Boerenfox | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Boerenfox

Intelligent - Zelfstandig - Dominant - Trouw

Boerenfox rasetail
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-18 jaar

Kenmerken

Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden - Houdt van graven - Opgewonden

Op zoek naar een Boerenfox pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Boerenfox

Intelligent, behoedzaam en eigenwijs. De Boerenfox is een dynamo. Begrijp hun algemene afhoudende houding tegen vreemden en weet dat de meeste bezoekers zullen smelten als ze eenmaal bekend met elkaar worden. Daarvoor is wel goede socialisatie vereist. Anders zal de Boerenfox agressief worden tegen vreemden en andere dieren. Deze hond heeft een consistente opvoeding nodig met een lieve aanpak. Wanneer deze hond hardhandig wordt opgevoed, zal het dominante en koppige karakter naar boven komen. Dit wordt voorkomen door een rustige en duidelijke opvoeding.

De Boerenfox is een goede familiehond. Hij verbazingwekkend opmerkzaam en reageert intuïtief op jouw humeur. Ze hebben een groot verlangen om te behagen, houden van complimenten en zullen je door het hele huis volgen. De Boerenfox is een middelgrote hond. Ze worden gemiddeld rond de 40 cm groot. Het gewicht zal liggen rond de 15 kg. Deze hond heeft veel beweging en uitdaging nodig om zich niet te vervelen. Anders zal de hond vervelend gedrag vertonen om zichzelf te vermaken.

Aandachtspunten

  • Krijg je veel bezoek over de vloer? Hoewel de Boerenfox toegewijd is aan zijn gezin, heeft hij tijd nodig om minder terughoudend en opgewekt te zijn tegen vreemden.
  • Zijn neiging om te graven in combinatie met zijn sterke prooidrift maken dat de Boerenfox snel over omheiningen heen springt of onder omheiningen door graaft.
  • Een Boerenfox heeft veel energie. Je moet minstens 40 minuten per dag besteden aan het trainen van jouw hond. Als je dat niet doet, kan jouw Boerenfox destructief gedrag vertonen om zo alsnog zijn energie kwijt te kunnen.
  • Ze hebben ook veel mentale uitdaging nodig. Een verveelde Boerenfox zal de blaffen en kauwen.
  • Door het instinct van de Boerenfox om te jagen, is het niet een hond die goed los kan rondlopen. Ook na goede training is de verleiding bij een prooi te groot. De hond zal daarom aan de lijn moeten lopen.

De beste eigenaar voor de Boerenfox

De Boerenfox is een alerte hond en kan soms een fel karakter hebben. Daarom is het belangrijk dat de Boerenfox een eigenaar heeft die hier goed mee om kan gaan en consequent is naar de hond. De Boerenfox heeft daarnaast een lief karakter en is met de juiste opvoeding een trouwe kameraad.

Het is bij dit ras extra belangrijk om de hond al op jonge leeftijd goed te trainen. Een harde trainingsmethode zal averechts effect hebben en kan de koppigheid van de Boerenfox naar boven brengen. Je zult meer resultaat bereiken door te werken met positieve beloningen. De Boerenfox is een snelle leerling en zijn daarom goed op te voeden.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Boerenfox

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Door de gladde vacht van de Boerenfox vereist deze hond weinig vachtverzorging. De Boerenfox verhaart. Deze hond komt twee keer in het jaar in de reu terecht. In deze periode verliest hij extra veel haren. Het doorkammen van de vacht is dan van belang om de glanzende vacht te behouden. De vacht van de Boerenfox komt voor in een witte kleur met zwarte aftekeningen of een witte kleur met bruine aftekeningen.

De Boerenfox met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De meeste Boerenfoxen zijn geduldig met kinderen, zelfs met kinderen die geen onderdeel uitmaken van het gezin. De Boerenfox kan zo graag met de kinderen optrekken dat andere dingen hem weinig interesseren. Houd wel altijd toezicht op de interacties tussen kinderen en honden.

In principe houdt de Boerenfox van andere honden, maar bij agressief gedrag van andere honden reageert de Boerenfox direct terug. Het jachtinstinct maakt dat de kleine, snelle dieren als prooi worden gezien en worden achtervolgt. Als hij met andere huisdieren wordt grootgebracht, kan hij over het algemeen goed met hen overweg.

Op zoek naar een Boerenfox pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-18 jaar

Kenmerken

Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden - Houdt van graven - Opgewonden

Op zoek naar een Boerenfox pup?
Bekijk fokkers