Australian Kelpie | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Australian Kelpie

Alert - Energiek - Loyaal - Intelligent

Australian Kelpie
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Kan niet tegen verveling - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Australian Kelpie pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Australian Kelpie

De Australian Kelpie is een intelligente, alerte werkhond met veel energie. Hoewel deze hond goed als gezinshond kan dienen is het wel van belang dat hij zijn bewegingsbehoefte kwijt kan. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat de hond vervelend gedrag gaat vertonen. De Australian Kelpie is extreem loyaal en zal alles doen wat zijn baas hem vraagt. Hij heeft een natuurlijk instinct om te werken met dieren zoals schapen.

Aandachtspunten

  • De Australian Kelpie is in 1905 uitgeroepen tot een officieel hondenras.
  • De Australian Kelpie is bijna onuitputtelijk. Dit is ook de reden om deze hond altijd zowel fysiek als mentaal uit te dagen.
  • Zorg dat de Australian Kelpie altijd wat te doen heeft, anders kan hij vervelend gedrag gaan vertonen zoals het vernielen van spullen in huis.
  • De Australian Kelpie past zich erg aan aan wat er van hem verwacht wordt. Zo kan hij dienen als werkhond, gezinshond of waakhond.
  • De Australian Kelpie kan goed overweg met kinderen.

De beste eigenaar voor de Australian Kelpie

De beste eigenaar voor de Australian Kelpie is iemand met veel tijd die lekker met de hond aan de slag gaat. Deze hond beschikt namelijk over enorm veel energie waarbij het belangrijk is dat hij deze kwijt kan. Ga lekker met hem aan de slag met behendigheid, flyball of schapendrijven.

De Australian Kelpie heeft door zijn intelligentie een snel leervermogen, wat hem een gehoorzame hond maakt. Het trainen van deze hond is gemakkelijk door zijn sterke wil om jou als baas blij te maken. Dit maakt hem de perfecte werkhond. Wel vereist de Australian Kelpie een consequente en duidelijke training met een zachtaardig tintje.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Australian Kelpie

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Australian Kelpie beschikt over een dubbele vacht. De bovenste vacht is recht en hard. Deze vacht is ook weersbestendig. De ondervacht is dicht en kort. De Australian Kelpie verhaart gemiddeld en vereist weinig vachtverzorging. Het eens in de zoveel tijd doorborstelen van de vacht is voldoende. Wel moet de hond vaker geborsteld worden wanneer hij in de ruiperiode zit. Hierdoor worden de dode haren verwijderd. De Australian Kelpie komt voor in de vachtkleuren zwart, lichtbruin, black & tan, chocoladebruin, crème, bruin en blauw.

De Australian Kelpie met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Australian Kelpie houdt van kinderen. Hij is volgzaam, aanhankelijk en loyaal naar zijn familie. Hij is niet agressief maar zal wel zijn kinderen en familie beschermen. Ook met andere huisdieren waarmee de hond is opgegroeid kan de Australian Kelpie goed overweg.

Op zoek naar een Australian Kelpie pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Kan niet tegen verveling - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Australian Kelpie pup?
Bekijk fokkers