Border Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Border Terriër

Intelligent - Jachtinstinct - Zelfstandig - Moedig

Border terrier vierkant
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Sterk jachtinstinct - Houdt van graven

Op zoek naar een Border Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Border Terriër

De Border Terriër heeft een goedmoedige persoonlijkheid. Hij is loyaal, onbevreesd, liefdevol en vastberaden. Het is een actieve hond en hij speelt graag, hij is dol op plezier. De Border Terriër is niet graag alleen, als hij te lang alleen is kan hij zich gaan vervelen en wordt hij luidruchtig en vernielzuchtig. Als hij genoeg gezelschap en beweging krijgt is het een gelukkige hond en kan hij goed overweg met iedereen. Als je hem alleen in de tuin laat moet je wel toezicht houden, want hij kan proberen te ontsnappen. Het is een terriër dus hij is wel goed gehumeurd, aanhankelijk en gehoorzaam. Ook is hij intelligent en leert hij snel. Het is wel belangrijk om de Border Terriër vroeg te socialiseren zodat hij opgroeit tot veelzijdige hond.

Aandachtspunten

  • De Border Terriër kan snel last hebben van overgewicht, dus meet het voer goed af en geef hem elke dag minstens 30 minuten beweging.
  • Het is een actieve en springerige hond. Hij kan op mensen gaan springen om ze te begroeten.
  • Border Terriërs houden van graven. Geef ze een eigen plekje waar ze kunnen graven of laat hem graven met leuke spelletjes.
  • De Border Terriër is niet heel luidruchtig, maar ze kunnen wel gaan blaffen om je te waarschuwen voor iets ongewoons. Ook kunnen ze gaan blaffen als ze zich vervelen.

De beste eigenaar voor de Border Terriër

De Border Terriër heeft een actieve eigenaar nodig die lange wandelingen wil maken en ook met hem gaat spelen. Als de Border Terriër geïnteresseerd is dan is hij goed te trainen. Maar het in een onafhankelijke hond, hij luistert wel naar commando’s maar hij beslist zelf wanneer hij het opvolgt. Houdt de trainingen kort en uitdagend, met goede beloningen en zorg ervoor dat je hond plezier heeft. Je moet de Border Terriër wel zachtaardig aanpakken, het is een gevoelige hond en ze reageren slecht op een harde aanpak.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Border Terriër

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Neurologische aandoening waarbij de hond epileptoide aanvallen krijgt waarbij pijnvolle spieren en maag-darmkrampen optreden. De aanvallen kunnen enkele seconden tot wel een half uur aanhouden. Meestal wordt de eerste aanval tussen een leeftijd van 2-6 jaar gezien.

Neurologische aandoening veroorzaakt door hypomyelinisatie. Het tekort van myeline om de zenuwcellen zorgt voor een verstoorde prikkelgeleiding. Puppy's trillen daardoor met hun poten en kop en kunnen moeite hebben met lopen en eten. Het trillen kan al tot uiting komen als ze slechts enkele weken oud zijn. Er is geen behandeling mogelijk, soms is euthanasie noodzakelijk.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Border Terriër heeft niet heel veel vachtverzorging nodig, 2 keer in de week borstelen is voldoende. Hij moet om de 6 maanden gestript worden (plukken van dode haren), zo blijft hij er netjes en verzorgd uitzien. Je kan hem zelf strippen met een striptang of je kan het in een trimsalon laten doen. De vacht van de Border Terriër heb je in de kleuren, rood, tarwe, grauw en bruin, sommige hebben een kleine witte vlek op de borst. Hij verhaart matig, in de rui verhaart hij wat meer en dan kan hij wel een extra borstelbeurt gebruiken.

De Border Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Border Terriër is een ideale gezinshond en kan goed overweg met kinderen. De Border Terriër kan het ook goed vinden met andere honden. Hij kan het ook goed vinden met andere dieren, alleen hij heeft een sterke jachtneiging dus je moet wel opletten met kleine dieren zoals hamsters en cavia’s. Zorg ervoor dat je hem van jongs af aan goed socialiseert met mensen en andere dieren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Border Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Sterk jachtinstinct - Houdt van graven

Op zoek naar een Border Terriër pup?
Bekijk fokkers