wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar
Vaak veeleisend - Behoeft werk - Niet graag alleen
De Border Collie zijn persoonlijkheid is alert, energiek, hardwerkend en slim. Hij leert snel zo snel dat het soms moeilijk is om hem te blijven uitdagen. Dit ras is graag bezig. Sterker nog, hij moet het druk hebben, want anders gaat hij zich vervelen. Dit kan leiden tot hinderlijk gedrag, zoals blaffen, graven of achterna jagen. Hij is geen hond die rustig op het vloerkleed ligt terwijl jij van je rust geniet, hij gedijt op activiteit. Dit heeft hij te danken aan zijn achtergrond, hij was gefokt om de hele dag schapen te drijven.
De Border Collie staat ook bekend als zeer gevoelig voor zijn baas en zijn aanwijzingen. Dit kan van een fluitje tot een handsignaal tot een opgetrokken wenkbrauw van zijn baas zijn. Hierdoor kan hij soms nerveus overkomen. De Border Collie kan sterk van geest en onafhankelijk zijn. Als hij zijn dwang om te hoeden niet goed kan uiten bij schapen, kan hij soms kinderen, auto's of huisdieren bijeen gaan drijven. Een goed sportief alternatief voor het schapen drijven is bijvoorbeeld Flyball. Sommige Border Collies hebben van nature aanleg om wat onzeker te zijn, daarom is het belangrijk dat hij als pup al goed wordt gesocialiseerd. Het volgen van een puppycursus en blootstelling aan veel verschillende mensen, plaatsen en dingen helpen de gevoelige Border Collie zelfvertrouwen te krijgen.
De Border Collie is een hond voor een energieke eigenaar die graag gezelschap heeft en veel zin heeft om met de hond te trainen. Je moet de Border Collie continu bezig houden. Hij is heel makkelijk te trainen, maar wel alleen in de juiste handen. Wanneer je niet geconcentreerd en consequent bent kun je hem de verkeerde dingen aanleren. Je zult hem steeds een stapje voor moeten zijn met een uitdagende en stimulerende training.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.
Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.
Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.
Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.
Een erfelijke aandoening waarbij de hond niet in staat is om voldoende vitamine B12 (cobalamine) op te nemen. Het tekort aan vitamine B12 resulteert in onder andere slechte groei van de hond, verminderde eetlust, braken, diarree en bloedarmoede. De behandeling bestaat uit het toedienen van vitamine B12 injecties. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.
Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.
Aandoeningen waarbij een of beide testikels van een reu op 6 maanden leeftijd nog niet zijn ingedaald in de balzak. De testikels kunnen achterblijven in de buikholte of het lieskanaal. Cryptorchidie kan ervoor zorgen dat de reu verminderd of niet vruchtbaar is.
De Border Collie heeft een korte tot middellange vacht en hij kan regelmatig zijn haar verliezen. Zijn vacht kan verschillende kleuren hebben. De meeste Border Collies zijn zwart of bruin met wit, maar andere kleurencombinaties zijn ook mogelijk. De Border Collie heeft geen specifieke vachtverzorging nodig en volstaat met een wekelijkse bostelbeurt en controle op klitten. Daarnaast is het belangrijk om af en toe te controleren of er geen overtollig haar voor de ingang van de gehoorgang zit.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Border Collie is een goede familiehond, zolang hij goed is opgevoed en op jonge leeftijd goed wordt gesocialiseerd met kinderen. Door zijn energieke en nerveuse karakter, past hij beter in een gezin met al wat grotere kinderen. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar zijn instinct om te hoeden kan ervoor zorgen dat hij kinderen (vooral zeer jonge kinderen) en dieren achtervolgt, naar ze gaat blaffen en bijeen drijft. Als zijn instinct voor het hoeden bij de opvoeding al goed wordt getraind, zal de kans klein zijn dat dit gebeurt.
wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar
Vaak veeleisend - Behoeft werk - Niet graag alleen