Heidewachtel | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Heidewachtel

Aanhankelijk - Attent - Intelligent - Loyaal

Heidewachtel
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Ik ben middelgroot - Ik wil graag werken - Actieveling - Goed met kinderen

Op zoek naar een Heidewachtel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een populaire jachthond met een zachtaardig karakter. Ze zijn erg gefocust op hun familie. Ze willen graag werken en uitgedaagd worden. Het is een erg intelligent ras en ze zijn makkelijk te trainen. Het zijn echte jachthonden en vinden het leuk om hun neus achterna te gaan als de kans zich voordoet. Zorg ervoor dat je meteen begint met trainen om te voorkomen dat je steeds op zoek moet gaan naar je hond. De Heidewachtel leent zich voor vele hondensporten en wil graag mentaal en fysiek worden uitgedaagd. Deze vrolijke en onvermoeibare honden zijn altijd wel in voor een spelletje. In huis is de Heidewachtel een rustige hond, mits hij dagelijks voldoende beweging krijgt.

Aandachtspunten

  • De Heidewachtel wil graag fysiek en mentaal uitgedaagd worden.
  • De pups zijn onvermoeibaar en kunnen soms ondeugend zijn. Een consequente opvoeding is belangrijk.
  • De Heidewachtel heeft jachtinstinct en kan hierdoor gaan jagen op kleine dieren (en ook kleine honden).
  • Ze kunnen erg goed omgaan met kinderen en zijn super vriendelijk naar andere honden.

De beste eigenaar voor de Heidewachtel

De beste eigenaar voor de Kleine Münsterländer of Heidewachtel is iemand die al ervaring heeft met honden. Dit ras heeft een consequente maar zachte opvoeding nodig. Ze zijn erg gevoelig, waardoor een lichte stemverheffing al veel effect kan hebben. Je moet als baasje goed weten wat je moet doen om ervoor te zorgen dat dit ras geen verkeerde dingen gaat aanleren.

Vanwege het aanwezige jachtinstinct is het raadzaam om een jachtcursus te volgen met je Heidewachtel. Zorg ervoor dat hij genoeg mentale en fysieke stimulatie heeft. Hij past goed bij een eigenaar of gezin met veel energie en in weer en wind op pad willen gaan met zijn hond. Met een goede opvoeding is de Heidewachtel een perfecte familiehond die veel liefde en vrolijkheid meebrengt.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Heidewachtel

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Heidewachtel is makkelijk te verzorgen en wekelijks een keer borstelen is voldoende. De vacht is bruin-wit of bruin-schimmel. De haren zijn middellang en op sommige plekken zoals bij de staart of benen wat langer.

De Heidewachtel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Heidewachtel kan super goed omgaan met kinderen. Ze zijn beschermend en zullen voorzichtig zijn met kleine kinderen. Ook kan de Heidewachtel goed omgaan met andere huisdieren. De Heidewachtel heeft wel een jachtinstinct waardoor ze achter kleine huisdieren aan kunnen gaan. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is altijd belangrijk om goed om te gaan met kinderen en andere huisdieren.

Op zoek naar een Heidewachtel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Ik ben middelgroot - Ik wil graag werken - Actieveling - Goed met kinderen

Op zoek naar een Heidewachtel pup?
Bekijk fokkers