Alles wat je moet weten over de Australian Shepherd: een complete gids | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Australian Shepherd

Loyaal - Aanhankelijk - Intelligent - Gevoelig

Australian shepherd
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar

Kenmerken

Uitdagend ras - Veel aandacht nodig - Consequente opvoeding

Op zoek naar een Australian Shepherd pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Australian Shepherd

Australian Shepherds zijn gefokt om opdringerig om te gaan met vee en kunnen en zullen daarom een dominante rol in het huishouden spelen als je ze geen stevig en zelfverzekerd leiderschap geeft. Dit maakt ze een slechte keuze voor beginnende of timide baasjes.

Zoals veel herdershonden, zijn Australian Shepherds van nature loyaal aan hun familie, maar afstandelijk tegenover vreemden. Ze hebben vroege socialisatie nodig - blootstelling aan veel verschillende mensen, beelden, geluiden en ervaringen - wanneer ze jong zijn.

Hem inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Door vrienden regelmatig uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken en winkels kan hij zijn sociale vaardigheden ontwikkelen.

Aandachtspunten

  • Australian Shepherds hebben ongeveer 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig, bij voorkeur met energieke activiteiten zoals apporteren. Daarnaast hebben ze ook een taak nodig. Denk hierbij aan dagelijkse gehoorzaamheidstraining of behendigheidsoefeningen.
  • Australian Shepherds kunnen zeer destructief zijn en langdurige blaffen als ze niet de oefening en mentale uitdaging krijgen die ze nodig hebben.
  • Australian Shepherds zullen ook blaffen om u te waarschuwen als ze iets verdachts zien of horen, en zullen hun familie en huis met een verrassende felheid beschermen.
  • Hoewel Australian Shepherds de reputatie hebben grote open ruimte nodig te hebben, doen ze het prima in steden als ze voldoende uitdaging en beweging krijgen. Het zijn echter geen goede appartementshonden. Je hebt op zijn minst een kleine tuin nodig om ze te helpen een deel van hun hoge energie eruit te krijgen.
  • De opdringerigheid van deze herdershond kan ervoor zorgen dat bij een verlegen of onervaren eigenaar de hond een dominante positie inneemt. Dit ras heeft een stevige en zelfverzekerde eigenaar nodig die een consequente opvoeding kan geven.
  • Een Australian Shepherd is vaak geen goede keuze wanneer je nog nooit een hond hebt gehad.
  • De vacht van Australian Shepherds heeft regelmatig verzorging nodig, inclusief wekelijks kammen om het schoon te houden en klitten te voorkomen.
  • De Australian Shepherd geniet van het gezelschap van hun gezin en houden hen het liefst dichtbij zich. Om deze reden kunnen ze niet goed voor lange periodes alleen zijn.
  • De Australian Shepherd is van nature afstandelijk tegenover mensen die ze niet kennen, tenzij ze regelmatige in contact komen met veel verschillende mensen in de socialisatie periode. Zorg daarom voor veel contact met vrienden, familie, buren en zelfs vreemden om hem te helpen zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen.

De beste eigenaar voor de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is de ideale hond voor een actieve eigenaar met heel veel tijd. Je zult hem voldoende werk moeten bieden, dit kan schapendrijven zijn, maar ook rennen op een behendigheidsbaan. Hij is absoluut niet geschikt voor mensen die naar hun werk gaan en de hond alleen thuis laten.

De Aussie is een intelligent ras en kan met goede training ook een hoog niveau bereiken. Hij heeft wel een rustige aanpak nodig. Ze kunnen langzaam volwassen worden dus geduld is een vereiste. Aanmoediging werkt beter dan druk!

Voorkomende erfelijke aandoeningen Australian Shepherd

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.

Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Australian Shepherd verhaart ontzettend veel. De hond heeft lange haren en een dikke ondervacht. Haren zal je van deze hond het hele jaar door vinden. Om de vacht van de Herder mooi te houden en irritaties bij de hond te voorkomen, is het van belang de vacht wekelijks door te kammen. Losse haren blijven hierdoor niet vastzitten in de vacht. De Australian Shepherd komt in veel verschillende kleuren. De kleuren zijn: Merle, Red Merle, Zwart, Red Tricolor, Black tri, Blue Merle, Rood.

De Australian Shepherd met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Australian Shepherds zijn hoedende honden. Daarom beschouwen ze kinderen als een deel van hun "kudde". Je zult je de hond moeten leren dat jagen en bijten op kinderen om ze te hoeden niet is toegestaan. Zodra ze deze les hebben geleerd, zijn het geweldige metgezellen voor gezinnen met kinderen.

Australian Shepherds kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, hoewel ze misschien proberen ze te hoeden vooral bij katten. Houd je Australische herder dus in de gaten als er andere huisdieren in de buurt zijn, totdat hij ontdekt dat ze geen onderdeel zijn van zijn kudde.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Australian Shepherd pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar

Kenmerken

Uitdagend ras - Veel aandacht nodig - Consequente opvoeding

Op zoek naar een Australian Shepherd pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Australian Shepherd