Grote Poedel | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Grote Poedel

Intelligent - Goedaardig - Gehoorzaam - Gevoelig

Grote poedel rassendetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

Kenmerken

Soms luidruchtig - Ondeugend - Niet graag alleen

Op zoek naar een Grote Poedel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Grote Poedel

Intelligent, liefdevol, loyaal en ondeugend zijn vier woorden die poedelliefhebbers vaak gebruiken om de persoonlijkheid van het ras te beschrijven. Ondanks zijn koninklijke uiterlijk houdt de Poedel erg van spelen. Hij is altijd in voor een spelletje van welke aard dan ook.

De Poedel is dol op mensen en wil hen graag een plezier doen. Combineer dat met zijn legendarische intelligentie en je hebt een hond die zeer trainbaar is.

De Poedel beschermt zijn huis en familie door waarschuwend te blaffen als vreemden je huis naderen. Hoewel hij aanhankelijk is naar zijn gezin, kan het even duren voordat hij zich heeft opgewarmd voor nieuwe mensen.

Aandachtspunten

  • Als je je poedel verwent en hem niet traint, zal hij waarschijnlijk concluderen dat hij de alfahond van het gezin is. Dit komt vooral veel voor bij de kleinere poedels - mini & toy. Leer uw hond goede hondenmanieren en sta erop dat hij ze gebruikt; het laat hem zien dat jij de leider van het peloton bent.
  • Vanwege hun intelligentie en speelse aard is gehoorzaamheidstraining essentieel om de geest van je poedel actief te houden. Een poedel die nadenkt en leert, verveelt zich niet en zal daarom geen destructieve manieren vinden om zichzelf bezig te houden.
  • De poedelvacht heeft veel onderhoud nodig om mooi en gezond te blijven. De meeste poedelbezitters brengen hun honden om de drie tot zes weken naar een professionele trimmer. Als u geld wilt besparen op verzorgingskosten, kunt u dit zelf leren, maar het kost tijd en moeite.

De beste eigenaar voor de Grote Poedel

Poedels hebben een liefdevolle eigenaar nodig die hen overladen met aandacht. Bovendien moet het iemand zijn die houdt van lange en energieke wandelingen. Een goede Poedel die hondenmanieren heeft aangeleerd, heeft een kalm karakter vooral als hij voldoende lichaamsbeweging krijgt om zijn natuurlijke energie te verbranden.

Een opvallend kenmerk van de poedel is zijn intelligentie. Slimme honden kunnen natuurlijk moeilijk zijn om mee te leven. Ze leren snel goede en slechte gewoontes aan en onthouden alles. Daarom is het essentieel om de Poedel jong te trainen en goede manieren aan te leren.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Grote Poedel

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Erfelijke vorm van epilepsie die bij de poedel voorkomt en al in de eerste 5 weken na de geboorte optreedt. De pups sterven vaak op jonge leeftijd. Er is voor de poedel ouderdieren een DNA-test beschikbaar.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de poedel verhaart niet tot weinig, maar groeit wel door wanneer het niet wordt geknipt. De Poedel vereist dus dagelijkse vachtverzorging. Dit moet worden gedaan door de vacht door te kammen om klitten te voorkomen. Daarbij is het aan te raden regelmatig de hond te laten trimmen bij een professionele trimsalon.

De Poedel komt in veel verschillende kleuren voor, waaronder zwart, zwart-wit, wit, zilver, rood en bruin.

De Grote Poedel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.De meeste poedels zijn gek op kinderen, zijn fijne speelkameraadjes en zijn beschermend. Let wel op, want sommige kunnen slecht reageren op stressvolle omstandigheden.

Op zoek naar een Grote Poedel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar

Kenmerken

Soms luidruchtig - Ondeugend - Niet graag alleen

Op zoek naar een Grote Poedel pup?
Bekijk fokkers