Dwergpoedel | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Dwergpoedel

Intelligent - Goedaardig - Gehoorzaam - Gevoelig

Dwergpoedel rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

Kenmerken

Soms luidruchtig - Ondeugend - Niet graag alleen

Op zoek naar een Dwergpoedel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Dwergpoedel

Intelligent, liefdevol, loyaal en ondeugend zijn vier woorden die poedelliefhebbers vaak gebruiken om het karakter van de Dwergpoedel te beschrijven. Ondanks zijn koninklijke uiterlijk houdt de Dwergpoedel erg van spelen. Hij is altijd in voor een spelletje van welke aard dan ook.

De Dwergpoedel is een goede gezinshond, wanneer hij als volwaardig lid van het gezin wordt behandeld. De Dwergpoedel beschermt zijn huis en familie door waarschuwend te blaffen als vreemden het huis naderen. Hoewel deze hond aanhankelijk is naar zijn gezin, kan het even duren voordat hij zich heeft opgewarmd voor nieuwe mensen.

Aandachtspunten

  • Als je jouw Dwergpoedel verwent en hem niet traint, zal hij zichzelf als de alfa van het gezin gaan beschouwen. Dit komt vooral voor bij de kleinere Dwerg Poedels, omdat die sneller wordt vertroeteld. Het is bij een Dwergpoedel dus van belang om hem goede hondenmanieren aan te leren en hem duidelijk te laten zien dat jij de baas bent.
  • Vanwege de intelligentie en speelse aard van de Dwerpoedel is gehoorzaamheidstraining essentieel om de geest van jouw hond actief te houden. Een Poedel die nadenkt en leert, verveelt zich niet en zal daarom geen destructieve manieren vinden om zichzelf bezig te houden.
  • De poedelvacht heeft veel onderhoud nodig om mooi en gezond te blijven. De meeste poedelbezitters brengen hun honden om de drie tot zes weken naar een professionele trimmer. Als je geld wilt besparen op verzorgingskosten, kan je dit zelf leren, maar het kost veel tijd en moeite.
  • Poedels hebben huilende ogen die vlekken op het omringende haar rond de ogen kunnen veroorzaken. Om vlekken te verminderen, kun je het gezicht dagelijks voorzichtig afvegen met een alcoholvrij doekje voor huisdieren of een washandje gedrenkt in warm water.

De beste eigenaar voor de Dwergpoedel

Dwergpoedels hebben een liefdevolle eigenaar nodig die hen overlaadt met aandacht. Deze hond is namelijk dol op mensen en wil het liefst alles voor ze doen. Dit in combinatie met de intelligentie van de hond, zorgt ervoor dat de Dwerpoedel goed te trainen is. Een goed getrainde Dwergpoedel zal ook een rustiger karakter ontwikkelen, mits dit in combinatie gaat met genoeg beweging. De Dwegpoedel heeft veel energie en het is belangrijk voor de hond om iedere dag die energie kwijt te kunnen raken. De beste eigenaar voor de Dwergpoedel is dus iemand die lekker met de hond gaat wandelen en veel tijd en geduld heeft om met de hond aan de slag te gaan. Slimme honden kunnen natuurlijk moeilijk zijn om mee te leven. Ze leren snel goede en slechte gewoontes aan en onthouden alles. Daarom is het jong trainen en goede manieren aanleren essentieel bij de Dwergpoedel.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Dwergpoedel

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Een aandoening die bij kleinere hondenrassen op middelbare leeftijd kan voorkomen. Door slijtage van de stevige kraakbeenringen raakt de luchtpijp afgeplat en krijgt de hond een droge en harde hoest. In de loop van de tijd zal de ernst van de hoest, met name bij inspanning, toenemen en uiteindelijk raakt de hond steeds benauwder. De aandoening kan worden vastgesteld door röntgenfoto's te maken van de borstkas.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Poedel verhaart weinig tot niet, maar het groeit wel door wanneer het niet wordt geknipt. De Dwergpoedel vereist dus een dagelijkse borstelbeurt en het is aan te raden de hond eens per maand te laten trimmen bij een professionele trimsalon.

De Dwergpoedel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Dwergpoedel is een geweldige metgezel voor kinderen. Pas wel op dat jonge kinderen die niet weten hoe ze met een hond moeten omgaan, per ongeluk een Dwergpoedel kunnen verwonden. Let wel op, want sommige Poedels kunnen slecht reageren op stressvolle situaties.

Poedels kunnen agressief zijn naar mensen buiten hun gezin of naar andere honden. Ze dienen op vroege leeftijd gesocialiseerd te worden met andere mensen en huisdieren. Ze hebben duidelijkheid en consistentie nodig bij de training.

Op zoek naar een Dwergpoedel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

Kenmerken

Soms luidruchtig - Ondeugend - Niet graag alleen

Op zoek naar een Dwergpoedel pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Dwergpoedel