Alles wat je moet weten over de Golden Retriever | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Golden Retriever

Vriendelijk - Loyaal - Intelligent - Levendig

Golden Retriever 2
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Verlangt veel inzet - Ze verharen veel - Niet graag alleen

Op zoek naar een Golden Retriever pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Golden Retriever

De Golden Retriever heeft een lief, rustig en intelligent karakter. Het is een hele sociale hond, hij kan goed overweg met kinderen, mensen en andere dieren. De Golden Retriever is heel aanhankelijk, hij wordt graag betrokken bij zijn gezin en is niet graag alleen. Hij is oorspronkelijk gefokt om te werken, dus hij houdt ervan om een taak te hebben die ze moeten doen. Het is een trouwe levendige houdt, en hij blaft bijna niet. Een Golden Retriever wordt langzaam volwassen, hij behoudt een langere tijd zijn dwaze en speelse persoonlijkheid van een puppy.

Aandachtspunten

  • Golden Retrievers verharen erg veel, vooral in de lente en herfst. Dagelijks borstelen haalt een deel van het losse haar uit de vacht, zodat deze niet op je kleding en overal in huis blijft hangen.
  • Golden Retrievers zijn familiehonden; ze moeten binnen leven met hun menselijke "roedel" en mogen geen uren alleen in de achtertuin doorbrengen.
  • Golden Retrievers zijn actieve honden die dagelijks 40-60 minuten inspanning nodig hebben. Ze worden blij van gehoorzaamheidstraining, behendigheidsklasjes en andere hondenactiviteiten. Zo kun je jouw Golden voldoende fysieke en mentale oefening geven.
  • Hoewel ze zachtaardig en betrouwbaar zijn met kinderen, zijn Golden Retrievers onstuimige, grote honden die per ongeluk een klein kind omver kunnen stoten.
  • Goldens zijn dol op eten en zullen snel te zwaar worden als ze te veel krijgen. Beperk het aantal snoepjes en meet de dagelijkse brokjes van je Golden af.

De beste eigenaar voor de Golden Retriever

Een Golden Retriever is intelligent, leert snel en wil graag samenwerken met zijn baasje. Hij heeft een actieve eigenaar nodig die dagelijks wandelingen met hem maakt. Door ongeveer 2 keer per dag 30 minuten met hem te bewegen zal hij thuis rustig zijn. De Golden Retriever is goed te trainen, maar hou de trainingen leuk en gebruik beloningen om de interesse vast te houden. Het is een ondeugende hond met veel energie, dus als eigenaar moet je veel geduld hebben want ze kunnen soms ook koppig zijn. Een Golden Retriever is graag met zijn baasje, hij wandelt en jogt graag mee en speelt ook graag met je.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Golden Retriever

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Kwaadaardige huidtumor die ook wel mastceltumor wordt genoemd. De tumoren groeien meestal onder de huid en er wordt vaak maar 1 tumor gevonden. Deze moet dan zo snel mogelijk operatief worden verwijderd om uitzaaiingen te voorkomen.

Een kwaadaardige vorm van huidkanker die in pigmentcellen kan ontstaan. Ze zijn te herkennen als een donkergekleurde woekeringen en komen vooral voor in de bek. Ze kunnen ook op de huid, poten, balzak of in het oog voorkomen. De tumor kan operatief worden verwijderd, maar vaak zaaien ze al snel uit naar elders in het lichaam.

Dit is een kwaadaardige tumor die zich vanuit het bindweefsel vormt. De tumor groeit meestal snel en kan soms uitzaaien naar de longen of lymfeklieren. De tumor kan meestal chirurgisch worden verwijderd met aanvullend een bestraling of chemotherapie.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Een aangeboren huidafdoening die ook wel de 'vissenschubbenziekte' wordt genoemd of chronische roos. De huid, met name op de voetzolen, wordt dik en schilferig. Dit gaat vaak samen met jeuk en donkere verkleuring van de huid.

Kwaadaardige tumor die vanuit de bloedvatwand groeit, meestal in de vaten van de milt. De tumor zaait zich meestal snel uit en heeft daardoor een slechte prognose.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Een aangeboren afwijking waarbij de urineleiders tussen de nieren en blaas verkeerd zijn aangelegd. Vaak zie je problemen van incontinentie of (terugkerende) blaasontsteking. Het probleem kan worden verholpen door een specialistische chirurgische ingreep.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Golden Retriever komt voor in alle tinten goud, van licht- tot donker goud. De Golden Retriever verhaart matig in de winter en zomer, maar in de lente en herfst verharen ze wel stevig. Hij heeft een dikke vacht met een ondervacht dus hij heeft redelijk wat vachtverzorging nodig. De vacht moet minimaal 1x per week worden geborsteld. Maar het liefst vaker om klitten te voorkomen. De golden Retriever moet ook af en toe in bad om hem schoon te houden en fris te laten ruiken.

De Golden Retriever met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Golden Retriever is een vriendelijke hond en kan goed met kinderen overweg. Hij heeft meestal geen last van lawaai en commotie van kinderen. Het is echter wel een grote en sterke hond en hij kan per ongeluk een klein kind omstoten. De Golden Retriever is ook goed met andere honden en dieren. Hij geniet zelfs van het gezelschap van andere honden. Met de juiste introductie en training is hij ook heel goed met katten, konijnen en andere dieren.

Op zoek naar een Golden Retriever pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Verlangt veel inzet - Ze verharen veel - Niet graag alleen

Op zoek naar een Golden Retriever pup?
Bekijk fokkers