Dwergdashond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Dwergteckel

Pittig - Alert - Liefdevol - Gevoelig

Dwergdashond pups
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Veel blaffen - Niet graag alleen - Kunnen moeite hebben met zindelijkheid

Op zoek naar een Dwergteckel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Dwergteckel

Het karakter de Dwergteckel wordt omschreven als slim, levendig en moedig. Hij is gefokt op zijn doorzettingsvermogen, wat hem koppig kan maken. Ze zijn gek op knuffels van hun baasje. Voor veel eigenaren weegt dit kenmerk zwaarder dan het feit dat ze te maken hebben met een ras dat graag zijn eigen zin doordrijft. Zijn karakter kan ook variëren met het vachttype. Omdat de ruwharige dwergteckels een terriër als achtergrond hebben, kunnen ze ondeugender zijn. Langharige Dwergteckels zijn vaker kalm en stil.

Aandachtspunten

  • Dwergteckels kunnen erg koppig zijn.
  • Dwergteckels zijn intelligente honden met een onafhankelijk karakter en een speelse geest. Hierdoor kunnen ze ondeugend zijn. Wees geduldig, stevig en consistent bij de opvoeding.
  • Omdat ze zijn gefokt voor de jacht, kunnen ze gedrag vertonen dat daarmee in verband staat. Ze zijn ontworpen om in dassenholen te graven en dat instinct kan ertoe leiden dat ze in plaats daarvan je planten opgraven.
  • Dwergteckel hebben een luide, diepe blaf. Voor een hond van hun formaat blaffen ze graag!
  • Als je niet uitkijkt, kan je Dwergteckel dik en lui worden, wat zijn kwetsbare rug erg kan belasten. Het is belangrijk dus dat je jouw hond op een gezond gewicht houdt.
  • Jouw Dergteckel zal waarschijnlijk een 'eenpersoons' hond zijn. Van nature kan hij vreemden wantrouwen. Het is dus belangrijk om hem als pup goed te socialiseren.

De beste eigenaar voor de Dwergteckel

Het temperament van een Dwergashond wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Zoals elke hond hebben Dwergteckels vroege socialisatie nodig door ze bloot te stellen aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn. Socialisatie zorgt ervoor dat jouw Dwergteckel pup opgroeit tot een lieve, gehoorzame hond. De beste eigenaar voor de Dwergteckel is iemand met veel tijd en geduld die lekker met de hond aan de slag gaat. Deze hond is zeker niet de makkelijkste om te trainen. De training moet wel leuk en motiverend zijn wil het een kans van slagen hebben. De opvoeding van deze hond zorgt dus voor veel doorzettingsvermogen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Dwergteckel

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Erfelijke vorm van epilepsie waarbij heftige aanvallen kunnen optreden, kenmerkend is dat de kop achterover wordt getrokken. Vaak wordt de aanval uitgelokt door plotseling fel licht of hard geluid. Er is een DNA-test beschikbaar om de aandoening op te sporen.

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Stoornis in de groei en rijping van het kraakbeen van de lange botten. Dit remt de groei van de botten met als resultaat korte, dikke botten. Voor sommige rassen is dit een uiterlijk kenmerk. De aandoening gaat vaak gepaard met het radius curvus syndroom. In sommige gevallen kan een specialistische chirurgische ingreep de aandoening verlichten.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vachtverzorging voor de Dwergteckel varieert per vachtsoort. De kortharige Dwergteckel vereist weinig vachtverzorging, terwijl de langharige hond meer aandacht vereist. Het is belangrijk de vacht regelmatig door te kammen om klitten te voorkomen. De ruwharige Dwergteckel zal twee keer per jaar moeten worden getrimd bij een professionele trimsalon. Hier zal hij worden geplukt tijdens zijn ruiperiode.

De Dwergteckel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Dwergteckels zijn goed met kinderen uit hun eigen gezin wanneer ze als pup aan hen worden voorgesteld. Ze zijn misschien niet zo dol op de vriendjes van de kinderen, dus houd dit goed in de gaten. Met zijn lange rug kan de Dwerghond gemakkelijk gewond raken als hij ruw wordt behandeld. Maak er een regel van dat jonge kinderen de hond alleen mogen vasthouden of aaien als ze op de grond zitten.

Dwergteckels kunnen overweg met andere huisdieren, vooral wanneer ze als pup met hen opgroeien.

Op zoek naar een Dwergteckel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Veel blaffen - Niet graag alleen - Kunnen moeite hebben met zindelijkheid

Op zoek naar een Dwergteckel pup?
Bekijk fokkers