Bearded Collie | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Bearded Collie

Eigenwijs - Intelligent - Zelfverzekerd - Alert

Bearded Collies Groot Normaal
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Actieveling - Ik ben middelgroot - Goed met kinderen

Op zoek naar een Bearded Collie pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Bearded Collie

De Bearded Collie is een super intelligente hond die veel uitdaging eist. Ze hebben veel energie en het is belangrijk dat je de hond fysiek en mentaal uitdaagt. Hij kan goed op zichzelf zijn en maakt zijn eigen keuzes. De Bearded Collie moet als pup goed getraind en gesocialiseerd worden. Hij is een onstuimige speelkameraad voor kinderen en heeft een gevoel voor humor waardoor hij een plezier is om in de buurt te zijn.

Aandachtspunten:

  • De Bearded Collie houdt er niet van om alleen te zijn en zal hinderlijk gaan blaffen als dit het geval is.
  • Gehoorzaamheidstraining is voor dit ras echt nodig, zodat ze niet te eigenwijs worden.
  • Ondanks dat een Beardie duidelijk blaft als er mensen naderen, is het geen echte waakhond.
  • Er is wekelijkse vachtverzorging nodig in de vorm van borstelen. In de ruiperiode moet dit een paar keer per week.

De beste eigenaar voor de Bearded Collie

De beste eigenaar voor de Bearded Collie is iemand die ervaring heeft met honden. Het is belangrijk dat je genoeg tijd hebt om de Bearded Collie aandacht te geven. Deze onafhankelijke (sommigen zouden zeggen koppige) honden kunnen goed alleen zijn. Het trainen van de Bearded Collie kan een uitdaging zijn, maar geduldige eigenaren zullen er uiteindelijk in slagen hun Beardies voor zich te winnen met behulp van positieve beloningen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Bearded Collie

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.

Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.

Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Bearded Collie komt vaak in de kleuren: zwart, bruin, met of zonder witte vlekken. De lange dubbele vacht van de Beardie moet wekelijks worden geborsteld met een borstel of pennenborstel om klitten en matten te verwijderen en het afstoten te verminderen.

De Bearded Collie met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Vol met veerkracht, humor en energie is de Bearded Collie een geweldig speelmaatje voor kinderen. De Beardie kan uren rennen en spelen en doet dit dolgraag samen met kinderen. Wel kan hij wat onstuimig zijn, dus er moet altijd toezicht gehouden worden bij vooral kleinere kinderen.

Ook kunnen Bearded Collies goed overweg met andere dieren. Ze vinden het vooral leuk om lekker achter elkaar aan te rennen. Over speeltjes en knuffels kan de Beardie wel bezitterig zijn.

Op zoek naar een Bearded Collie pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Actieveling - Ik ben middelgroot - Goed met kinderen

Op zoek naar een Bearded Collie pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Bearded Collie