Alles wat je moet weten over de Goldendoodle | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Goldendoodle

Intelligent - Sociaal - Vriendelijk - Gehoorzaam

Goldendoodle 2
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Verharen Weinig - Weinig kwijl

Op zoek naar een Goldendoodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Goldendoodle

De Goldendoodle maakt zichzelf geliefd bij iedereen die hij ontmoet met zijn vriendelijke, intelligente en tolerante houding. Hij is doorgaans zeer aanhankelijk, zachtaardig en geduldig en is een geweldige gezinsgenoot, vooral omdat hij actief geniet van menselijk gezelschap. Hij is loyaal en kan, met de juiste training, zeer gehoorzaam zijn. Hij heeft ook een speelse kant en kan ondeugend zijn als de stemming dat toelaat. Gemiddeld wordt de Goldendoodle tussen de 13 en 60 cm groot, afhankelijk van het formaat poedel waarmee wordt gefokt. Het gewicht ligt daarom gemiddeld tussen de 7 en 35 kg.
Zoals elke hond heeft de Goldendoodle behoefte aan vroege socialisatie - blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen

Aandachtspunten

  • Wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Goldendoodle-pup opgroeit tot een lieve hond. De hond inschrijven voor een puppycursus is een goed begin.
  • De Goldendoodle is het resultaat van kruising tussen een Poedel en een Golden Retriever.
  • De vacht van een Goldendoodle moet regelmatig worden verzorgd en geknipt. Als de vacht kort wordt gehouden, moet deze om de zes tot acht weken worden bijgeknipt en om de paar weken worden geborsteld. Als de vacht in zijn natuurlijke staat wordt gehouden, moet deze eenmaal per week of twee worden geborsteld.
  • De Goldendoodle is geen waakhond en hij is over het algemeen niet luidruchtig. Hij blaft misschien niet, zelfs niet als er iemand op de deur klopt.
  • Hoewel hij een gemiddeld energieniveau heeft, wordt de Goldendoodle niet aanbevolen voor appartementen. Hij doet het veel beter in een huis met een omheinde tuin.
  • De Goldendoodle heeft ongeveer 30 tot 40 minuten dagelijkse lichaamsbeweging nodig.
  • De Goldendoodle is een zeer sociale hond die dichtbij zijn familie hoort te leven. Hij is niet geschikt om in een kennel of buiten te leven; hij wil in huis zijn.
  • De Goldendoodle kan last hebben van verlatingsangst als hij voor langere tijd achter elkaar alleen wordt gelaten.

De beste eigenaar voor de Goldendoodle

De Goldendoodle heeft veel beweging nodig: hij houdt van wandelen in de natuur en vindt het heerlijk om het water in te springen. Deze hond vereist veel mentale uitdaging. Hondensporten zoals agility of dogdancinf passen goed bij de Goldendoodle. Hij houdt ervan om samen te werken met zijn baas.

Goldendoodles leren snel nieuwe trucjes aan, omdat ze graag de baas een plezier willen doen. Wel moet je consequent zijn in de opvoeding en niet zomaar over je heen laten lopen. De beste eigenaar voor een Goldendoodle is dus iemand die veel tijd wil steken om met de hond te gaan wandelen en een consequente opvoeding uitvoert. Deze honden zijn ook geschikt voor stadswoningen, als hun baasjes ze maar vaak meenemen voor een wandeling. Vanwege hun sociale vaardigheden zo’n hoog niveau hebben, worden deze gevoelige viervoeters vaak opgeleid tot school- en therapiehonden.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Goldendoodle vereist veel vachtverzorging. Het is van belang dat de vacht van de hond vaak wordt gekamd of geborsteld om klitten te voorkomen. Het voordeel hierbij is wel dat de hond weinig verhaart. Ook is het aan te raden om regelmatig een bezoekje te plannen aan een professionele trimsalon. Zo blijft de vacht mooi en gezond. De Goldendoodle komt vaak voor in de kleuren goud, roomkleur of zwart. Andere kleuren zijn wel mogelijk bij deze hond.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Goldendoodle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

De Goldendoodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Goldendoodle is een geweldige familiehond, vooral als zijn aard veel heeft overgenomen van de Golden Retiever ouder. Hij is waarschijnlijk zeer geduldig en zachtaardig en kan goed overweg met kinderen van alle leeftijden.

Hij doet het goed in huizen met andere honden en huisdieren en toont niet actief agressie naar andere dieren. Zoals bij alle honden, is het natuurlijk belangrijk om uw Goldendoodle vanaf de puppytijd goed te laten socialiseren.

Op zoek naar een Goldendoodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising - Verharen Weinig - Weinig kwijl

Op zoek naar een Goldendoodle pup?
Bekijk fokkers