Hollandse Herdershond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Hollandse Herdershond

Gevoelig - Trouw - Intelligent - Eigenwijs - Nieuwsgierig

Hollandse herder rasdetail
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Behoefte aan veel uitdaging, zowel fysiek als mentaal

Op zoek naar een Hollandse Herdershond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Hollandse Herdershond

De Hollandse Herder is een pientere, wakkere en werklustige hond aan wie niets ontgaat. Dat is overigens al te zien in de pup. Een jonge Hollandse Herder is onvermoeibaar, altijd in beweging en op onderzoek uit, kijkend tot waar hij kan gaan.

Ondanks dat de Hollandse Herder tegenwoordig enorm trouw is aan zijn familie, kan hij wel gereserveerd zijn richting vreemden. Het is daarom van belang dat er vroege socialisatie plaatsvindt. Ook is het belangrijk dat hij gesocialiseerd wordt met andere dieren, om de kans te verkleinen dat hij later achter deze dieren aangaat vanuit instinct.

Aandachtspunten

  • De Hollandse Herdershond komt in drie verschillende vachttypes: korthaar, langhaar en ruwhaar.
  • In tegenstelling tot andere herdershonden, kennen de Hollandse Herders weinig gezondheidsproblemen.
  • De Hollandse Herdershond is een uitstekende waakhond. Hij laat duidelijk weten als er bezoek is.
  • Vroege socialisatie is voor dit ras extra belangrijk, omdat dit ras gereserveerd kan zijn richting vreemden.
  • De Hollandse Herdershond heeft veel beweging nodig. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en is graag samen in de weer met zijn baasje(s). Ook is het belangrijk hem mentale uitdaging te geven, anders raakt hij verveeld.

De beste eigenaar voor de Hollandse Herdershond

De Hollandse Herder staat voornamelijk bekend om zijn intelligentie en trainbaarheid. De Hollandse Herder heeft een groot uithoudingsvermogen en luistert heel graag naar zijn baasje. Dit is een gouden combinatie, maar de training moet wel interessant genoeg blijven om zijn aandacht erbij te houden. Deze herder heeft een consequente en actieve baas nodig, die rustig en duidelijk leiding kan geven. Het is van belang dat de hond voldoende fysieke en mentale uitdaging krijgt, zodat hij niet verveeld raakt. In dat geval kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen.

Je zal de pup in zijn ‘actief-zijn’ tegemoet moeten komen door veel met hem bezig te zijn en hem daarbij spelenderwijs te leren wat wel en niet kan/mag. Daarnaast is hij uitdagend. Dat lijkt misschien erg parmantig bij een jonge hond, maar je zal dit moeten begeleiden om ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Hollandse Herdershond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een oogaandoening waarbij de afvoer van oogkamervocht verstoord is. Hierdoor stijgt de druk in de oogbol (glaucoom) en dit moet met spoed worden behandeld.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Hollandse Herdershond komt in drie variaties: kortharig, langharig en ruwharig.

De Hollandse Herdershond met een kortharige vacht vereist weinig vachtverzorging buiten de ruiperiode. Tijdens deze periode is het voldoende om de vacht even door te kammen of af te nemen met een vochtig doekje.

De Herdershond met een langharige vacht vereist wel wekelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht. De Ruwharige Herdershond moet grondig worden doorgekamd en hooguit twee keer per jaar worden geplukt. De Hollandse Herdershond verhaart gemiddeld.

De vachtkleuren waarin deze hond voorkomt zijn brindle, peper & zout, goudgestroomd, zilver-gestroomd, grijs gestroomd en blauwgrijs.

De Hollandse Herdershond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Hollandse Herder is enorm trouw aan zijn familie. Dit betekent dat hij ook erg goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Als dit ras iets leuk vindt, is het wel samen spelletjes spelen. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen, wat kinderen zullen waarderen.

Met andere huisdieren kan de Hollandse Herder goed omgaan, maar buiten jaagt hij andere dieren graag na. Dit is omdat hij vroeger werd ingezet voor het hoeden van dieren en dat instinct zit er nog goed in. Richting vreemden kan de Hollandse Herder gereserveerd zijn. Vroege socialisatie is daarom extra belangrijk voor dit ras.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Hollandse Herdershond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Behoefte aan veel uitdaging, zowel fysiek als mentaal

Op zoek naar een Hollandse Herdershond pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Hollandse Herdershond