Basset Bleu de Gascogne | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Basset Bleu de Gascogne

Aanhankelijk - Actief - Nieuwsgierig - Sociaal

Basset bleu de gascogne
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 - 15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Sterk jachtinstinct - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Basset Bleu de Gascogne pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne is aardig en gemakkelijk in de omgang. Het is een erg sociale hond. Wel is een vroegtijdige socialisatie hierbij van belang om de hond minder onzeker te maken. Hij houdt ervan om nieuwe mensen te leren kennen. Het is dan ook geen geschikte hond om voor een langere tijd alleen gelaten te worden. Veel tijd met zijn familieleden is voor dit ras belangrijk.

De Basset Bleu de Gascogne is een vriendelijke en actieve jachthond. Op dit moment wordt deze hond nog steeds meer gehouden als jachthond, dan als gezinshond. Deze hond heeft een uitstekend reukvermogen en een aanwezige blaf. Hij kan goed zelfstandig aan het werk.

Aandachtspunten

  • De Basset Bleu de Gascogne is erg aanpasbaar en kan dan ook prima wonen in een kleiner huis of appartement mits er aan zijn dagelijkse lichaamsbeweging wordt voldaan.
  • De Basset Bleu de Gascogne is geen goede hond om voor een langere tijd alleen gelaten te worden.

De beste eigenaar voor de Basset Bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne is intelligent en leergierig, waardoor de training gemakkelijk zal verlopen. Hij houdt enorm veel van jagen en het is voor deze hond dus uitdagend dit in de training mee te nemen. Wel vereist deze hond een consequente en duidelijke opvoeding uitgevoerd op een vriendelijke en eerlijke manier. Hij is gek op voedsel en dit is dan ook een goede beloning tijdens de training. Zijn baas moet stevig in zijn of haar schoenen staan.

Verder vereist de Basset Bleu de Gascogne veel dagelijkse beweging. Hij kan uren lopen voordat hij moe wordt. Neem hem dus dagelijks lekker veel mee op pad en maak lange wandelingen. Wanneer je niet iedere dag lang met hem kan lopen, zal hij zich aanpassen aan jou. Deze hond verbruikt zijn energie voornamelijk buiten waardoor hij over het algemeen binnenshuis een rustig karakter heeft. De beste eigenaar voor de Basset Bleu de Gascogne is dus iemand die veel tijd en zin heeft om dagelijks met de hond bezig te zijn.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Basset Bleu de Gascogne

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening worden de tussenwervelschijven langzaam afgebroken. De rugwervels worden instabiel en de zenuwen van het ruggenmerg kunnen daardoor beschadigen en dit geeft veel pijn bij de hond.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Basset Bleu de Gascogne heeft een korte en dichte vacht wat weinig vachtverzorging vereist. Wekelijks een borstel over de vacht om dode haren te verwijderen is voldoende voor dit ras. Wel vragen de oren van deze hond wat extra aandacht. Hij is gevoelig voor een oorontsteking. Het is dus belangrijk de oren goed schoon te houden. De Basset Bleu de Gascogne verhaart gemiddeld en komt in verschillende kleuren voor, zoals driekleurig, blue ticket en zwart-wit.

De Basset Bleu de Gascogne met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Basset Bleu de Gascogne is goed in de omgang met kinderen. Toch is het altijd belangrijk om zowel hond als kind respectvol te leren omgaan met elkaar. Ook kan deze hond goed opschieten met soortgenoten. Andere huisdieren zijn voor de Basset Bleu de Gascogne ook geen probleem mits ze hier op een jonge leeftijd aan hebben kunnen wennen.

Op zoek naar een Basset Bleu de Gascogne pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 - 15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Sterk jachtinstinct - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Basset Bleu de Gascogne pup?
Bekijk fokkers