Finse Lappenhond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Finse Lappenhond

Vriendelijk - Opgewekt - Intelligent - Actief - Loyaal

Lappen rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 12-15 years

Kenmerken

Eist veel aandacht - Soms luidruchtig - Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Finse Lappenhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond heeft een vriendelijke uitstraling. Deze hond is zeer verdraagzaam t.o.v. kinderen, schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. De Finse Lappenhond is tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Ze blaffen als ze opgewonden raken door een spel, als ze iets interessants ontdekken of om te waarschuwen. Er is sprake van een latent jachtinstinct. Een instinct niet zozeer om prooi te vangen, maar om te traceren, hoewel ze muizen als lekkere snack zien. Het is een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hun in de buurt wil zijn, waardoor ze bereid zijn zich te schikken in grenzen die worden gesteld.

Aandachtspunten

  • Vanwege de oorsprong van de Finse lappenhond in het hoge noorden, kan ​​hij niet goed tegen hitte. Houd hem daarom op warme zomerdagen binnen met de airconditioner aan om oververhitting te voorkomen.
  • Hun nieuwsgierigheid om prikkels die ze horen, zien en vooral ruiken (zeker in een nieuwe omgeving) te onderzoeken kan ertoe leiden dat de hond zelfstandig op pad gaat.
  • De Finse Lappenhond heeft door zijn ietwat eigenzinnige karakter een consequente opvoeding nodig.D

De beste eigenaar voor de Finse Lappenhond

De kunst van het opvoeden van de Finse Lappenhond is de balans vinden tussen hem de ruimte geven aan en het op tijd bijsturen van deze van nature sterk ontwikkelde nieuwsgierigheid. Ze leren snel. Deze hond wil graag samenwerken wat ze gemakkelijk te trainen maakt. Wel is het van belang dat er voldoende afwisseling plaatsvindt tijdens de training, anders zorgt de Finse Lappenhond daar graag zelf voor. Verder is het van belang dat de hond zijn grote hoeveelheid energie dagelijks kwijt kan. De beste eigenaar voor de Finse Lappenhond is dus iemand met veel tijd en zin om lekker met de hond aan de slag te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Finse Lappenhond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Een stofwisselingsziekte waarbij de omzetting van glycogeen tot glucose niet optimaal verloopt. Als er teveel glycogeen opstapelt in het lichaam kunnen de organen langzamerhand uitvallen. De aandoening treedt al op jonge leeftijd op en kent meestal een fatale afloop.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Finse Lappenhond vereist wekelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht. Hiermee worden klitten in de vacht voorkomen. Het is aan te raden de hond vaker te kammen tijdens de ruiperiodes. Deze hond verhaart veel. De Finse Lappenhond komt voor in de vachtkleuren zwart, wit, wolfsgrijs, sable, bruin en rood.

De Finse Lappenhond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Voor kinderen is de Finse Lappenhond na een goede socialisatie een heel fijne speelkameraad is met een behoorlijk incasserings- en uithoudingsvermogen.

Op zoek naar een Finse Lappenhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 12-15 years

Kenmerken

Eist veel aandacht - Soms luidruchtig - Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Finse Lappenhond pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Finse Lappenhond