Grote Zwitserse Sennenhond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Grote Zwitserse Sennenhond

Waaks - Zelfverzekerd - Alert - Loyaal

Grote Zwitserse Sennen
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-11 jaar

Kenmerken

Ik wil graag werken - Grote honden - Goed met kinderen

Op zoek naar een Grote Zwitserse Sennenhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond behoort tot de grotere hondenrassen die er zijn. Ze zijn erg stevig gebouwd en hebben behoorlijk veel spieren. Het ras is erg waakzaam en zal er alles aan doen om het baasje en de familie veilig te houden. Ze willen graag werken en zullen dit ook nodig hebben om zich niet te gaan vervelen. De Zwitserse Sennenhond is erg zachtaardig en kan goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Aandachtspunten:

  • Het is een hond die een sterke leiding nodig heeft.
  • Het is geen hond die bedoeld is voor mensen zonder ervaring met honden.
  • Ze hebben behoefte aan werk en zullen hier blij van worden wanneer ze dit krijgen.
  • De Zwitserse Sennenhond heeft veel beweging nodig. Een klein rondje om de kerk is niet genoeg.

De beste eigenaar voor de Grote Zwitserse Sennenhond

De beste eigenaar voor de Grote Zwitserse Sennenhond is iemand die ervaring heeft met honden. Je moet als baasje sterk in je schoenen staan en overwicht hebben. Het is belangrijk dat je als baasje duidelijk bent en rust uitstraalt, zodat de Sennenhond goed en gemakkelijk dingen oppakt.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Grote Zwitserse Sennenhond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De verzorging van de vacht van de Zwitserse Sennenhond is redelijk eenvoudig. Af en toe een keer kammen is genoeg om de dode haren te verwijderen. Als de hond een onprettige lucht om zich heen heeft hangen is er een optie om hem te wassen. Hierna moet de Sennenhond wel goed afgedroogd worden. De vacht van de Grote Zwitserse Sennenhond komt voor in drie kleuren: zwart als basis, aangevuld met wit en tan.

De Grote Zwitserse Sennenhond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Zwitserse Sennenhond kan goed omgaan met kinderen. Er moet wel goede toezicht zijn, want door zijn grootte kan de hond gemakkelijk een kind omver lopen. Een goede socialisatie is belangrijk en wordt aangeraden. Het ras kan goed omgaan met andere huisdieren mits goed gesocialiseerd.

Op zoek naar een Grote Zwitserse Sennenhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-11 jaar

Kenmerken

Ik wil graag werken - Grote honden - Goed met kinderen

Op zoek naar een Grote Zwitserse Sennenhond pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Grote Zwitserse Sennenhond