Double Doodle | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Double doodle

Extravert - Vriendelijk - Actief - Loyaal

Double doodle goed
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Veel beweging nodig - Verharen weinig

Op zoek naar een Double doodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Double doodle

Double doodles kunnen een wisselend karakter hebben, omdat ze voortkomen uit verschillende hondenrassen. Over het algemeen staan Double doodles en hun ouders bekend om hun zachtaardige en geduldige karakter en dat het echte allemansvrienden zijn. Dit maakt ze dan ook de ideale gezinshond. Ze hebben veel energie en daarom is het belangrijk dat ze een eigenaar hebben die het fijn vindt om lange wandelingen te maken. Daarnaast zijn het hele intelligente honden die het leuk vinden om te leren en spelletjes te spelen. Deze uitdaging hebben ze ook nodig om verveling tegen te gaan.

Aandachtspunten

  • De Double doodle is een kruising tussen een Labradoodle en een Goldendoodle.
  • De Double doodle heeft een dikke vacht die nauwelijks verhaart. Lees hier meer. Het is belangrijk om de vacht wekelijks te kammen en controleren op klitten. Ook kan de vacht eens in de tijd worden bijgeknipt door de trimmer.
  • De Double doodle heeft veel energie en heeft daarom minimaal 60 minuten aan dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze zijn minder geschikt om in een appartement of klein huis zonder tuin te wonen.
  • Double doodles zijn erg intelligente honden en hebben daarom ook regelmatig mentale uitdaging nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.
  • De Double doodle is een echte gezinshond en vindt het daarom niet fijn als hij veel alleen thuisgelaten wordt.

De beste eigenaar voor de Double doodle

De Double doodle zal beste vrienden worden met een eigenaar die een actieve levensstijl heeft. Doordat de Double doodle veel energie heeft, moet de eigenaar ervan houden om lange wandelingen te maken met zijn hond.

Dankzij zijn poedel voorouders is de Double doodle erg leergierig. Ze zijn enorm intelligent en moeten daarom voldoende mentaal worden uitgedaagd. Het is belangrijk dat de eigenaar een duidelijk leiderschap neemt tijdens de trainingen. Double doodles gaan gebaat bij een consequente, maar vriendelijke trainingsmethode.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Double doodle

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Double doodle heeft een lange, golvende, stugge of krullende vacht die niet verhaart. Doordat ze een dikke vacht hebben is het belangrijk om de vacht dagelijks te controleren op klitten. Daarnaast is een wekelijkse borstelbeurt aan te raden om klitvorming te voorkomen. Eens in de zoveel tijd moet de Double doodle naar de trimmer. De Double doodle is gevoeliger om oorinfecties te krijgen, waardoor het begin van de gehoorgang goed moet worden schoongehouden en overtollig haar moet worden verwijderd. Er zijn veel kleuren waarin de Double doodle kan voorkomen, waaronder: crème, abrikoos, zwart, bruin, goud of wit. Sommige doodles kunnen iets verkleuren naarmate ze ouder worden.

De Double doodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Double doodle kan erg goed met kinderen samenwonen en ze kunnen beste maatjes worden. Door hun hoge energieniveau kunnen ze soms ook uitbundig zijn, waardoor ze uit enthousiasme per ongeluk kleine kinderen kunnen omduwen. Zoals bij elk ras, moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken en moet je altijd toezicht houden op eventuele interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat beide partijen bijten of aan het oor of de staart trekken.

Double doodles zijn vaak dol op andere honden en huisdieren. Zoals voor de meeste honden is het belangrijk dat ze vanaf pup af aan al goed worden getraind en gesocialiseerd om voor een goede omgang met andere dieren te zorgen.

Op zoek naar een Double doodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Veel beweging nodig - Verharen weinig

Op zoek naar een Double doodle pup?
Bekijk fokkers