wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar
Uitdagend ras - Veel aandacht nodig - Consequente opvoeding
Australian Shepherds zijn gefokt om opdringerig om te gaan met vee en kunnen en zullen daarom een dominante rol in het huishouden spelen als je ze geen stevig en zelfverzekerd leiderschap geeft. Dit maakt ze een slechte keuze voor beginnende of timide baasjes.
Zoals veel herdershonden, zijn Australian Shepherds van nature loyaal aan hun familie, maar afstandelijk tegenover vreemden. Ze hebben vroege socialisatie nodig - blootstelling aan veel verschillende mensen, beelden, geluiden en ervaringen - wanneer ze jong zijn.
Hem inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Door vrienden regelmatig uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken en winkels kan hij zijn sociale vaardigheden ontwikkelen.
De Australian Shepherd is de ideale hond voor een actieve eigenaar met heel veel tijd. Je zult hem voldoende werk moeten bieden, dit kan schapendrijven zijn, maar ook rennen op een behendigheidsbaan. Hij is absoluut niet geschikt voor mensen die naar hun werk gaan en de hond alleen thuis laten.
De Aussie is een intelligent ras en kan met goede training ook een hoog niveau bereiken. Hij heeft wel een rustige aanpak nodig. Ze kunnen langzaam volwassen worden dus geduld is een vereiste. Aanmoediging werkt beter dan druk!
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.
Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.
Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
De Australian Shepherd verhaart ontzettend veel. De hond heeft lange haren en een dikke ondervacht. Haren zal je van deze hond het hele jaar door vinden. Om de vacht van de Herder mooi te houden en irritaties bij de hond te voorkomen, is het van belang de vacht wekelijks door te kammen. Losse haren blijven hierdoor niet vastzitten in de vacht. De Australian Shepherd komt in veel verschillende kleuren. De kleuren zijn: Merle, Red Merle, Zwart, Red Tricolor, Black tri, Blue Merle, Rood.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Australian Shepherds zijn hoedende honden. Daarom beschouwen ze kinderen als een deel van hun "kudde". Je zult je de hond moeten leren dat jagen en bijten op kinderen om ze te hoeden niet is toegestaan. Zodra ze deze les hebben geleerd, zijn het geweldige metgezellen voor gezinnen met kinderen.
Australian Shepherds kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, hoewel ze misschien proberen ze te hoeden vooral bij katten. Houd je Australische herder dus in de gaten als er andere huisdieren in de buurt zijn, totdat hij ontdekt dat ze geen onderdeel zijn van zijn kudde.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar
Uitdagend ras - Veel aandacht nodig - Consequente opvoeding