Coton de Tulear | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Coton de Tuléar

Vrolijk - Sociaal - Aanhankelijk - Waaks

Coton de tulear
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Kan veel blaffen - Verharen weinig

Op zoek naar een Coton de Tuléar pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is een zeer vrolijk hondje die graag in de buurt is van zijn baasje. Hij past zich makkelijk aan en is daarom je trouwe kameraad om overal mee naar toe te nemen. Wat dankzij zijn kleine formaat geen enkel probleem is. De Coton de Tuléar is ongeveer 20-30 hoog en weegt rond de 3-6 kg. Deze enthousiaste hond is een zeer goede gezinshond die zich erg aan zijn familie hecht. Hij kan het daarom moeilijk vinden om lang alleen te blijven. De Coton de Tuléar is erg veelzijdig. Het is een echt schoothondje, maar hij kan ook enorm genieten van samen spelen, wandelen en het volgen van hondentrainingen.

Aandachtspunten

  • De Coton de Tuléar is klein van formaat, maar laat zich graag horen. Leer hem daarom als pup al direct wanneer blaffen wel of niet wenselijk is.
  • De Coton de Tuléar is erg aanhankelijk en het liefst altijd bij zijn baasje in de buurt. Leer hem van jongs af aan al om af en toe alleen te blijven, zodat hij geen verlatingsangst ontwikkelt.
  • De Coton de Tuléar is een hond die weinig verhaart.
  • De Coton de Tuléar kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De beste eigenaar voor de Coton de Tuléar

De eigenaar van de Coton de Tuléar moet houden van een hond die graag bij hem/haar in de buurt is. Met zijn gemiddelde dosis aan energie en speelse karakter maken het dat dit hondje graag gaat wandelen en graag spelletjes speelt. De Coton de Tuléar is erg aanhankelijk, maar ook erg intelligent. Je kunt hem goed trainen en de meeste Coton de Tuléars vinden dit ook leuk om te doen. Je doet ze dan ook plezier om verschillende vormen van hondentrainingen te volgen. De Coton de Tuléar is geschikt voor beginnende hondeneigenaren, maar wees wel consequent in je opvoeding. Ze kunnen namelijk af en toe iets eigenzinnig zijn.

Daarnaast moet je het niet erg vinden dat je een hond hebt die zijn blaf graag laat horen. De Coton de Tuléar kan waaks zijn, maar je kunt ze als pup al goed leren wanneer ze wel of niet mogen blaffen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Coton de Tuléar

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Coton de Tuléar is lang, iets golvend en zeer zacht (als katoenpluis). Hij heeft geen ondervacht. De witte lange haren van de Coton de Tuléar vereisen regelmatige vachtverzorging door middel van het kammen van de vacht. Dit voorkomt vuil en klitten. Daarbij moet de Coton de Tuléar soms een bezoekje brengen aan de trimsalon. De Coton de Tuléar verhaart weinig, meestal iets meer rond het voorjaar.

Daarnaast kun je de Coton de Tuléar ook goed als 'kortharige' hond houden door de vacht regelmatig te latten knippen. Als de vacht kortgeknipt is, zal dit je veel tijd schelen in het dagelijkse vachtonderhoud.

De vachtkleur van de Coton de Tuléar is wit en er kan een tarwe-achtige of lichtgrijze gloed voorkomen op de oren of rest van het lichaam.

De Coton de Tuléar met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Coton de Tuléar houdt ervan om lekker te spelen met kinderen en/of andere honden. Hij is een echte allemansvriend. Vooral als de Coton de Tuléar en kinderen met elkaar opgroeien, zullen het beste vrienden worden. Let wel op, de Coton de Tuléar is als pup erg klein en fragiel. Laat (jonge) kinderen daarom niet met de pup rondlopen, maar laat ze op de grond met elkaar spelen. Ook met andere huisdieren kan de Coton de Tuléar goed overweg.

Op zoek naar een Coton de Tuléar pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Kan veel blaffen - Verharen weinig

Op zoek naar een Coton de Tuléar pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Coton de Tuléar