita heeft een eigenaar nodig met ervaring. Iemand die veel tijd heeft om de hond verstandig te socialiseren, te trainen, uit te laten en gezelschap te bieden. Als een Akita zich verveelt gaan ze dingen kapot maken om de tijd te doden.

De Akita is een dominante hond met een eigen wil, hierom zijn ze niet heel makkelijk te trainen. Als eigenaar heb je net z'n sterke wil nodig en veel geduld. Pak de Akita niet te hard aan, voor samenwerken moet hij goed gemotiveerd worden. De training moet stevig maar vriendelijk zijn.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Akita

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Zeldzame aandoening waarbij het afweersysteem de melanine pigmentcellen afbreekt. Hierdoor kan het huid van de neus, lippen, oogranden en voetzolen verbleken. De ogen kunnen gaan ontsteken, het netvlies kan loslaten, te hoge oogboldruk, staar en blindheid kunnen optreden. De behandeling staat uit levenslange medicatie om het afweersysteem te onderdrukken.

Een huidziekte waarbij de talgklieren ontstoken raken en uiteindelijk vernietigd worden. Het is een levenslange ziekte, maar kan met de juiste medicatie onder controle worden gehouden.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Akita is er in kleuren zoals: Zwart, wit, chocolade, een combinatie van kleuren. De Akita heeft een dubbele vacht. De ondervacht is erg dicht en zacht en beschermt tegen het weer. De buitenvacht is kort. De verzorging van de Akita is niet moeilijk. Wel kunnen ze veel verharen. Het haar van Akita is overal te vinden in het huis. De Akita moet een keer in de drie maanden gewassen worden om de huid en vacht schoon te houden. Een regelmatige borstelbeurt zorgt ervoor dat je de dode haren verwijdert.

De Akita met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Akita is de perfecte speelkameraad voor elk kind. Het is wel belangrijk dat de Akita goed gesocialiseerd is. Wanneer de Akita mishandeld is kan het een gevaar zijn voor uw kind. Toezicht blijft belangrijk tijdens het spelen met een hond. De Akita is geschikt voor gezinnen met oudere kinderen. De Akita kan agressief zijn naar andere huisdieren. Als ze goed getraind zijn kan deze agressie afnemen.

Op zoek naar een Akita pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Actievelingen - Bewakers - Grote honden - Goed met kinderen

Op zoek naar een Akita pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Akita