Boheemse Herder | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Boheemse Herder

Actief - Intelligent - Moedig - Trainbaar

Boheemse herder vierkant
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 9 - 13 jaar

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Waaks - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Boheemse Herder pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Boheemse Herder

De Boheemse Herder is moedig en aanhankelijk wat hem een perfecte familiehond maakt. Hij heeft snel een enorm hechte band met zijn familie en zal er dan ook alles aan doen om hen te beschermen. Door dit waakinstinct zal hij zich tegenover vreemden gereserveerd gedragen. Vroege socialisatie is van belang om agressief gedrag in dit soort situaties te voorkomen. Verder is de Boheemse Herder een warme hond die zich snel openstelt en dus echt een vriend voor het leven.

Aandachtspunten

  • De Boheemse Herder kan door zijn hechte band met zijn familie snel verlatingsangst ontwikkelen.
  • Een goede en vroege socialisatie bij de Boheemse Herder is erg essentieel.

De beste eigenaar voor de Boheemse Herder

De Boheemse Herder is makkelijk trainbaar en leert enorm snel. Het is een intelligente hond die commando's snel zal oppakken. Hij werkt graag voor zijn baas. Wel moet het loslopen voorzichtig aan goed worden getraind wanneer de hond wordt losgelaten in openbare gebieden. Van ouds heeft hij herdersneigingen en kan hierdoor worden afgeleid door kleinere dieren.

Verder vereist de Boheemse Herder veel dagelijkse beweging. Dit kan in de vorm van lange wandelingen, speelmomenten of andere hondenactiviteiten. De beste eigenaar voor de Boheemse Herder is dus iemand die genoeg tijd en zin heeft om veel met de hond te gaan ondernemen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Boheemse Herder

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Bij honden met deze aandoening is de hypofyse onderontwikkeld, waardoor een tekort aan groeihormoon wordt geproduceerd. Het skelet kan zich door dit tekort onvoldoende ontwikkelen waardoor de groei achterblijft. Daarnaast kan ook bij andere hormonen een tekort ontstaan wat leidt tot stofwisselings- en vruchtbaarheidsproblemen. Voor een aantal rassen is er een DNA-test beschikbaar om dragers en lijders van deze aandoening op te sporen.

Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.

Aandoening van de rugwervels, waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt. Ook wordt er nieuw botweefsel aangemaakt, waardoor de wervels met elkaar vergroeien. De hond kan zijn rug minder bewegen en krijgt pijn in zijn rug. In ernstige gevallen kunnen zenuwen beschadigd raken en kan er uitval optreden.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Boheemse Herder heeft een dikke en lange vacht dat enkele verzorging vereist. Meerdere malen per week moet de vacht worden geborsteld om losse haren en vuil te verwijderen. Ook wordt matvorming hiermee voorkomen. Ook deze honden hebben tweemaal per jaar een ruiperiode. Dan verliest deze hond enorm veel vacht. Door het jaar heen verhaart deze hond ook gemiddeld.

De Boheemse Herder komt voor in de kleur zwart en tan.


De Boheemse Herder met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Boheemse Herder kan goed overweg met kinderen en is een leuke speelkameraad. Wel is een goede socialisatie van belang en is het belangrijk dat de hond met de kinderen is opgegroeid. Ook is ouderlijk toezicht altijd noodzakelijk vanwege de herdersneigingen. In tegenstelling tot andere herdershonden kan de Boheemse Herder goed opschieten met soortgenoten. Vroeger werden ze namelijk gebruikt in samenwerking met collega roedel-leden. Ook andere huisdieren zijn voor deze hond geen probleem mits hij een goede socialisatie heeft gehad.

Op zoek naar een Boheemse Herder pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 9 - 13 jaar

Kenmerken

Goede socialisatie is essentieel - Waaks - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig

Op zoek naar een Boheemse Herder pup?
Bekijk fokkers